Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι! Μια θρυλική συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη για...

Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι! Μια θρυλική συνέντευξη της Αλίκης Βουγιουκλάκη για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Αλίκης 10 33 ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ (2)

Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι!

Η συνέντευξη της Αλίκης βουγιουκλάκη τον Δεκέμβριο του 1967 στο περιοδικό ”Ταχυδρόμος” όπου παραδέχτηκε ανοιχτά ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στον γάμο της για να τον κρατήσει είναι το κειμένο που θα δούμε παράκατω. Αντιθέτως ο τότε συζυγός της Δημήτρης Παπαμιχαήλ, μολίς διάβασε την συγκεκριμένη συνέντευξη – έγινε έξαλλος! Πάμε όμως να δούμε την θρυλική αυτή συνέντευξη που έδωσε η Αλίκη στον Νίκο Καμπάνη επί την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών ετών πετυχημένου γάμου με τον Δημήτρη.

Η συνέντευξη

 Τι ήταν η Αλίκη προτού γίνει αρνάκι, προτού νυμφευτεί τον Παπαμιχαήλ που την έκανε αρνάκι; Στρίγγλα; Αν όχι ακριβώς έτσι, πάντως ήταν ένας δύσκολος χαρακτήρας για τους γύρω της, για τους συνεργάτες της. Το παραδέχεται τώρα και το λέει και η ίδια:

Σήμερα στο θέατρο οι συνεργάτες μας, σέβονται και αγαπούν τον Δημήτρη και μένα μόνο με αγαπούν. Κάποτε μόνο με φοβόντουσαν αλλά και με αντιπαθούσαν.

 Γιατί;

Ήμουνα απότομη, νευρική, αυταρχική, ίσως όλα αυτά γιατί σε πολύ μικρή ηλικία είχα φορτωθεί ένα σωρό ευθύνες, καλλιτεχνικές και οικονομικές. Δεν ξέρετε τι είναι να κρατά κανείς ολόκληρο θίασο που παρουσιάζει κάθε μέρα τόσα προβλήματα και σκοτούρες. Σ’όλο αυτό το διάστημα, προτού παντρευτώ τον Δημήτρη, ένοιωθα άνθρωπος ανολοκλήρωτος. Δεν είχα κάνενα σοβαρό ερωτικό δεσμό. Με απασχολούσε μόνο η δουλειά μου, πως να την διευθύνω. Η μεγάλη μου αφοσιώση και το δόσιμο σε αυτή την δουλειά έκανε έστε τις περισσότερες φορές να λειτουργεί πιο πολύ το μυαλό μου παρά τα συναισθήματά μου. Τώρα, φυσικά, όλα έχουν αλλάξει με τον γάμο μου και μπορώ να πω σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου ότι νιώθω πραγματικά ευτυχισμένη.

 

 Κι όμως όταν μαθεύτηκε πως θα γίνει αυτός ο γάμος, ο κόσμος ή τουλάχιστον πάρα πολλοί πίστευαν πως δεν ύπηρχε αίσθημα, πως ήταν μόνο και μόνο ένας γάμος εμπορικός και κάτι τέτοια.

Να που ο κόσμος δεν πρέπει να προτρέχει. Με τον Δημήτρη αγαπηθήκαμε πραγματικά και αυτός ο γάμος με έχει κάνει πολύ ευτυχισμένη.

 Και εκείνον;

Δεν έχετε παρά να τον ρωτήσετε.

αλικη δημητρης κοιτα

Έτσι έγινα αρνάκι! 

Και πότε η…. Στρίγγλα Αλίκη κατέθεσε τα όπλα;

Nα σας πω. Τον πρώτο χρόνο του γάμου δεν είχε αλλάξει ουσιαστικά τίποτε. Εξακολουθούσε η διαμάχη του άντρα με την γυναικά για το ποιος θα κατόρθωνε να υπερισχύσει. Παρ’ όλο που τον αγαπούσα πολύ τον Δημήτρη, δεν είχα καταθέσει τα όπλα. Στον δεύτερο χρόνο, όμως, συνειδητοποίησα ότι αν θέλω να διατηρηθεί ο γάμος μου θα έπρεπε να κάνω ορισμένες υποχωρήσεις στον άντρα μου. Τον τρίτο χρόνο διαπίστωσα ότι οι υποχωρήσεις αυτές όχι μόνο με ξεκούρασαν αλλά με ηρέμησαν και ουσιαστικά με έκαναν ευτυχισμένη.

Τι θέλετε να πείτε αναλυτικότερα;

Θέλω να πω ότι έχω γίνει γυναίκα, αληθινή γυναίκα και εξαρτώμαι απολύτως από τον άντρα μου.

Εξαρτάστε από τι;

Έχει εκέινος, σε όλα τα θέματα την πρωτοβουλία. Έχει μεγαλύτερη πείρα από έμενα. Πολλές φορές ζητάει την γνώμη μου να τον βοηθήσω αλλά ποτέ δεν προσπαθώ να σταθώ πάνω από το κεφάλι του. Το ξέρει κι εκείνος ότι έχω ισχυρή προσωπικότητα και εξυπνάδα. Γι αυτό άλλωστε διάλεξα για άντρα μου τον Παπαμιχαήλ. Ξέρει να επιβάλλεται σαν ΑΝΤΡΑΣ σαν ΑΡΣΕΝΙΚΟ. Έτσι κι εγώ κατέθεσα τα όπλα μου και κράτησα την προσωπικότητά μου. Έπαψα πια να είμαι αυταρχική με τους συνεργάτες μου. Ο Δημήτρης ξέρει καλύτερα από μένα και με ηρεμία να διευθύνει την δουλειά. Πάντα τον ακούω, κι αν διαφωνώ, έχω τον τρόπο μου να του το πω, χωρίς να τον θίξω.

αλικη κοιτα

Ο άντρας μου ο Δημήτρης

”Δεν νευριάζω πια με τίποτε, γιατί σκέφτομαι ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που θα μου συμπαρασταθεί. Είναι ο άντρας μου. Δεν αισθάνομαι μοναξιά γιατί έχω κάποιον πλάϊ μου: Τον άντρα μου. Δεν κάνω πια την σταρ γιατί ο άντρας μου, με έπεισε ότι είμαι πρώτα-πρώτα ηθοποιός. Δεν αισθάνομαι ανασφάλεια γιατί ξέρω οτι με φροντίζει και θα με φρόντίζει ο άντρας μου. Πιστεύω βασικά ότι ο άντρας είναι ο αρχηγός της οικογένειας και ότι κάθε γυναίκα πρέπει να πειθαρχεί σε αυτόν. Ο γάμος ολοκληρωνει την γυναίκα κι αν η γυναίκα είναι πραγματική γυναίκα, θα γίνει ευτυχισμένη. Ποτέ μια πραγματική γυναίκα δεν πρέπει να παραδεχτεί ότι είναι πιο έξυπνη ή πιο ισχυρή από τον άντρα, έστω κι αν είναι. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιεί την εξυπνάδα της και την ισχύ της για να τον στηρίξει”.

Η ζωή με τον Δημήτρη είναι για μένα η ΖΩΗ

Έχετε δηλαδή, την γνώμη ότι η γυναίκα θα πρέπει να πειθαρχεί στον άντρα της;

Mα βέβαια. Πιστεύω βασικά ότι ο άντρας είναι ο αρχηγός της οικογένειας. Και κάθε γυναίκα πρέπει να πειθαρχεί προς αυτόν.

Η γυναίκα δεν μπορεί να ζήσει μόνη της στη ζωή;

Όχι δεν μπορεί. Ο γάμος είναι κάτι απαραίτητο γι αυτήν. Κι έπειτα ο γάμος διευκολύνει την γυναίκα να ανακαλύψει τον πραγματικό ευατό της. Έγω με τον γάμο μου ανακάλυψα ότι είμαι θηλυκό 100%

Μήπως είσθε κατά της χειραφετήσεως της γυναίκας;

Όχι δεν είπα κάτι τέτοιο αλλά διαφωνώ με την χειραφέτηση εκείνη που θέλει να εκμηδενίζει τον άντρα. Ο άντρας είναι ισχυρός αλλά οι γυναίκες εξυπνότερες.

Σε τι πιο έξυπνες;

Έχουν ένα άλλου είδους έντσικτο. Αλλά πιστεύω ότι, όταν ένας γάμος χαλάει, συνήθως φταίει η γυναίκα, γιατί μία έξυπνη γυναίκα μπορεί να κρατήσει τον άντρα της κοντά της.

Τι ελαττώματα μπορείτε να συγχωρήσετε στους άντρες και τι όχι;

Δεν μπορώ να συγχωρήσω την ψευτιά, την υποκρισία, κι εγώ προσωπικά την απιστία. Πάνω στο τελευταιό έχω να πω τα εξής: όταν ένας άντρας έχει μια γυναίκα που τον αγαπάει, του γεμίζει τη ζωή και τον κάνει ευτυχισμένο, θα είναι κουταμάρα του να κάνει κάτι που θα τραυματίσει την γυναίκα του, τον γάμο του. Και αυτό το τραύμα μπορεί να επουλωθεί με τον χρόνο αλλά θα μένει πάντοτε στην ψυχή της γυναίκας.

 Ας αφήσουμε τις δυσάρεστες κουβέντες. Θα θέλατε να μας πείτε πως πέρναει η ζωή σας με τον Δημήτρη;

Mε μία λέξη: η ζωή με τον Δημήτρη είναι για μένα η ΖΩΗ.

Δείτε επίσης: Μια φορά κι έναν καιρό: H Αλίκη πρωταγωνίστρια στο Θέατρο Μουσούρη! [Σπάνιες φωτό]

Αλίκη κοιτα

Η Αλίκη και ο ρόλος της στην οικογένεια

Η ζωή σας μέσα στην οικογενεία;

Είμαι ερωτευμένη μαζί του. Φροντίζω να κάνω πάντα εκείνο που τον ευχαριστεί. Το σπίτι μας το διευθύνω εγώ και ο Δημήτρης το φροντίζει. Μας αρέσει το σπίτι, παρ’όλο που δεν έχουμε καιρό να φροντίζουμε τα σπίτια μας.

Τα σπίτια σας;

Τώρα έχουμε δύο. Το ένα επί της οδού Στησιχόρου και το άλλο, που μόλις τελείωσε, στο 125 χιλιόμετρο από την Αθήνα, στο δρόμο για τα Καμένα Βούρλα.

”Το σπίτι αυτό το έχουμε βαφτίσει ”Ο Παράδεισος μας”. Μου το χάρισε ο Δημήτρης πέρυσι την Πρωτοχρονιά. Είναι μια περιοχή 10 στρέμματα, κατάφυτη, πάνω στη θάλασσα και στη μέση κυριαρχεί το τριώροφο σπίτι, που είναι κτισμένο σε στυλ νησιώτικο. Ο πρώτος όροφος έχει το λίβινγκ ρούμ με το τζάκι του. Πάνω στον τρίτο όροφο, είναι τα χαγιάτα, οι ξενώνες. Το σπίτι είναι πλέον εντελώς έτοιμο αλλά δεν έχουμε τελειώσει ακόμη την επίπλωση του. Πίστευω ότι η διαμονή μας σ’αυτό το σπίτι, τον Παράδεισό μας, θα μας συνδέσει ακόμα περισσότερο μια και οι δύο αγαπάμε την θάλασσα, την φύση, την ηρεμία. Στο σπίτι αυτό ελπίζω να συμπληρωθεί η ευτυχία μας. Ένας γάμος για να γίνει απόλυτα ευτυχισμένος πρέπει να υπάρχουν παιδιά. Ας ελπίσουμε το 1968 να είμαι περισσότερο τυχερή και θα έχω- το πολυπόθητο παιδί, που πάνω του τόσες ελπίδες και όνειρα έχω στηρίξει”.

Αλίκη κοιτα

Ο έρωτας με τον Δημήτρη

Και η κοινωνική σας ζωή;

Πολύ απλή. Δεν μας αρέσουν οι επιδείξεις και τα γλέντια. Έχουμε λίγους και εκλεκτούς φίλους.

Τα χόμπυ σας;

Tου Δημήτρη του αρέσει το ποδόσφαιρο και το ψάρεμα.

Εσάς;

Eμένα το χόμπυ μου είναι ο… Δημήτρης και η θάλασσα, που επίσης λατρεύει ο Δημήτρης.

Αν οι δυό σας δεν είσαστε ηθοποιοί, θα είχατε αγαπήσει ο ένας τον άλλον;

Έτσι φαίνεται. Δεν ήταν άλλωστε η δουλειά που μας συνέδεσε αλλά οι χαρακτήρες μας. Πιστεύω ότι ερωτευθήκαμε ο ένας τον άλλον από την Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Οι τρίτοι όμως δεν έβλεπαν με καλό μάτι την ένωση μας και έτσι οι σχέσεις τότε δεν ήταν και τόσο ιδανικές.

Μια τελευταία ερώτηση: Πως νομίζετε ότι θα αντιδράσει ο Δημήτρης όταν διαβάσει όλα αυτά;

Θα προτιμούσα να μη τα ξέρει όλα αυτά – ότι κατέθεσα τα όπλα – αλλά τώρα είναι αργά και δεν μπορώ όσα είπα να τα πάρω πίσω…

Πατήστε εδώ και κάντε like στην σελίδα μας για την Αλίκη!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗAlikofanspage
Προηγούμενο άρθροΑσπασία Κοκόση:”Πρέπει να υπάρχει ένα πιο αυστηρό κριτήριο γενικά στην Ελλάδα για όποιον κάνει θέατρο”
Επόμενο άρθροΠέθανε σπουδαίος ηθοποιός Κερκ Ντάγκλας
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!