Αρχική RETROLOVERS ‘Ολη η αλήθεια για την διεθνή ταινία της Τζένης Καρέζη που θα...

‘Ολη η αλήθεια για την διεθνή ταινία της Τζένης Καρέζη που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο

Pictures6

«Σεισμό» έχει προκαλέσει η κυκλοφορία της διεθνούς ταινίας «Μια σφαίρα στην καρδιά» με την Τζένη Καρέζη σε ανακαινισμένη ψηφιακά κόπια 2Κ και με ελληνικούς υπότιτλους.

Πολλοί λένε ότι ήταν χαμένη, άλλοι λένε ότι ήταν απαγορευμένη και ένα σωρό ανοησίες που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Το σωστό  θα ήταν να την αποκαλούσαμε  ”παραμελημένη” όπως και πολλές άλλες ταινίες άλλωστε, που δεν έχουν αποκαταστηθεί.

Η εν λόγω ταινία απλά αξιοποιήθηκε σωστά για πρώτη φορά και έτσι θα την δούμε με τέλεια εικόνα και ήχο. Την οποία θα παρουσιάσει η Carousel films τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έως τώρα είχε κυκλοφόρησει και σε dvd όπως μπορείτε να διαπιστώσετε πατώντας στο λίνκ «Μια σφαίρα στην καρδιά» με δώρο ένα βιβλιαράκι. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται «χαμένη» ή «απαγορευμένη». Aπλώς ο γιός του Ζαν-Ντανιέλ Πόλε αποφάσισε να κάνει αναπαλαίωση τις ταινίες του μακαρίτη του πατέρα του, και έτσι αναπαλαίωσε και αυτή.

Υπόθεση

Στην ταινία η Τζένη Καρέζη υποδύεται την Κάρλα, τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας. Πρώην ερωμένη ενός άρχοντα του υποκόσμου. Ζει μια άχαρη ζωή, θύμα παλιών σφαλμάτων.

Εκεί γνωρίζει τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ (ο Σάμι Φρέι), τελευταίο απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τον γκάγκστερ Ριζάρντι, ο οποίος τον καταδιώκει για λόγους παλιού οικογενειακού μίσους, ο Φραντσέσκο τραυματίζει και παραμορφώνει τον Ριζάρντι, με αποτέλεσμα να τον κυνηγάει ο Ναβάρα, επικεφαλής όλης της συμμορίας.

Στην Ελλάδα φθάνει αναζητώντας έναν μάρτυρα, που θα τον βοηθήσει να στείλει στη φυλακή τον αρχιμαφιόζο. Γνωρίζει την Κάρλα, η οποία τον ερωτεύεται και τον βοηθάει υλικά και ηθικά, για να σκοτώσει όλους τους εχθρούς του. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Αννα (Φρανσουάζ Αρντί), που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της, την Ελένη για διακοπές.

ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ (2)
Αφισάκι για την ταινία σε εφημερίδες εποχής… Στη Γαλλία έκανε πρεμιέρα στις 23 Φεβρουαρίου 1966.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν:

Οι Τζένη Καρέζη, Σάμι Φρέι και Φρανσουάζ Αρντί. Σε δεύτερους ρόλους: ο Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Σωτήρης Μουστάκας, η Βιβέτα Τσιούνη, ο Αρτέμης Μάτσας, ο Δημήτρης Μυράτ, η Αννα Ραυτοπούλου, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Χρήστος Νέγκας και οι Νίκος Τσακιρίδης, Νίκος Φέρμας, Κώστας Φέρρης, Φάνης Χηνάς, Γιώργος Μαρίνος και Ζανίνο.

Πρεμιέρα στη Γαλλία

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου 1966, 10 μήνες μετά τη γαλλική πρεμιέρα.

Ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος έγραφε στην εφημερίδα Ελευθερία (21.12.1966):

«Μερικές ωραίες ματιές πάνω στον ελληνικό χώρο δεν σώζουν το “Μια Σφαίρα στην Καρδιά” από την ανυπαρξία. Εκδικήσεις και φόνοι, έρωτες και μίση αντί να είναι τραγικά γίνονται τελικά απλώς αδιάφορα».

Πρόκειται για τη μοναδική ξένη παραγωγή στην οποία έπαιξε η Τζένη Καρέζη. Ήταν η επόχη που ήταν ακόμη σύζυγος του Ζάχου Χατζηφωτίου και ίσως τότε να είχε μεσολαβήσει και ο ίδιος με τις γνωριμίες που είχε, για την συμμέτοχη της στην ταινία. Όπως ακούγονταν στους καλλιτεχνικούς κύκλους της εποχής τότε. Ήταν μία φιλόδοξη παραγωγή, που όμως δεν κατάφερε να ανοίξει τις πόρτες για μια διεθνή καριέρα στην πολυαγαπημένη ηθοποιό. Κάποιοι διέδιδαν ότι η ταινία είχε τολμηρές σκηνές με την Τζένη Καρέζη, γεγονός που δεν ευσταθεί.

ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤ ΚΑΡΔΙΑ (1)
Σπάνια φωτό από τα γυρίσματα από το αρχείο μας.

Λίγα λόγια την ταινία

Η ταινία, που δεν έχει παιχτεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, γυρίστηκε το Μάιο του 1965 στη Σκύρο από το Γάλλο -τότε ανερχόμενο- σκηνοθέτη του νέου κύματος Ζαν-Ντανιέλ Πόλε.

Παρά το καλό όνομα του σκηνοθέτη και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το «Une balle au Coeur» ήταν μια εμπορική αλλά και καλλιτεχνική αποτυχία. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η ταινία είναι γαλλικής και ελληνικής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Γαλλικά.

Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967.

Στα αγγλικά η ταινία ονομάζεται «Devil at my Heels» και κυκλοφόρησε το 1966.

Η Carousel Films, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσει σε ανακαινισμένη ψηφιακά κόπια 2Κ (από το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Δείτε το τρέιλερ για την επανέκδοση της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες:

2020-7-27
Η διαφημιστική αφίσα για την επανέκδοση της ταινίας.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ Κώστας Μακεδόνας μας χάρισε μια πραγματικά μοναδική βραδιά στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά (27/7/2020)
Επόμενο άρθροΠάνος Κιάμος – «Posidonio»: Ένας μήνας επιτυχίας και συνεχίζει και τον Αύγουστο!
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!