Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ 3 εύκολοι τρόποι για να ζεις και να χαίρεσαι το τώρα!

3 εύκολοι τρόποι για να ζεις και να χαίρεσαι το τώρα!

67281837_400116397516559_4442211672693669888_n

Εκφράσεις όπως «ζήστε το παρόν» ή «carpe diem» (αδράξτε την ημέρα) μπορεί να ακούγονται πολύ κλισέ, ωστόσο η επιστήμη τις επικροτεί θερμά.

Έρευνες δείχνουν ότι το να επικεντρωνόμαστε στο παρόν, μας κάνει  πιο παραγωγικούς αλλά και πιο ευτυχισμένους.  Όταν ζούμε με ενσυνειδητότητα μπορούμε να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το στρες, να αυξήσουμε την απόδοσή μας, να αποκτήσουμε βαθιά συνείδηση εαυτού, να εξερευνήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του μυαλού μας, να αγκαλιάσουμε τις ενδότερες σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας, να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πού στοχεύουμε.

Σύμφωνα με μια μελέτη των Μάθιου Κίλινγκσγουερθ και Ντάνιελ  Γκίλμπερτ από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που διεξήχθη σε δείγμα 5,000 ατόμων, οι ενήλικες περνούν περίπου μόνο το 50% του χρόνου τους βρισκόμενοι στο παρόν.  Με άλλα λόγια , τον μισό χρόνο που περνάμε δουλεύοντας, διασκεδάζοντας με φίλους ή την οικογένειά μας ή μετέχοντας σε δραστηριότητες που υποτίθεται απολαμβάνουμε, είμαστε πνευματικά αλλού. Είμαστε απορροφημένοι από χιλιάδες άλλα πράγματα άσχετα με αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.

Τι σημαίνει λοιπόν «ζω στο παρόν»?  Το να μπορώ να συγκεντρώνομαι και να βιώνω συνειδητά και όχι μηχανικά, τις στιγμές μου, τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, τις εμπειρίες μου.

Πώς να επαναφέρετε το μυαλό σας στο παρόν:

Με δεδομένα τα προαναφερθέντα ευρήματα των Κίλινγκσγουερθ και Γκίλμπερτ, η επαναφορά του μυαλού μας  στο παρόν μοιάζει μάλλον δύσκολη υπόθεση αφού πρόκειται για μια μακροχρόνια και αυτόματη συνήθεια. Τα κλειδιά της επιτυχίας είναι η παρατήρηση, η επίγνωση και η επανάληψη.  Οι παρακάτω ασκήσεις, με την προϋπόθεση ότι γίνονται τακτικά, θα σας βοηθήσουν να επικεντρώνεστε πιο εύκολα στο παρόν.

Εξασκηθείτε στο να μένετε συνειδητά στο παρόν. Ξεκινήστε με μια άσκηση δέκα λεπτών με πρωταρχικό βήμα την παρατήρηση του εαυτού σας.  Κάθε φορά που πιάνετε το μυαλό σας να πετά σε σκέψεις που δεν αφορούν αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, επιλέξτε να μην ακολουθήσετε αυτές τις διαδρομές του και επαναφέρετε το μυαλό σας πίσω στο παρόν. Ας υποθέσουμε ότι παίζετε με το παιδί σας, τρώτε με τον σύντροφό σας ή προετοιμάζεστε για μια παρουσίαση της δουλειάς σας και συλλαμβάνετε το μυαλό σας να ταξιδεύει κάπου αλλού. Απλά αναπροσανατολίστε την προσοχή σας σε ότι συμβαίνει  εκείνη τη στιγμή. Μπορεί αυτή η άσκηση αρχικά να είναι λίγο δύσκολη, αλλά όπως συμβαίνει με την εκγύμναση ενός μυός, μπορείτε να «δυναμώσετε» την ικανότητά σας να συγκεντρώνετε το μυαλό σας στο παρόν.

Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στη μέρα για να δείτε το ηλιοβασίλεμα, να βουρτσίσετε το κατοικίδιο σας ή να κάνετε απλά τις δουλειές σας χωρίς ταυτόχρονα να στέλνετε μηνύματα, να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να προγραμματίζετε κάτι άλλο.  Παρατηρήστε την κάθε λεπτομέρεια, δείτε, ακούστε, νιώστε την στιγμή.  Όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο περισσότερο θα σας γίνεται συνήθεια το να παραμένετε στο παρόν.

Βιώνετε αληθινά την ευχαρίστηση.  Πρόκειται για μια διασκεδαστική άσκηση. Όταν νιώθετε ευχαρίστηση, κλείστε απλά τα μάτια και απολαύστε την στο έπακρο! Είτε πρόκειται για συναισθηματική (όπως ο έρωτας) είτε για αισθησιακή ευχαρίστηση (όπως ένα φαγητό, ένα άγγιγμα ή ένας ήχος), βιώστε την απόλυτα. Για παράδειγμα, αντί να διαβάζετε ενόσω τρώτε, εστιάστε στην απόλαυση του ίδιου του φαγητού. Μια έρευνα δείχνει ότι με το να βυθιζόμαστε στις ευχάριστες εμπειρίες παρατείνουμε το συναίσθημα.  Θα απολαμβάνετε ολοένα και περισσότερο τις ευχάριστες εμπειρίες, ενώ ταυτόχρονα θα λαχταράτε ολοένα και λιγότερες , γιατί οι υπάρχουσες θα είναι πιο απολαυστικές.

Εστιάστε στην αναπνοή.  Μια πανάρχαια και αποτελεσματική πρακτική επαναφοράς του νου στο παρόν είναι η εστίαση στην αναπνοή.  Μόλις καταλάβετε ότι ο νους σας ταξιδεύει, πάρτε μια βαθιά εισπνοή, την στιγμή που εκπνέετε διώξτε κάθε σκέψη, σαν να την αποβάλλεται συνειδητά με την εκπνοή σας και επαναφέρετε την προσοχή σας στο παρόν. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές την άσκηση, κάθε φορά που καταβάλλεστε από σκέψεις. Συνεχίστε, τα πάτε εξαιρετικά!

Καλή σας επιτυχία και… καλή απόλαυση!

Βιβλιογραφία:                                                                                   

– A Wandering Mind Is an Unhappy Mind, Matthew A. Killingsworth and Daniel T. Gilbert                                                            – The Happiness Track: How to Apply the Science of Happiness to Accelerate Your Success, Emma Sepala


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣτη φυλακή η Μαριάννα Τουμασάτου. Οι πρώτες εικόνες!
Επόμενο άρθροΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ μετακομίζει στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη…
Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτοβελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness και του χορού, αποφάσισα πως το πιο σπουδαίο που μπορώ να κάνω είναι να εμπνεύσω τους συνανθρώπους μου ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους! Με οδηγό τις εκτενείς σπουδές μου στο Coaching και το NLP, παρέχω αυτή τη δυνατότητα μέσω προγραμμάτων Performance & Wellness, καθώς και ατομικών συνεδριών. Με φάρο την προσωπική μου ιστορία ζωής, ρίχνω φώς στο δρόμο τού πώς κι εσύ μπορείς να κάνεις... FIRE UP YOUR LIFE © !! Θα τα λέμε λοιπόν από εδώ συχνά, στην καινούρια στήλη του Koita Magazine, με σκοπό τη δική σας έμπνευση για μία ζωή γεμάτη! Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα σας!!