Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΄΄Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ΄΄ του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

΄΄Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ΄΄ του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ

570_368_2018-06-04-27204-skylos

Για να μιλήσουμε για τον Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον δημιουργό του Σέρλοκ Χόλμς, πρέπει να πάρουμε σαν δεδομένο ότι μιλάμε για την Ρόλς Ρόις της αστυνομικής φιλολογίας.

Πριν από αυτόν, δεν υπήρχε το είδος. Είναι ο συγγραφέας που δημιούργησε ολόκληρη κατηγορία από μόνος του.

 

Ο Σκοτσέζος γιατρός που τόσο αγάπησε τα γράμματα έβαλε σκοπό να μεταμορφώσει τον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα τον γνωστότερο, ευφυέστερο και πιο δαιμόνιο αστυνομικό ντετέκτιβ όλων των εποχών.

Οι περιπέτειες του σχεδόν ψυχαναγκαστικού και αναντίρρητα αντικοινωνικού επιθεωρητή άφησαν γερή παρακαταθήκη στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, καθώς η πένα του σερ Ντόιλ καινοτόμησε λογοτεχνικά και πρωτοπόρησε σε όρους μυστηριακής πλοκής.

Αν και είναι άδικο να τον θυμάται η οικουμένη από τον λαμπρό του ντετέκτιβ, καθώς ο σκοτσέζος συγγραφέας και πολυγραφότατος υπήρξε και σημαντικός σε ένα σωρό λογοτεχνικά είδη. Έγραψε επιστημονική φαντασία, ιστορικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ρομαντικά διηγήματα, ποίηση αλλά και αληθινές ιστορίες. Αν και στο συγγραφικό πάνθεο θα τον ανέβαζε ο αχτύπητος ερευνητής Σέρλοκ Χολμς, μετατρέποντάς τον στον διασημότερο γραφιά αστυνομικών μυθιστορημάτων όλων των εποχών.

Ο ίδιος ο γιατρός στην προσωπική του ζωή, προφανώς επηρεασμένος από τον ανεπανάληπτο ήρωά του, βομβάρδιζε τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματός του με στοιχεία για περιβόητες υποθέσεις που συγκλόνιζαν τη βρετανική κοινωνία, κατονομάζοντας συχνά πιθανούς υπόπτους!

Ο ήρωας που σκάρωσε ο σερ Ντόιλ έχει ήδη συναρπάσει εκατομμύρια ανθρώπους με τις περισσότερες από 60 περιπέτειές του, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πόρτες προς το ιδιαίτερο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας…

Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1859 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η επιφανής καθολική οικογένειά του απαρτιζόταν από τον Ιρλανδό πατέρα του, Τσαρλς Άλταμοντ Ντόιλ, την επίσης Ιρλανδή μητέρα του, Μαίρη Φόλεϋ, και τα επτά του αδέρφια, από τα οποία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σε ηλικία. Ο πατέρας του δούλευε ως κυβερνητικός υπάλληλος, ενώ ασχολούνταν ταυτόχρονα με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση βιβλίων. Εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών του στο γραφείο, διχάστηκε ανάμεσα στην ευθύνη απέναντι στην οικογένειά του και στην αγάπη του για τη ζωγραφική, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και αργότερα τον αλκοολισμό, την επιληψία και την απομόνωση από την οικογένειά του. Η μητέρα του ήταν μορφωμένη, αγαπούσε τα βιβλία και συνήθιζε να αφηγείται στα παιδιά της ιπποτικές ιστορίες, οι οποίες, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αργότερα στη βιογραφία του, τον στιγμάτισαν ως παιδί:

«Στα πρώτα χρόνια μου, όσο μπορώ να θυμηθώ, οι ολοζώντανες ιστορίες που μου διηγούνταν η μητέρα μου ξεχωρίζουν τόσο καθαρά που συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα της ζωής μου».

«Κοιτάζοντας ξανά τα έργα μου, είμαι βέβαιος ότι αποτελούν μια προσπάθεια μίμησης των ιστοριών της παιδικής μου ηλικίας».

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και αμέσως μετά τις σπουδές του υπηρέτησε ως γιατρός σε πλοίο σε ένα ταξίδι στη Δυτική Αφρική. Τον Ιούνιο του 1882 έφτασε στο Πόρτσμουθ, όπου έστησε το δικό του ιατρείο.

Παράλληλα με το επάγγελμα του γιατρού, ο Ντόιλ έγραφε μανιωδώς. Το 1887 εκδίδεται η «Σπουδή στο κόκκινο», το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο κάνει την εμφάνισή του ο Σέρλοκ Χολμς. Το έργο δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία.

Ο Ντόιλ όμως ξεκίνησε να δημοσιεύει τακτικά τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς και του συνεργάτη του δόκτορα Γουάτσον στο μηνιαίο περιοδικό «The Strand Magazine». Σε αυτό το περιοδικό θα δημοσιευτούν οι δώδεκα ιστορίες που απαρτίζουν τη συλλογή «Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς», οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε έναν τόμο και εκδόθηκαν για πρώτη φορά στις 14 Οκτωβρίου 1892.

Τον Δεκέμβριο του 1893 ο συγγραφέας αποφάσισε να «σκοτώσει» τον Χολμς με σκοπό να επικεντρωθεί στα ιστορικά του μυθιστορήματα. Αυτό έγινε στην ιστορία «Το τελικό πρόβλημα». Ήταν όμως τέτοια η δημόσια κατακραυγή και αγανάκτηση των θαυμαστών του διάσημου ντετέκτιβ που ανάγκασαν τον συγγραφέα να επαναφέρει τον χαρακτήρα στο έργο «Ο σκύλος των Μπάσκερβιλ». Ο Σέρλοκ Χολμς εμφανίστηκε συνολικά σε έξι ιστορίες.

Τί συμβαίνει,λοιπόν,στον ΄΄Σκύλο των Μπάσκερβιλ΄΄;

Δεν θα πω τίποτα. Ο λόγος στον συγγραφέα.

“Τι σημαίνουν όλα αυτά, Χολμς;”

Ένα στραπατσαρισμένο μπαστούνι, μια χαμένη μπότα, ένα ξεχασμένο οικογενειακό πορτρέτο, ένας δραπέτης κατάδικος και η προαιώνια κατάρα ενός Σκύλου-φαντάσματος…Ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς θα χρειαστεί όλες του τις δυνάμεις “στοιχειώδους” εξαγωγής συμπερασμάτων, καθώς και την ανεκτίμητη βοήθεια του αφοσιωμένου φίλου του, δόκτορα Γουότσον, για να λύσει το τρομακτικό μυστήριο της πιο φημισμένης υπόθεσής τους…

“Πρόκειται για φόνο, Γουότσον…”
 
Τα υπόλοιπα στις σελίδες του βιβλίου.
570_368_2018-06-04-27204-skylos

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚέρκυρα: Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε 62χρονο που περιέλουσε με πετρέλαιο σκυλάκι
Επόμενο άρθροΤι να Κάνεις για να Νιώσεις και πάλι Ευτυχισμένη σύμφωνα με το Ζώδιό σου!