Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η εικόνα του έφιππου Αγίου Μηνά επέστρεψε στο Μεγάλο Κάστρο

Η εικόνα του έφιππου Αγίου Μηνά επέστρεψε στο Μεγάλο Κάστρο

DSC_0084agios-minas-borina.rotated

Την εικόνα του καβαλάρη προστάτη του υποδέχτηκε απόψε το Μεγάλο Κάστρο, σε μία λιτή τελετή

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή ο δωρητής κ. Μιχάλης Κρασάκης και η σύζυγός του θα παραδώσουν την εικόνα του Αγίου Μηνά στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου προκειμένου να τοποθετηθεί στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης μας.

Την εικόνα υποδέχτηκε στις 5:00 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μαζί με τους ιερείς του Αγίου Μηνά στην είσοδο του Μητροπολιτικού Ναού. Ακολούθησε Εσπερινός και έπειτα Παράκληση του Αγίου Μηνά.

Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Για μερικές ημέρες η εικόνα θα παραμείνει στον μεγάλο ναό και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί μόνιμα στον μικρό ιστορικό ναό του Αγίου Μηνά, εκεί όπου ο Άγιος προστάτευσε με θαύμα τους κατοίκους του Μεγάλου Κάστρου.

Περιγραφή της εικόνας

Σύμφωνα με την διαβεβαίωση του γερμανικού οίκου δημοπρασιών, η εν λόγω εικόνα βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στην Ελβετία, σε ιδιωτική συλλογή. Παραμένει, όμως, άγνωστο πότε και πώς βρέθηκε εκεί, αφού μέχρι το 1923 βρισκόταν στην Ελλάδα, όπως μαρτυρεί πρόχειρη ενθύμηση γραμμένη με μολύβι στην πίσω πλευρά της.

Ο Άγιος Μηνάς εικονίζεται έφιππος στο κέντρο της εικόνας και στο βάθος διακρίνεται μια τοιχισμένη παραθαλάσσια πόλη. Ο Άγιος φέρει τη γνωστή στρατιωτική του ενδυμασία με μωβ πέπλο που ανεμίζει πίσω από το άλογο το οποίο καλπάζει. Με το δεξί του χέρι κρατά το χαλινάρι του λευκού αλόγου και με το αριστερό μακρύ δόρυ.

Γύρω από το κεντρικό θέμα υπάρχουν δέκα εικονίδια, δεξιά τα θαύματα του Αγίου και αριστερά το μαρτύριό του. Όπως σημειώνεται και στην τεχνική έκθεση της κ. Μαρτίνας Κρασάκη, η εικόνα χρονολογείται στα μέσα του 18ου αιώνα. Αν και δεν είναι γνωστός ο τόπος προέλευσης και δεν υπάρχει υπογραφή καλλιτέχνη, κάποιες ενδείξεις οδηγούν σε κρητικό αγιογραφικό εργαστήριο, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή μόλις είχε καθιερωθεί ο Άγιος Μηνάς ως πολιούχος του Μεγάλου Κάστρου.

Το ιστορικό της επιστροφής

Η εικόνα δημοσιεύτηκε στον κατάλογο των έργων που επρόκειτο να δημοπρατηθούν στις 10 Νοεμβρίου του 2018, από γνωστό οίκο δημοπρασιών του Ντίσελντορφ.

Ο κατάλογος αυτός, που περιελάμβανε 1353 εικόνες από τη Ρωία και την Ελλάδα, βρέθηκε στα χέρια του κ. Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, στο Ρέθυμνο. Ο κ. Τζιρτζιλάκης τον έστειλε στον συγγραφέα κ. Νίκο Ψιλάκη, ο οποίος και εντόπισε την εικόνα του Αγίου Μηνά και έσπευσε να ενημερώσει τον φίλο του και καλό γνώστη της διεθνούς αγοράς έργων τέχνης κ. Κρασάκη.

Ακολούθησε σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν ευαίσθητοι πολίτες και να ενημερωθεί σχετικά ο πρωτοπρεσβύτερος του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο πατήρ Εμμ. Σταυρουλάκης, ο οποίος έδειξε αμέσως εξαιρετικό ενδιαφέρον για το γεγονός.

Τελικά, στις 6:00 το απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου 2018 ο κ. Μιχάλης Κρασάκης κατάφερε να αποκτήσει την εικόνα και πήρε την απόφαση να την αφιερώσει στον πολιούχο Άγιο της γενέτειράς του, το Ηράκλειο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο instagram 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗneakriti.gr
Προηγούμενο άρθροΤάκης Ζαχαράτος – Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το μεταφυσικό δέσιμο και η πρώτη τους συνάντηση
Επόμενο άρθροΆρωμα Χριστουγέννων στο Μουσείο της Ακρόπολης