Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Συμβουλές για ασφαλή κυκλοφορία των πεζών Από τον Χρήστο Γιαννούκα

Συμβουλές για ασφαλή κυκλοφορία των πεζών Από τον Χρήστο Γιαννούκα

44512358_245101639502671_7261098451083984896_n

Οδηγητικές συμβουλές για να είναι κάποιος ασφαλής οδηγός από τον Χρήστο Γιαννούκα μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Στις μέρες μας, ενώ η χρήση των οχημάτων για τις μετακινήσεις των ανθρώπων είναι πολύ διαδεδομένη δε σημαίνει πως η κυκλοφορία των πεζών δεν είναι εξίσου, καθώς όσο γεμάτοι, από οχήματα είναι οι δρόμοι, άλλο τόσο πολυσύχναστοι είναι από την κυκλοφορία των πεζών.

Ωστόσο, οι πεζοί κινδυνεύουν από ατυχήματα πολύ περισσότερο από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου διότι δεν τηρούν βασικούς κανόνες που θα τους προστατέψουν από την κυκλοφορία των οχημάτων. Περίπου το 21% των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ είναι πεζοί, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι άνω των 65 ετών.

Πολλοί θεωρούν αυτονόητο ότι στο οδόστρωμα πρέπει να βαδίζουν μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρόλα αυτά λίγοι το τηρούν. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να δωθούν ορισμένες συμβουλές ώστε να γίνεται ασφαλέστερη η κίνηση των πεζών:

Διασχίστε το δρόμο μόνο από διαβάσεις πεζών και μόνο όταν το φανάρι είναι πράσινο για εσάς.
• Όταν περιμένετε το λεωφορείο να στέκεστε στο πεζοδρόμιο-στάση και όχι στην άκρη του οδοστρώματος.
• Μη διασχίζετε τις σιδηροδρομικές διαβάσεις χωρίς να ελέγξετε και βεβαιωθείτε ότι κινήστε σύμφωνα με το αν η μπάρα είναι ανεβασμένη ή όχι.
• Όταν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, βαδίστε στην πλευρά εκείνη του δρόμου ώστε να έχετε οπτική επαφή με τα οχήματα που έρχονται προς το μέρος σας.
• Τις βραδινές ώρες, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα και κατάλληλες ανακλαστικές ταινίες προκειμένου να είστε ορατοί στους διερχόμενους οδηγούς στην περίπτωση που κινήστε σε δρόμους χαμηλής ή καθόλου φωτεινότητας.
• Μην τρέχετε όταν διασχίζετε το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χρόνο καθώς πάνω στη βιασύνη σας μπορεί να μην κάνετε σωστό έλεγχο με αποτέλεσμα να τραυματιστείτε είτε από κάποιο διερχόμενο όχημα είτε από τυχόν πτώση σας .
• Μην περνάτε ανάμεσα από σταθμευμένα οχήματα καθώς υπάρχει περίπτωση σε κάποιο από αυτά να υπάρχει οδηγός που δε σας έχει αντιληφθεί και να σας χτυπήσει.
• Μην περπατάτε χρησιμοποιώντας το κινητό σας τηλέφωνο. Αφηρημένο περπάτημα μπορεί να αποτελέσει αιτία ατυχήματος.

Ο αριθμός των συγκρούσεων στις οποίες εμπλέκονται πεζοί μπορεί να μειωθεί με μέτρα που δεν αφορούν μόνο την παιδεία των πεζών αλλα και των ίδιων των οδηγών ή των οδικών υποδομών :
• Επιβολή ορίων ταχύτητας σε κάθε περιοχή σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ
• Διόρθωση πεζοδρομίων προκειμένου να μη χρειάζεται οι πεζοί να τα εγκαταλείπουν
• Κατάλληλος φωτισμός των δρόμων σε συνδυασμό με χρήση ειδικών ανακλαστικών ρούχων και αξεσουάρ.
Η μη χρήση κάποιου οχήματος για την μετακίνησή σας δεν συνεπάγεται και άναρχη συμπεριφορά όντας πεζοί. Τηρείστε τις παραπάνω συμβουλές, προστατέψτε τον εαυτό σας, γιατί η ασφάλεια δε μπορεί να περιμένει.

Σχολή Οδηγών Γιαννούκας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ 147
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ 15772
Τηλ : 210 77.91.888
Κιν : 6975 61.00.56

E-mail: xristos.giannoukas@gmail.com

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓνώριζες ότι η ημερομηνία γέννησής σου δείχνει αν θα σου έρθουν χρήματα;
Επόμενο άρθροΗ βρεφοδόχος του Δημοτικού Βρεφοκομείου (στην οδό Πειραιώς)