Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ”Το μυστικό του Βεσάλιου” του Ζορδί Λιουμπραγάτ εκδόσεις Πατάκη

”Το μυστικό του Βεσάλιου” του Ζορδί Λιουμπραγάτ εκδόσεις Πατάκη

to-mestiko-toe-vesalioe-9789601669137-ekthoseis-patake-liobregat-jordi-236966-750×600

”Το μυστικό του Βεσάλιου ” είναι ένα εξαιρετικό θρίλερ που μας έρχεται από την Ισπανία.

Ουσιαστικά,ο συγγραφέας του είναι πρωτοεμφανιζόμενος και κατάφερε να γράψει ένα μυθιστόρημα που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου πριν φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Ιστορικές αναφορές, σασπένς, αγωνία, ανατροπές είναι τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν.

Μας μεταφέρει στην Βαρκελώνη του 1888, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να φιλοξενήσει την Διεθνή Έκθεση. Την βιτρίνα ευημερίας και τάξης έρχεται να ταράξει μια σειρά από φόνους. Φόνους νεαρών γυναικών που τα πτώματά τους βρίσκονται κατακρεουργημένα.

Τρεις νέοι άνθρωποι, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζονται, συναντιούνται τυχαία και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δολοφονίες.

Ο Ντανιέλ Αμάτ,νεαρός καθηγητής στην Οξφόρδη, λαμβάνει ένα τηλεγράφημα ότι ο πατέρας του πέθανε κάτω από παράξενες συνθήκες. Είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Βαρκελώνη μετά από επτά χρόνια απουσίας, για να παραβρεθεί στην κηδεία του πατέρα του.

Ο Μπερνάτ Φλέιτσα, δημοσιογράφος σε μια από τις εφημερίδες της Βαρκελώνης, με μοναδική του επιδίωξη την είδηση που θα τον κάνει διάσημο, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θάνατο του πατέρα του Ντανιέλ και αποφασίζει να τον βοηθήσει να ανακαλύψει τις συνθήκες του θανάτου του.

Όσο για τον Πάου Ζιλμπέρτ, είναι ένας φιλήσυχος αλλά και αινιγματικός φοιτητής της Ιατρικής, που προκαλεί τον φθόνο των συμφοιτητών του με τις επιδόσεις του.

Οι συνθήκες τους φέρνουν κοντά και πολύ σύντομα ενώνουν τις δυνάμεις τους στην αναζήτηση ενός παλιού χειρογράφου, έργου του πατέρα της σύγχρονης ανατομίας, που μπορεί να αλλάξει την ιστορία της γνώσης και πού, όπως φαίνεται, είναι ο κύριος στόχος του μυστηριώδους δολοφόνου.

Όλα αυτά με φόντο την Βαρκελώνη των τελών του 19ου αιώνα, μια πόλη, που όπως όλες οι μεγάλες πόλεις εκείνης της εποχής έχει πολλά πρόσωπα.Την εικόνα της επιφάνειας, με τα μέγαρα, τα θέατρα, την τρέχουσα κοινωνική ζωή, την αναμονή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης που θα αναβαθμίσει την πόλη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και την εικόνα των περιθοριοποιημένων φτωχών, την εικόνα των υπόγειων υπονόμων, όπου ζουν χιλιάδες άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από την επιφάνεια, κυρίως λόγω φτώχειας. Η περιγραφή του συγγραφέα αυτού του υπόγειου κόσμου είναι εξαιρετική και σε πολλά σημεία φέρνει στο νου περιγραφές της Βαρκελώνης του άλλου Ισπανού συναδέλφου του, του Θαφόν.

Παιχνίδια εξουσίας, παιχνίδια χρήματος, παίζονται παντού. Και δίπλα σε αυτά οι κεντρικοί ήρωες με τα δικά τους προβλήματα, τα δικά τους μυστικά, που κουβαλάνε όπως όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο και χθες και σήμερα. Είναι πολλές οι φορές που ο αναγνώστης πιστεύει ότι χάνουν το παιχνίδι. Ότι λυγίζουν κάτω από την πίεση των όσων τους  έχουν συμβεί στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Όμως, φτάνουν στο τέλος.

”Το μυστικό του Βεσάλιου” είναι ένα μυθιστόρημα για τους παράλληλους κόσμους που πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Αυτόν της επιφάνειας και τον υπόγειο κόσμο που μοιάζει αόρατος.

Κάποιες στιγμές, λίγες είναι η αλήθεια, αυτοί οι δύο κόσμοι συναντιούνται. Και τότε οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Ιστορία, αγωνία, ανατροπές, αλλά και η πολύ καλή πένα του συγγραφέα χαρακτηρίζουν αυτό το μυθιστόρημα που περιγράφει την ταραχώδη αλλά και σαγηνευτική Βαρκελώνη των τελών του 19ου αιώνα.

Και όπως έγραψε και η Αγγέλα Γαβρίλη για το βιβλίο:

Οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος είναι πολλοί και αποδίδονται επίσης με τέχνη ώστε να εντυπώνονται στη μνήμη ως ανθρώπινοι και όχι χάρτινοι ήρωες, και οι «κακοί» του είναι πραγματικά αξιομίσητοι για τα όσα διαπράττουν. Στα υπέρ, και το γοτθικό στοιχείο του κειμένου, με το αινιγματικό χειρόγραφο που θα σας κάνει σίγουρα να αναρωτηθείτε αν μπορεί ένα τέτοιο έργο πράγματι να υπάρχει… Το γιατί χαρακτηρίζω αυτό το στοιχείο γοτθικό, θα το καταλάβετε διαβάζοντας το βιβλίο, αλλά και αναζητώντας στο διαδίκτυο το έργο του Βεσάλιου «De humani corporis fabrica libri septem« («Περί της κατασκευής του ανθρώπινου σώματος, επτά βιβλία») και τις εντυπωσιακές εικονογραφήσεις του.

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα δράσης και μυστηρίου, που ο αναγνώστης το απολαμβάνει μέχρι την τελευταία του σελίδα.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιώργος Λιάγκας: Η μεζονέτα του παρουσιαστή που προκαλεί εγκεφαλικά!
Επόμενο άρθροΣοκ με την «Barbie» από την Αγγλία – Γιατρός της έβαλε baby oil αντί για σιλικόνη στα χείλη!