Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΄΄Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ΄΄ του DAVID YOUNG από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

΄΄Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ΄΄ του DAVID YOUNG από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

david-young

Ο Λύκος της Σταζι είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παλαιάς κοπής και αργίας καύσης. Είναι μια αστυνομική ιστορία που συμβαίνει στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας,το 1975, σε μια χώρα με,σχεδόν,μηδενικά ποσοστά εγκληματικότητας. Πλην όμως,η ανθρώπινη φύση παραμένει ανθρώπινη φύση,και το παρελθόν πλειστάκις επεμβαίνει στο παρόν,ανεξαρτήτως πολιτικού καθεστώτος.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Δύο δίδυμα βρέφη εξαφανίζονται από μια νεόδμητη πόλη που θεωρείται ότι έχει μηδενική εγκληματικότητα. Η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ επιστρατεύεται από το Βερολίνο για να αναλάβει την υπόθεση –και να περισώσει τη φήμη της.

Η Στάζι ωστόσο επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ανακρίσεις που θα διαταράξουν τη μακάρια άγνοια των πολιτών για τον κίνδυνο.

Μέσα στους ανατριχιαστικούς ανώνυμους δρόμους,η Μίλερ πρέπει να επιστρατεύσει τη φαντασία της και να δράσει γρήγορα,γιατί ο απαγωγέας μπορεί να μη σταματήσει στά δύο θύματά του.

Τα πράγματα,βέβαια,για την υπολοχαγό δεν είναι απλά γιατί,συν τοις άλλοις,έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της φαντάσματα από το δικό της παρελθόν. Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα,το παρελθόν έχει έναν μοναδικό τρόπο να επιστρέφει και να δυσκολεύει τις ζωές των ανθρώπων στο παρόν. Αυτό συμβαίνει και στον ΄΄Λύκο της Στάζι΄΄. Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου κινούνται αργά και νομοτελειακά,θα έλεγε κανείς. Σαν να δίνουν ραντεβού με το παρελθόν και τα θέματα που τους άφησε και δεν έχουν λύσει. Αργά ή γρήγορα,όμως,για να συνεχιστεί η ζωή,αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάνε παρακάτω.

Ο David Young προσπάθησε να περιγράψει τις συνθήκες ζωής σε μια χώρα-προτυπο του υπαρκτού σοσιαλισμού . Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι αυτό,αν δεν το έχεις ζήσει. Μοιάζει να τα καταφέρνει. Ανεξάρτητα,όμως,από αυτό,η ανθρώπινη φύση παραμένει ίδια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Το ίδιο και οι λόγοι που σπρώχνουν κάποιον να παραβεί τα όρια που θέτει μια οργανωμένη κοινωνία.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι άρτια δομημένοι και η εξέλιξη της ιστορίας πού,ουσιαστικά,αρχίζει στα τέλη του πολέμου και φτάνει μέχρι το 1975 ,σωστά σχεδιασμένη. Η κοινωνική ατμόσφαιρα,όπως την βλέπει ο συγγραφέας, έχει αποδοθεί τεχνικά σωστά,και πέρα από την αστυνομική του πλοκή,θέτει και άλλα ζητήματα. Η ανέλιξη μιας γυναίκας σε θέση εξουσίας,είναι ένα από αυτά. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για το 1975. Η σχέση των ανθρώπων με το παρελθόν ,ειδικά όταν η εποχή που ζουν είναι δύσκολη,όπως ήταν για την Γερμανία τα χρόνια στο τέλος του πολέμου,είναι επίσης ένα ζήτημα προς διερεύνηση.

Ο Λύκος της Σταζι είναι το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα με ηρωίδα την υπολοχαγό Κάρεν Μίλερ. Το πρώτο, Το παιδί της Στάζι, βραβεύτηκε με το βραβείο Dagger της Βρετανικής Ενωσης συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας για το καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα.Περιλαμβανόταν για πολλές εβδομάδες στις λίστες με τα ευπώλητα βιβλία στην Αγγλία. Οι κριτικές που πήρε ήταν διθυραμβικές.

Όπως έγραψε η Χρύσα Βασιλείου στο Book City ΄΄Παρόλο που σε καμία περίπτωση το δεύτερο βιβλίο του Young δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο το πρώτο, σίγουρα αυτός έχει καταφέρει να πλάσει μια ιστορία με πολλές και διαφορετικές πτυχές, που διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, κάθε αστυνομική πλοκή που περιλαμβάνει εξαφάνιση ή θάνατο μικρών παιδιών είναι αυτό που αποκαλούμε «πιασάρικη». Ειδικά όταν σ’ αυτήν υπάρχει αρκετή ίντριγκα και συνεχείς εξελίξεις, όπως συμβαίνει εδώ. Αυτό όμως που δεν έχει καταφέρει εδώ ο συγγραφέας είναι να διατηρήσει το στοιχείο της ανατροπής και της έκπληξης, αφού τα γεγονότα γίνονται αντιληπτά από τον αναγνώστη προτού καν συμβούν. Όλα (ή σχεδόν όλα) είναι υπερβολικά φανερά ή εύκολα να τα μαντέψει κανείς. Δεν ξέρω αν μπορώ να το αποδώσω σε αδυναμία/απροσεξία του συγγραφέα αυτό ή αν απλά δεν τον ένοιαζε και ήθελε να εστιάσει μόνο στην εξέλιξη της πλοκής. Όμως είναι σίγουρα κάτι που αφαιρεί από την ένταση και τη δραματικότητα της αφήγησης, αφού σχεδόν την κάθε ανατροπή ο αναγνώστης την έχει ήδη μαντέψει.

Όμως και να ’χει, ο «Λύκος της Στάζι» αποτελεί μια καλόπιστη συγγραφική απόπειρα και ένα καλογραμμένο βιβλίο, που εκτός από μια αστυνομική υπόθεση προς επίλυση περιλαμβάνει και πολλές ιστορικές αναφορές για τη γενική κατάσταση που επικρατούσε στην Ανατολική Γερμανία, ζωντανεύοντας εκείνη την εποχή με τρόπο αναμφίβολα γλαφυρό και αριστοτεχνικό΄΄.

Η Literature Works έγραψε για το βιβλίο:΄΄ Η ιστορία του Young είναι συναρπαστική και ο βασικός γυναικείος χαρακτήρας προωθεί την πλοκή με σταθερό ρυθμό. Μου θυμίζει τη διάσημη σειρά του σπουδαίου Henning Mankell με ήρωα τον Κούρτ Βαλάντερ. Η δράση είναι αξιοσημείωτη και οι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χαρακτήρες ήρθαν για να μείνουν΄΄.

φώτο από diastixo.gr


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια;
Επόμενο άρθροΓιάννης Κρητικός:”Χρειάζεται ωριμότητα και υπευθυνότητα για την προστασία και το καλό όλων μας.”