Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Το ξέρεις πως λέγεται ότι ο Καραγκιόζης ήταν υπαρκτό πρόσωπο;

Το ξέρεις πως λέγεται ότι ο Καραγκιόζης ήταν υπαρκτό πρόσωπο;

theatro-skiwn-o-karagkiozis-ston-polemo-tou-40

Ο Καραγκιόζης λέγεται πως ήταν υπαρκτό πρόσωπο που γεννήθηκε το 1600 επί τουρκοκρατίας στην Προύσα ,στα ελληνικά το όνομα του σημαίνει Μαυρομάτης που ήταν και το πραγματικό του όνομα.

Κάποιοι λένε πως ήταν γελωτοποιός του πασά και κάποιοι άλλοι ταχυδρόμος που έκανε τη διαδρομή Αίγυπτο-Προύσα μαζί με τον αδελφικό του φίλο Χατζηαβάτη.
Το σίγουρο είναι ότι είχε αστείρευτο πηγαίο χιούμορ και αυτό ήταν και που τον σκότωσε.
ο πασάς τον διόρισε υπεύθυνο μαζί με τον Χατζηαβάτη στη κατασκευή ενός τζαμιού
Ο Καραγκιόζης όλη μέρα έλεγε αστεία στους εργάτες και η δουλειά όλο πήγαινε πίσω .
Ο πασάς επάνω στα νεύρα του διέταξε να θανατώσουν τον καραγκιόζη και αργότερα που το μετάνιωσε επέτρεψε στον Χατζηαβατη να συνεχίσει εκείνος τα αστεία που έλεγε ο αγαπημένος του φίλος.
Ο Χατζηαβατης σκέφτηκε για να τον ζωντανέψει την ιδέα του θεάτρου σκιών ,ώστε να λέει τα αστεία του με τη φιγούρα του φίλου του πίσω από ενα άσπρο πανί.
Λέγεται ότι ο τάφος του Καραγκιόζη βρίσκεται στην Προύσα.

Ο Καραγκιόζης των τελευταίων ετών που όλοι αγαπήσαμε από μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες όπως ο Σπυρόπουλος κι ο Σπαθάρης ενσαρκώνει τον κουτοπόνηρο ξυπόλητο νεοέλληνα της τουρκοκρατίας πού κάνει τα πάντα για να επιβιώσει και να την βγάλει καθαρή στις μικροαπατεωνιες του.

Η παρέα τού απαρτίζεται από άλλα είδη Ελλήνων όπως,ο ψευτομαγκας Σταύρακας,το ψώνιο ο μορφονιός,ο Ζακυνθινός τροβαδούρος Νιόνιος και ο θείος απ το βουνό με τα γιδοπρόβατα και τη φουστανέλα Μπαρμπαγιωργος που έχει βαρύ χέρι ..

Στις μέρες μας το θέατρο σκιών τείνει να εξαφανιστεί μιας και η 4η εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και του ίντερνετ κάνει όλο και λιγότερους γονείς να το μαθαίνουν στα παιδιά τους με αποτέλεσμα το επάγγελμα να μην είναι πια κερδοφόρο και πολύ ελάχιστοι νέοι να το ακολουθούν..


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο10+1 Λόγοι να λατρέψετε τη γυναίκα Σκορπιό
Επόμενο άρθροΔείτε για πρώτη φορά τη Βίσση με τον Καρβέλα την ημέρα του γάμου τους. Αγνώριστοι!