Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ «18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα» του Αντώνη Μποσκοϊτη – Εκδόσεις Μετρονόμος

«18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα» του Αντώνη Μποσκοϊτη – Εκδόσεις Μετρονόμος

18-sinentefxeis Αντώνη Μποσκοϊτη

«18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα» του Αντώνη Μποσκοϊτη – Εκδόσεις Μετρονόμος

Η συνέντευξη είναι δύσκολο πράγμα.

Και, φυσικά, δεν μιλάω για συνεντεύξεις ”ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;” που γράφει και η Έλενα Ακρίτα στην εισαγωγή του βιβλίου του Αντώνη Μποσκοίτη.

Μιλάμε για συνεντεύξεις που εσύ, σαν δημοσιογράφος, θέλεις να κάνεις μια ουσιαστική κουβέντα, ένα πορτραίτο που θα μείνει και θα διαβάζεται πάντα, γιατί θα έχεις σκιαγραφήσει τόσο καλά τον συνεντευξιαζόμενο που έχεις απέναντί σου, ώστε να είσαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμά σου ξεπερνάει την όποια επικαιρότητα.

Κακά τα ψέμματα, άλλο η συνέντευξη, άλλο το ξεπέταγμα.

Κι επειδή σπανίζουν αυτού του είδους οι συνεντεύξεις, πάντα ή σχεδόν πάντα διάβαζα αυτές που έκανε ο Αντώνης ΜποσκοΪτης στα διάφορα έντυπα που τις παρουσίαζε.

Γιατί,όπως πολύ εύστοχα σημειώνει η Ελενα Ακρίτα στην καταπληκτική εισαγωγή της ”Οι συνεντεύξεις του έχουν τη γοητεία του ”αυθόρμητου”,ενώ μόνον αυθόρμητες δεν είναι. Υπάρχει προετοιμασία σοβαρή,έρευνα,συγκέντρωση στοιχείων-όμως αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση πως δεν διαβάζει συνέντευξη,αλλά παρακολουθεί μιΑ τυχαία συνάντηση,με έναν καφέ στη λιακάδα,έναν περίπατο στους δρόμους της μέρας και της νύχτας μας”.

Έχοντας διαβάσει παλαιότερα δύο βιβλία με συγκεντρωμένες συνεντεύξεις-είπαμε  ,είμαι λάτρης του είδους, θεωρώ ότι αυτό με βοηθά να εκτιμήσω καλύτερα αυτές τις 18 συνεντεύξεις που συγκέντρωσε ο Αντώνης ΜποσκοΪτης στο βιβλίο του. Το πρώτο βιβλίο είναι το βιβλίο του Αλέκου Λιδωρίκη ”Μίλησα με μορφές του αιώνα μας”.Εδώ, ο σπουδαίος αυτός δημοσιογράφος-και όχι μόνο- έχει συγκεντρώσει κάποιες από τις κορυφαίες του συνεντεύξεις. Ονόματα σαν του Ελβις Πρίσλει, της Μάρλεν Ντήτριχ ή της Μαίριλυν Μονρόε περνάνε συνεντευξιαζόμενα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του. Το δεύτερο είναι το βιβλίο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου  ”Αντίο παλιέ κόσμε”.

«18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα»

Εδώ, απέναντι από τον δημοσιογράφο υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, η Φλέρυ Νταντωνάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ιόλας, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και άλλοι. Και τα δύο είναι υπέροχα. Ο καθένας από τους δύο αυτούς δημοσιογράφους ο Αλέκος Λιδωρίκης και ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος είχαν τον δικό τους τρόπο να συνομιλήσουν με ανθρώπους που ”χάραξαν” την εποχή τους.

Ο Αντώνης Μποσκοϊτης κάνει τι ίδιο πράγμα με αυτούς, αλλά έχω την εντύπωση ότι το κάνει απενοχοποιημένα. Τι εννοώ; Ανάμεσα στις 18 συνεντεύξεις του που υπάρχουν συγκεντρωμένες σε αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης συναντάει, ας πούμε και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο αλλά και την Ρίκα Διαλυνά. Είναι σαφές ,νομίζω, ότι σε άλλο κοινό απευθύνθηκε ο Αγγελόπουλος και σε άλλο η Διαλυνά. Ο Μποσκοϊτης δεν σνομπάρει ούτε τον έναν ούτε την άλλη. Μιλάει μαζί τους και καταφέρνει να σκιαγραφήσει και στους δύο από ένα καταπληκτικό πορτραίτο. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μπορεί και αποσπά καταπληκτικές απαντήσεις και από τον διανοούμενο σκηνοθέτη και από την ”λαϊκή” σταρ.

«18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα»

Και ,ακριβώς γι΄αυτό, θεωρώ πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα των συνεντεύξεών του. Στέκεται απέναντί τους απενοχοποιημένα, δεν τους χαϊδεύει τα αυτιά με τις ερωτήσεις του,έχει τον σεβασμό απέναντί τους γιατί γνωρίζει με ποιόν ακριβώς μιλάει και τελικά δεν ξέρω και πολλούς δημοσιογράφους που έχουν το θάρρος να ρωτήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη ”Γιατί να λέει ο καθένας τόσο αγαπημένα ελληνικά τραγούδια όπως τα δικά σου;” Ή αν του άρεσε ο ”Επιβάτης ” με τη Φωτεινή Δάρρα. Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται αγενής.

Με εντυπωσίασαν ξαναδιαβάζοντάς τες πολλές από αυτές τις 18 συνεντεύξεις.  Δεν νομίζω να υπάρχουν αντίστοιχες που έδωσαν , ας πούμε, ο Τζίμης Πανούσης, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Δημήτρης Παπαιωάννου ή η Καλή Καλό. Ο Μποσκοϊτης κατάφερε και του είπαν πράγματα που δεν έχουμε διαβάσει σε άλλη τους συνέντευξη.

Ρωτάει τον Δημήτρη Παπαϊωάννου  ”Γιατί δεν οδηγήθηκε η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων σε ένα φλέγον γλέντι” για να εισπράξει την απάντηση ”Γιατί,η τέχνη μου δεν έφτασε ,τελείωσε! Δεν είχα τον τρόπο να το κάνω όλο αυτό να καεί!”

Ή μέσα από τις απαντήσεις της Μαρίας Φαραντούρη μαθαίνουμε πράγματα που δεν έτυχε να  ακούσουμε για αυτήν μέχρι τώρα. Για την γνωριμία της με τον Χατσατουριάν, που ήθελε να γίνει η Μαρία κλασική σοπράνο,μέχρι τις γνωριμίες της με την Μίριαμ Μακιμπα, τη Ζιλιέτ Γκρεκό, τον Τζόν Γουίλιαμς, αλλά και τον Φιντέλ Κάστρο και τον Μιτεράν.

Ή μια απλή φράση που λέει η Τάνια Τσανακλίδου που όμως σημαίνει πολλά: ”Καθόρισε όλη μου τη ζωή το κάλλος, με τις επιλογές μου. Μπήκε στη ζωή μου μαζί με τις φρέζιες που έβαζε η μάνα μου πάνω στο τραπέζι με τραπεζομάντηλο που δεν ήταν πλαστικό. Ήτανε η γλάστρα με τον βασιλικό στο μπαλκόνι μας”.

«18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα»

Ο Αντώνης Μποσκοϊτης κατάφερε ,με τον απόλυτα δικό του τρόπο, να συγκεντρώσει σε έναν τόμο αποσπάσματα ουσιαστικά της εποχής μας, από τις ζωές κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων.

Που συνυπήρξαν και συνυπάρχουν. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές προσωπικότητες. Και κατάφερε να τους κάνει να του μιλήσουν για πράγματα που,ίσως, δεν είχαν πει ποτέ δυνατά μέχρι τώρα. Όχι γιατί δεν ήθελαν ,αλλά γιατί κανείς δεν τους ρώτησε.

Είναι σίγουρο, ότι μετά από λίγα χρόνια οι συνεντεύξεις του θα είναι κλασικές. Και θα περιγράφουν την εποχή μας, μέσα από τα λόγια των ανθρώπων που του μίλησαν, καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ντοκουμέντο. Νομίζω ότι από την αρχή αυτό είχε βάλει στο μυαλό του να πετύχει και το πέτυχε.

Για την ιστορία να αναφέρουμε τα 18 πρόσωπα που συνομίλησε μαζί τους και καταγράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο: Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Μπέτυ Βαλακίδου, Ρίκα Διαλυνά, Μίκης Θεοδωράκης, Καλή Καλό, Μαρίζα Κώχ, Γιώργος Μανιώτης, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Τζίμης Πανούσης, Δημήτρης Παπαιωάννου, Δόμνα Σαμίου,Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Χατζιδάκις, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Demis Roussos, Marianne Faithfull, Zbignew Preisner.

Και,βέβαια,κλείνοντας λίγα ακόμα λόγια της Έλενας Ακρίτα από την εισαγωγή που έγραψε στο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοϊτη.

”Στο εξωτερικό οι  interviewers είναι μια ειδική κατηγορία δημοσιογράφων. Πολλές μέρες πριν,  ερευνούν, διαβάζουν, μελετάνε, διασταυρώνουν στοιχεία, γεγονότα, χρονολογίες. Και τότε, μόνο τότε, στέκονται απέναντι στον συνομιλητή τους. Κι,αν χρειαστεί, τον κάνουν φύλλο και φτερό. Γιατί η συνέντευξη είναι ψυχογράφημα. Δεν είναι αγιογραφία”.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και εμείς, το αναγνωστικό κοινό, αφού απολαύσουμε τις ”18 συνεντεύξεις-σαν μονόπρακτα”, είμαι βέβαιος ότι θα περιμένουμε με αδημονία το επόμενο βιβλίο του Αντώνη Μποσκοϊτη. Γιατί υλικό υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση ο Φιλιππίδης: Τι είπε μέσα από τη φυλακή

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Στέφανος Ντούσκος στο Τόκιο!

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Ανδρέας Μικρούτσικος

 

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα trends των παπουτσιών για το 2021 που θα λατρέψεις!

Woman & Man Secret – Τεύχος 6ο [Ιούνιος – Ιούλιος 2021]

Tranoulis Parfume: Τι να προσέξεις όταν διαλέγεις αρώματα για το καλοκαίρι

Anta Beauty Salon: Ένα ανοιχτόμυαλο κομμωτήριο!

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕισιτήρια από 7,19 ευρώ με την Ryan Air! Ταξίδεψε στον κόσμο με λίγα χρήματα!
Επόμενο άρθρο«Άστρα να πάνε»: Η επιτυχημένη κωμωδία στο Θέατρο Κάππα συνεχίζει ακάθεκτη!