Αρχική RETROLOVERS Flash back: Αποκριάτικες στιγμές με διασημότητες

Flash back: Αποκριάτικες στιγμές με διασημότητες

2004-2-8 Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΒΗΜΑGAZINO (6) – Copy
Στο πάρτι του Athenaeum η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μιμή Ντενίση με τους τότε συντρόφους τους Φέρτη και Μπονάτσο.

Απόκριες μιας άλλης εποχής

Αποκριάτικα πάρτι μιας άλλης επόχης. Εκκεντρικές στολές, μοντέρνες παρέες, πρωτότυπες στολές, θυέλλωδης έρωτες! Φτερά και πούπουλα ήταν κάθε χρόνο ένα μεγάλο γεγονός της Αθηναϊκης Αποκριάς. Από το καιρό της μεταπολεμικής Αθήνας ο κόσμος γλεντούσε μέχρι πρωϊας στην ρομαντική Πλάκα, ως και μετά τον πόλεμο.

Η Αθήνα του ακριβού γουστού, των μοναδικά ωραίων κυριών και των μεγάλων γλεντζέδων το πανήγυρι αυτό υο περίμεναν όλοι να το ζήσουν με φαντασία και χλιδή.

Ένας από τους πιο φημισμένους χορούς της Αποκριάς ήταν αυτός του ξενοδοχείου ”Μεγάλη Βρεταννία” (Χορός της Αμυγδαλιάς) όπου όλοι πήγαιναν ντυμένοι ντόμινο, με απαραίτητο αξεσουάρ τη μάσκα. Κανένας δεν αναγγώριζε τον άλλον και όλοι απολάμβαναν τα επακόλουθα του ”καλυμμένου” φλερτ.

Σε ένα τέτοιο χορό λέγεται ότι η Τζένη Καρέζη φλέρταρε για πρώτη φορά με τον πρώτο συζυγό της Ζάχο Χατζηφωτίου.

2004-2-8 Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΒΗΜΑGAZINO (4)
1968. Στην Αuberge της Βαρυμπόμπης ο εφοπλιστής Κώστας Βερνίκος ανάμεσα στον αυτοκράτορα της ελληνικής μόδας Κώστα Μαυρόπουλο και την διεθνή μας καλλονή Ρίκα Διαλυνά.

Τα πάρτυ του Γιώργου Ανεμογιάννη

Μοναδικής λάμψης επίσης οι χοροί του Ιππικού Ομίλου, της εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, της ΧΕΝ – με τον Γιώργο Ανεμογιάννη, να στήνει απίστευτα σκηνικά των ξενοδοχείων ”Σέσιλ” και ”King George”, με το φαντασμαγορικό bal de tete που διοργάνωνε επί σειρά ετών η Καίτη Καλκάνη στο Tador Hall του ιστορικού ξενοδοχείου, του Ναυτικού Όμιλου Πειραιά.

2004-2-8 Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΒΗΜΑGAZINO (4) – Copy
Στις 9 Μούσες ο Νίκος Μαστοράκης με την Μπέτυ Λιβανού και τον ”black-tie” Νίκο Χαριλάου.

Τα πάρτυ της Λητούς Καρακουζηνού

Άλλα πάρτι που γίνοταν θέμα συζήτησης ήταν κι αυτά της Λητούς Καρακουζηνού με καλέσμένους τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Χατζήκυριάκο-Γκίκα, τον βιομηχάνο Δημήτρη Καρέλλα, τον εφοπλιστή Μάρκου Νομικού, τον Σάκη και την Έλλης Μπότση, τον Ζάχο Χατζηφωτίου, τον νεαρό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, όπου η ξανθή οικοδέσποινα της πλατείας Συντάγματος κέρδιζε πάντα το πρώτο βραβείο χάρη στις δημιουργίες του Τσαρούχη.

Αφιέρωμα: Ρετρό εξώφυλλα με τους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης του 1821

 

2002-3-16 Εικόνες ,3 (9)
1968. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη με τη Νόνικα Γαληνέα. τον Βερνίκο και τα φτερά και πούπουλα παρέα τους

Βασίλισσα Ζωζώ Σαπουντζάκη

Βασίλισσα του καρναβαλιού ανακηρύσσεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη με διαφορά στήθους από την καλλονή και μόνιμη συνοδό του αντικιέρ Κώστα Χαριτάκη, Ρίκα Διαλυνά. Η Ζωζώ είχε μανία με τις μεταμφιέσεις και ο σχεδιαστής Γιώργος Μανούσκος δεν προλάβαινε να της ράβει εξαντρίκ τουαλέτες. Στο σπίτι της επίσης στην όδο Λήμνου την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς σκηνοθετούσε το δικό της σόου. Μερικές από τις μεταμφιέσεις της ήταν ΔΕΗ, γκέισα, αμαζόνα και Camaby street.

Λέγεται πως η ωραιότερη στιγμή του πάρτι όμως ήταν όταν χτυπούσε το κουδούνι ο Ζαμπέτας αργά τη νύχτα με την ορχήστρα του, και η διασκέδαση χτυπούσε κόκκινο κάτω από την ατελείωτη χρυσόσκονη και τον χαρτοπόλεμο.

2004-2-8 Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΒΗΜΑGAZINO (7)
Ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου με ”ταβέρνα λουκ” σε κάποιο από τα ”Κούλουμά” του που άφησαν εποχή.

Ζεύγος Μπρούδου

Το κάλεσμα όμως που χαλούσε κόσμο στην Αθήνα της δεκαετίας του 1950 ήταν αυτό του ζεύγους Μπρούδου στην μονοκατοικία της Τατοϊου στην Κηφισιά. Η λίστα των καλέσμενων περιλάμβανε όλα τα ”καυτά” ονόματα και εθεωρείτο ντροπή να μην είσαι καλεσμένος.

Κάθε χρόνο το θέμα άλλαζε. Όλοι συμφωνούν όμως ότι το πάρτι με θέμα ”Μια βραδιά στο λιμάνι” σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτύχια. Και όχι άδικα, αφού όλες οι chic κυρίες των Αθηνών ήταν ντυμένες πόρνες!

2000 PARTY AROUND THE CLOCK OUT (5) – Copy
Αριστερά όρθιος ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ο Λεωνίδας Παπάγος και τον Τζωρτζ Μρούδο και δεξιά η Ελένη Βλάχου πάλι μαζί με τον Τζωρτζ Μπρούδος ντυμένο Μεξικάνο.

Κώστας Βερνίκος

Τη δεκαετία του 1960 όλη η Άθηνα στη κυριολεξία δίνει το παρών στα μασκέ του εφοπλιστή Κώστα Βερνίκου στη Auberge στη Βαρυμπόμπη. Από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο ως τον Νιάρχο και τις αδερφές του Ωνάση, Αρτέμιδα Γαρουφαλίδη και Καλλιρόη Πατρονικόλα. Ήταν όλοι εκέι!

2000 PARTY AROUND THE CLOCK OUT (5)
9 Μούσες. Αριστερά η Μιμή Ντενίση με τον Ζάχο Χατζηφωτίου και δεξιά η Ντέλα Ρουφογάλλη με τον Νίκο Μομφεράτο.

9 Μούσες

Θρυλικά ήταν και τα πάρτι στις 9 Μούσες της όδου Ακαδημίας, με πολλά ζευγάρια και θρυλικούς έρωτες κατά καιρούς ως καλεσμένους, όπως ο Νίκος Μαστοράκης και η Μπέτυ Λιβανού ή ο Τόλης Βοσκόπουλος με την Ζωή Λάσκαρη.

Επίσης τα πάρτι του Ντίμη Κρίτσα με θέμα ”Μάγκες και κούκλες” ή ”Χόλιγουντ” δεν τα ξέχασε ποτέ κάνενας.

2004-2-8 Η ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΝΕΙ ΒΗΜΑGAZINO (3)
Ο Ντίμης Κρίτσας με την σταρ καλέσμενη του Έλσα Μαρτινέλι με φόρεμα άντικα του Βισκόντι αρχές δεκαετίας 1990 σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά πάρτι στο θρυλικό”Dracula Party” στο κλαμπ ”Ατομο”  του Μελετόπουλου.

Τα πιο τρελά πάρτυ

Τα πιο τρελά μασκέ των δεκαετιών 1970 και 1980 διαδραματίζονταν στο Paramount του Γιάννη Κλεισούρα, στην Αυτοκίνηση του Μάκη Σαλιάρη.

Στο Trip της Πλάκας, στην Αρχιτεκτονική του Κίτσικη, στην Bora Bora του Σταυριανού, στο Place του Μαρούδα και φυσικά στο Εργοστάσιο του Μελετόπουλου. Τη δεκαετία του 1990 και του 2000 μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν τα πάρτυ του Γιάννη Βαρδινογιάννη στο All Sport Club, του Λάκη Γαβαλά.

Χ.Τ.

Αντιγόνη Καρκανάκη: Η Κρητικιά που παράτησε τα πάντα για να σώσει ζωές

 

*Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκαν απο το περιοδικό Εικόνες του 2002 και από το περιοδικό BHMAγκαζίνο 2004.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓρηγόρης Πετράκος-Χρύσα Μπανδέλη: Μια συνάντηση που «Ήτανε γραφτό» να γίνει
Επόμενο άρθροΕπίθεση με βιτριόλι: «Η Ιωάννα δεν μπορεί να βγει στον ήλιο ούτε στιγμή» – Τι λέει ο δικηγόρος της
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!