Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Μία Ζωή σαν καλοκαίρι

Μία Ζωή σαν καλοκαίρι [Αφιέρωμα & σπάνιες φωτό]

Untitled

Τρία χρόνια χωρίς την Ζωή Λάσκαρη. Σαν σήμερα το τελευταίο κορίτσι-μύθος της Φίνος Φιλμ με το ελαφίσιο περπάτημα, έφυγε ξαφνικά το καλοκαίρι του 2017, αφήνωντας πίσω ένα μεγάλο κενό αλλά, και μία μεγάλη καριέρα, τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στο θέατρο.

img768
Η αρχή ενός μύθου! Η άγνωστη Ζωή Κουρούκλη (τότε) στέφεται Σταρ Ελλάς το 1959.

Βιογραφικό

Η Ζωή Λάσκαρη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου του 1944 στο Πόρτο Ράφτη. Ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Ζωή Κουρούκλη, ίδιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 θεωρήθηκε –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου. Το 2013 της απονεμήθηκε βραβείο από την Ακαδημία Κινηματογράφου, για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

ΛΑΣΚΑΡΗ ΚΟΙΤΑ
Η Ζωή όλο νάζι και τσακπινιά το 1967 την εποχή που μεσουρανούσε!

Στα στοιχεία που έδινε καθημερινά για τις επικρατέστερες της στέψη η αθηναϊκή εφημερίδα Aπογευματινή, αναφέρεται ότι «η Aμαρυλλίς εγεννήθη εις την Θεσσαλονίκην, έχει ύψος 1,68 μ., βάρος 57 κιλά, περίμετρο θώρακος 0,88, μέσης 0,62 και λεκάνης 0,93». Στις 26 Iουλίου 1959 στο Λονγκ Mπιτς των Hνωμένων Πολιτειών, η Zωή Λάσκαρη διαγωνίστηκε αξιοπρεπώς για την ανάδειξη της «Mις Yφήλιος 1959».

1974-7-14 Ταχυδρόμος , 1053 (2)
Το 1972 Φωτογραφίζεται για το περιοδικό Ταχυδρόμος

Σταρ Ελλάς

O τίτλος της Σταρ Ελλάς αλλά και η κοινή καταγωγή της με τον Γιάννη Δαλιανίδη ήταν η αφορμή ώστε ο τελευταίος να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας Ο Κατήφορος το 1961. Η τεράστια επιτυχία της ταινίας έκανε την Λάσκαρη μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφoντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ.

Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και στα περισσότερα είδη ταινιών της εποχής (κωμωδία, κοινωνικό δράμα, μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου.

img774
Η Ζωή το 1966 στο απόγειο της ομορφιάς

Ο κινηματογράφος

Η εικόνα που διαμορφώθηκε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, που αποτελούσε το αντικείμενο του πόθου πολλών αντρών.

Πρωταγωνίστησε σε πολλά επιτυχημένα κινμηματογραφικά φιλμ, όπως τα: Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962), Νόμος 4000 (1962), Κορίτσια για φίλημα (1965), Στεφανία (1967), Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967), Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) και πολλές άλλες.

laskari koita
Την εποχή του μεγάλου έρωτα της με τον Τόλη Βοσκόπουλο 1972

Η Θεά του φακού

«Ο φακός ήταν ερωτευμένος μαζί της, όπως άλλωστε κάθε αρσενικό της εποχής.

Με το πιο ντελικάτο βάδισμα στον ελληνικό κινηματογράφο, η Ζωή Λάσκαρη ήταν μια καλλονή με αδιαμφισβήτητο ταλέντο». [Φίνος Φιλμ Official]

ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ (5)
”Δάκρυα για την Ηλέκτρα” 1966

Προσωπική ζωή

Κάνει δύο γάμους αποκτά δύο κόρες. Έιχε ένα θυελλώδη έρωτα με τον Τόλη Βοσκόπουλο που αφήνει εποχή όπως και το άδοξο τέλος του με επιθυμία της ίδιας. Ταλαντούχα, αυθεντική και αντισυμβατική, γεύεται μια ζωή γεμάτη δόξα. Έχει όλο τον αντρικό πληθυσμό να υποκλίνεται στην ομορφιά της χωρίς η ίδια να το έχει αντιληφθεί ποτέ! Η Ζωή αγαπούσε όλους τους συναδέλφους της και ήταν μακριά από ανταγωνισμούς.

20 1 ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ (2)
”Μια κυρία στα μπουζούκια” 1967

 «Δεν πιστεύω στην εξωτερική ομορφιά γιατί καμιά φορά κρύβει την εσωτερικότητα. Η ομορφιά βρίσκεται στην ψυχή ενός ανθρώπου» 

ΚΟΡΙΤΣΙΑ-ΓΙΑ-ΦΙΛΗΜΑ-Γ.Π-24
Το αγαλματένιο κόρμι του ελληνικού κινηματογράφου ”Κορίτσια για φίλημα” 1964

Η Ελληνίδα θεά Ζωή Λάσκαρη μπορεί να έφυγε από κοντά μας πριν τρία χρόνια. Αλλά η ομορφιά της ψυχής της, η γνήσια εξωτερική ομορφιά της, τα καλλίγραμμα πόδια της και το γλυκό της πρόσωπο – θα μας θυμίζουν πάντα εκείνο το κορίτσι στα θερινά σινεμά που ήταν όσο κανένα άλλο… για φίλημα!

Δείτε επίσης: Σε ποιό ζώδιο ανήκαν οι αγαπημένοι μας Έλληνες καλλιτέχνες (Α’Μέρος)

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιάννης Σπαλιάρας: Ένας απίθανος γατομπαμπάς! Δείτε τα απολαυστικά βίντεο που ανεβάζει μαζί τους!
Επόμενο άρθροΔείτε TV: Το Σάββατο 22 Αυγούστου στο MEGA CINEMA
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!