Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Eίδαμε: “Η Κόκκινη Τζόαν”

Eίδαμε: “Η Κόκκινη Τζόαν”

ΤΖΟΑΝ

Η «Κόκκινη Τζόαν», στην επεξηγηματική περίληψή της περιγράφεται ως ένα φιλμ κατασκοπείας βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Οπότε ο θεατής έχει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα όταν αποφασίζει να το παρακολουθήσει – πόσο μάλλον όταν για πρωταγωνίστρια προβάλλεται η Τζούντι Ντεντς – Μ (Τζέιμς Μποντ). Τα πράγματα βέβαια δεν είναι ακριβώς έτσι.


Το 2000, η Τζόαν Στάνλευ, ηλικιωμένη χήρα με βλέμμα πονεμένο και αθώο, συλλαμβάνεται από τις βρετανικές υπηρεσίες μέσα στο σπίτι της. Η κατηγορία βαριά: στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέδωσε στους Σοβιετικούς απόρρητες πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Κάπου εκεί αρχίζουν τα απανωτά flash back – τα οποία διακόπτονται από τακτικές επαναφορές στο σήμερα – προκειμένου να ξετυλιχτεί το περιπετειώδες κουβάρι του παρελθόντος που ξεκινά από το 1938.

Συνεσταλμένη και άβγαλτη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τότε, η Τζόαν «παρασύρεται» στην ένταξη μιας κομμουνιστικής ομάδας από την εξωστρεφή Σόνια και τον γοητευτικό ξάδελφο Λίο. Από εκεί και πέρα, ο σκηνοθέτης Τρέβορ Ναν κάνει focus κυρίως στα προσωπικά μπερδέματα της πρωταγωνίστριας, αφού στο μεταξύ μετά τις αποκαλύψεις για τα πραγματικά κίνητρα του Λίο μπαίνει στο παιχνίδι και ο παντρεμένος επιστήμονας Μαξ Ντέιβις. Έτσι, το έργο αποκτά περισσότερο μια ερωτικορομαντική αύρα κάνοντας το πρώτο μέρος να κυλά αργά.

Όπως και να χει, η Σόφι Κούκσον στον ρόλο της νεαρής Τζόαν έχει γλυκιά και λαμπερή φυσιογνωμία και ανταποκρίνεται πολύ καλά ερμηνευτικά και εκφραστικά. Φυσικά και αναμενόμενα ξεχωρίζει η Τζούντι Ντεντς, της οποίας δυστυχώς – παρά τις προσδοκίες μας – ο χρόνος της είναι περιορισμένος. Στα συν και η σκηνογραφική διεύθυνση της Κριστίνα Καζάλι με την πειστική αναπαράσταση της εποχής, των χώρων και των χρωμάτων. Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της Τζένυ Ρούνευ. Δεν θα γινόταν τέλος να μην αναφέρουμε και τα διάσπαρτα ευδιάκριτα, σχεδόν άγαρμπα σεξιστικά σχόλια που αντικατοπτρίζουν νοοτροπίες στην ανδροκρατούμενη δεκαετία του ‘30.

Η ηρωίδα μας πάντως καταφέρνει να παραμείνει συμπαθής καθ’ όλη τη διάρκεια των 101 λεπτών, αφού υπερασπίζεται μέχρι τέλους τον αγνό, ουμανιστικά θεμελιωμένο ιδεαλισμό που την οδήγησε σε εκείνο που οι αρχές και ο κόσμος χαρακτήρισαν ως «προδοσία».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Βιογραφική

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 2018

ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μ. Βρετανία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101′

Σκηνοθεσία: Τρέβορ Ναν

Πρωταγωνιστούν: Τζούντι Ντεντς, Σόφι Κούκσον, Στίβεν Κάμπελ Μουρ


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠοια είναι η κοπέλα που εμφανίζεται στην αρχή των ταινιών της Columbia Pictures;
Επόμενο άρθροΠήγε ο Sin Boy στο Σεφερλή και του πέταγε 100ευρα στη σκηνή!
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.