Αρχική RETROLOVERS Κώστας Βουτσάς: Γεννημένος θεατρίνος (αφιέρωμα)

Κώστας Βουτσάς: Γεννημένος θεατρίνος (αφιέρωμα)

Pictures10

Βιογραφικό

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης. Το οικογενειακό επίθετο ήταν Σαββόπουλος, αλλά το «Βουτσάς» επικράτησε από τον παππού του που έφτιαχνε βαρέλια και τα βαρέλια παλαιότερα τα έλεγαν «βουτσιά». Όταν ξεκίνησε την καριέρα του, τού είχε προτείνει θιασάρχης να το αλλάξει σε «Βέσελης», αλλά αρνήθηκε.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και αρχικά έλαβε μέρος σε παραστάσεις περιπλανώμενων θιάσων (μπουλούκια).

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία «Ο Κατήφορος» (1961) και έπειτα η μία επιτυχία διαδέχοταν την άλλη. Θυμόταν πάντα με ενθουσιασμό και συγκίνηση εκείνα τα χρόνια.

«Είμαι κωμικός – ερμηνευτής και όχι ”κλόουν”. Κουβαλάω μέσα μου έναν τρόπο πρόκλησης του γέλιου. Είμαι καρατερίστας. Σ’ όλόκληρη την καριέρα μου υπήρξα αμιγής κωμικός. Δεν υπάρχει ”συνταγή” στο γέλιο. Είμαι κωμικός από ταλέντο, δεν χρειάζομαι τεχνητά μέσα έκφρασης και τώρα που ο κόσμος μ’έχει μάθει, δεν κάνω προσπάθεια.. για να γελάσει!» Κ.Βουτσάς 1986

Untitled

Προσωπική ζωή

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972). Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Άνθιμος Ανανιάδης, είναι επίσης ηθοποιός.

Είναι ίσως ο λιγότερο φωτογραφημένος ηθοποιός από όλους. Δεν είχε κάμια σχέση με τις δημόσιες σχέσεις. Όταν μάλιστα του πρότειναν να μπει εξώφυλλο σε κάποιο περιοδικό, έβαζε τα γέλια λέγοντας «Θέλετε να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι;» Δεν είμαι εγώ για τέτοια.

Δείτε επίσης: Ανατροπή! Ο Κώστας Βουτσάς δεν άφησε διαθήκη

Pictures11

«Ο έρωτας του Οδυσσέα»

Οι πρεμιέρες στο θέατρο του, ήταν σεμνές, χωρίς κοσμικότητες, γιατι δεν ήθελε να φέρνει σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους, που θα ήταν αναγκασμένοι, να του λένε «Μπράβο! τι ωραίο έργο!» ενώ καταβάθος δεν θα το πίστευαν!

«Δεν ξιπάζομαι. Δέχομαι το ίδιο την επιτυχία και την αποτυχία. Δεν προκαλώ στην επιτυχία και δεν διαμαρτύρομαι στην αποτυχία. Το ίδιο μου ανήκουν τα λάθη και τα σωστά μου!»

Το 1984 θέλησε να διαγωνιστεί στο Φεστιβάλ θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο έρωτας του Οδυσσέα». Είχε απογοητευτεί που δεν πήρε το βραβείο και αντί αυτού του έδωσαν ένα τιμητικό βραβείο για την συνολική προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Το τονίζω και το υπογράφω: Mε ενδιέφερε να διαγωνιστώ και φυσικά να κερδίσω το βραβείο. Γι αυτό άλλωστε πήρα μέρος στο Φεστιβαλ. Αλλά η συμμετοχή προϋπόθετε και κάτι άλλο. Πως ήμουν έτοιμος να δεχτώ οποιαδήποτε κρίση. Δεν με θεώρησαν άξιο για το βραβείο. Εντάξει. Το δέχομαι. Όχι όμως να μου δώσουν τιμητική διάκριση επείδη βρέθηκα εκεί… Εκεί είναι και η διαφορά.»

Pictures12
Ο Κώστας Βουτσάς στο περιοδικό ”Φαντάζιο” στο σπίτι του το 1969

Τελευταίος έρωτας

Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με τη 39 χρόνια μικρότερή του ηθοποιό, Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

Έφυγε απο τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα στις 26 Φεβρουαρίου έπειτα απο 20 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Η σύζυγός του σπουδαίου και αγαπητού ηθοποιού, Κώστα Βουτσά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Κώστας είναι μεγάλος μαχητής εδώ και 20 μέρες. Έφυγε ήσυχα…».

img248

Ακούστε ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο του συνεργάτη μας Νίκου Κουρού.

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ κοροναϊός έφτασε στην Ελλάδα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΜαρία-Νεφέλη Δούκα:”.Για μένα η δουλειά του ηθοποιού είναι λειτούργημα και δεν μπορώ ποτέ να δω μια θεατρική παράσταση σαν ανάθεση”
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!