Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: “Ανεκπλήρωτος Γάμος” (On Chesil Beach)

Είδαμε: “Ανεκπλήρωτος Γάμος” (On Chesil Beach)

ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

Ο Έντουαρντ και η Φλόρενς ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Έχουν μόλις τελειώσει τις σπουδές τους – εκείνη φιλόδοξη βιολονίστρια κι εκείνος επίδοξος συγγραφέας. Μοιράζονται πολλά και όμορφα πράγματα μαζί, πηγαίνουν περίπατους σε καταπράσινες ατελείωτες κοιλάδες, κάνουν βαρκάδα στη λίμνη, βλέπουν ταινίες στο σινεμά, παίζουν με τον κύλινδρο για το γκαζόν. Κι όλα αυτά σε μια πιο αθώα εποχή, στην Αγγλία του 1962.

Η ιστορία μας ξεκινά με τους δύο νιόπαντρους και εξαιρετικά αμήχανους πρωταγωνιστές στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, να προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά. Η σεξουαλική απειρία τους γίνεται αφορμή για πάμπολλα flash back, που βουτούν τον θεατή στο παρελθόν και την ψυχολογία τους ενώ ταυτόχρονα φέρνουν τους ίδιους κάθε φορά ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της «διαδρομής». Μιας «διαδρομής» όμως που θα αποδειχτεί καταστροφική, με το τέλος να γράφεται στη φωτογραφικά όμορφη, μοναχική σταχτί παραλία Chesil, στην οποία οφείλεται και ο αγγλικός τίτλος της ταινίας.

Τι ήταν εκείνο που έφταιξε τόσο πολύ ώστε να διαλυθεί μια κοινή πορεία ζωής που μόλις είχε αρχίσει να ανθίζει; Ήταν οι κοινωνικές διαφορές, το οικογενειακό background που δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο – η ευαίσθητη Φλόρενς από μια οικογένεια αριστοκρατική αλλά αδιάφορη κι αυταρχική, ο Έντουρντ πιο χαλαρός, καβγατζής, με μια τραυματική εμπειρία λόγω ενός ατυχήματος που είχε κάποτε η μητέρα του – μας εξηγεί ο συγγραφέας Ίαν ΜακΓιούαν πάνω στη  νουβέλα του οποίου στηρίχτηκε το σενάριο. Αν και η αλήθεια είναι ότι κάπου όλα αυτά δεν φαίνονται ικανά να δικαιολογήσουν την όποια (δυσάρεστη) εξέλιξη.

Μεγάλα ατού της ιστορίας οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών που δένονται με μια ρεαλιστικότατη χημεία, με την ερμηνεία της Σέρσια Ρόναν να προπορεύεται ελαφρώς από εκείνη του Μπίλι Χάουλ, η κλασσική μουσική, και φυσικά η αναπαράσταση της εποχής και τα υπέροχα πλάνα του Σον Μπόμπιτ στη βρετανική φύση.

Σε μια μάλλον απροσδόκητη συνέχεια, ο σκηνοθέτης Ντόμινικ Κουκ μας μεταφέρει κάπως βιαστικά σε δυο φάσεις της ζωής τους αρκετά μακριά μέσα στον χρόνο, σε ένα απώτερο μέλλον όπου μαθαίνουμε τι απογίνονται τελικά οι ήρωές μας. Τα δάκρυα μετάνοιας του πολύ γερασμένου Έντουαρντ καθώς τη χειροκροτά, έρχονται πολύ αργά και δεν μπορούν να διορθώσουν πλέον τίποτα.

Τι κρίμα από έναν νεανικό θυμό στερημένο από κατανόηση, από αλόγιστο εγωισμό, από άγνοια και από μια δεύτερη ευκαιρία που δεν δόθηκε ποτέ να χαθούν τα πάντα!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Σκηνοθεσία: Ντόμινικ Κουκ

Σενάριο: Ίαν ΜακΓιούαν

Παραγωγή: Ελίζαμπεθ Κάρλσεν, Στίβεν Γούλεϊ

Ηθοποιοί: Σίρσα Ρόναν, Μπίλι Χάουλ, Αν Μαρί Νταφ, Άντριαν Σκάρμπορο, Έμιλι Γουάτσον, Σάμιουελ Γουέστ

Φωτογραφία:  Σον Μπόμπιτ

Μοντάζ: Νικ Φέντον

Μουσική: Νταν Τζόουνς

Διάρκεια: 110’

Είδος: Δραματική


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ ελληνικός κινηματογράφος «ταξιδεύει» σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ
Επόμενο άρθροΗ πράκτορας Σκάλι από τη σειρά «The X Files» παίρνει τον ρόλο της Μάργκαρετ Θάτσερ
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.