Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Εις μνήμην: Αφιέρωμα στην Ρένα Ντορ

Εις μνήμην: Αφιέρωμα στην Ρένα Ντορ

Pictures

Ο θρύλος Ρένα Ντορ

21 Χρόνια πέρασαν από τότε που η Ρένα Ντορ (πραγματικό όνομα: Ειρήνη Γιαννάτου) πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1917 και έφυγε στις 5 Μαρτίου 2000, στην Αθήνα. Υπηρέτησε το μουσικό θέατρο και γρήγορα έγινε ευρέως γνωστή.

Οι γονείς της, οι οποίοι έφυγαν νωρίς από τη ζωή -όταν η Ειρήνη ήταν τεσσάρων ετών- έκαναν δέκα παιδιά, εκ των οποίων επέζησαν τα τέσσερα.

ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
Ρένα Ντόρ, αδελφές Καλουτά και Μαρίκα Κρεβατά. Τέσσερις αχώριστες φίλες στη ζωή και στη σκηνή σε μία φωτογράφια τους από την περιοδελια τους στην Πόλη το 1951. (Φωτό: Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί του Μάκη Δελαπόρτα)

Βιογραφικό

Πρωτόπαιξε πρώτη φορά 13 ετών. Διαθέτοντας ωραία φωνή και κλίση στον χορό, έγινε μικρή μπαλαρίνα αρχικά σαν χορεύτρια στον θίασο της Ζωζώ Νταλμάς σε περιοδεία που έκανε στην Αίγυπτο. Πρώτο θεατρικό έργο πού έπαιξε ήταν “Ο Υφυπουργός” το 1935. Τότε θα αποκτήσει και το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Της το έδωσε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μαμάκης.

Πρώτα την ονόμασε «Ρένα Μπέλλα», αλλά δεν της άρεσε. Τελικά λέγεται πως με αφορμή κάποιο γνωστό άρωμα (reve d’ or), γεννήθηκε και καθιερώθηκε το Ντορ. Τη δεκαετία 1930 θα διακριθεί σε ρόλους χαριτωμένους σε μουσικές κωμωδίες, υποδυόμενη την υπηρετριούλα, το ρόλο χαζού κοριτσιού που ενθουσίαζε το κοινό με τον αυθορμητισμό και τις γκριμάτσες του.

Όπως εξομολογήθηκε η ίδια το 1943, καταμεσής της Κατοχής, γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα που ήταν ο Γιώργος Οικονομίδης. Την επόμενη χρονιά τον συνέλαβαν οι Γερμανοί και η Ρένα έμεινε τέσσερις μήνες κρατούμενη στο Χαϊδάρι. (πληρ.Αθηναϊκα).

ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
Η Ρένα Ντορ την εποχή που μεσουράνουσε στο Θέατρο «Ακροπόλ» . (Φωτό: Θεατρικό πρόγραμμα του «Ακροπόλ»)

Διάσημη θεατρίνα

Έπαιξε στους γνωστότερους θιάσους της εποχής και το 1952 συγκρότησε δικό της θίασο μαζί με τη Μαρίκα Κρεββατά και τον Μίμη Κοκκίνη, και το 1954 με τις Μαρίκα Κρεββατά και Ρένα Βλαχοπούλου.

Από το 1950 σύντροφος της ζωής της υπήρξε ο επίσης ηθοποιός, Αλέκος Λειβαδίτης (αδελφός το λογοτέχνη και ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και θείος του ηθοποιού Θάνου Λειβαδίτη) επί επτά ολόκληρα χρόνια. Με τον Αλέκο Λειβαδίτη θα διατηρήσουν στενή φιλία έως τον θάνατό του, το 1980.

ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
1963. Θέατρο Περοκέ. Τα μέλη του θιάσου της επιθεώρησης των Γιαννακόπουλου-Νικολαϊδη «Ντόλτσε Βίτα στην Αθήνα» (Τ.Μηλιάδης, Μ.Μοσχονά, Γ.Κάππης, Άννα και Μαρία Καλουτά, Αλ.Λειβαδίτης και Ρένα Ντορ) σε αναμνηστική φωτογράφια με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον πολυβραβεύμενο Άγγλο συνάδελφο του, Πίτερ Ουστίνωφ (Φωτό: Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί του Μάκη Δελαπόρτα).

Κινηματογράφος

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολύ λίγες ταινίες: Αρραβώνες μετ’ εμποδίων(1938)Ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας (1957)Τρελοί πολυτελείας(1962) και Η Ελληνίδα και ο έρωτας (1963).

κοιτα ρενα ντορ

ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
1968.«Άλλος για το Καστρί»στο θέατρο Βέμπο. Ο θίασος απαρτίζοταν από τους: Μπέττυ Μοσχονά, Κούλη Στολίγκα, Σοφία Βέμπο, Αλέκο Λειβαδίτη, Ρένα Ντόρ, Μάνο Κατράκη, Ρένα Βλαχοπούλου και Ορέστη Μακρή. (Φωτό: Επιθεώρηση Καψούρα μου-Σπεράντζα Βρανά)
ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
1960 η φωνή της θα κυριαρχήσει στο ραδιόφωνο και στις εκπομπές «Τα νέα ταλέντα». Στη φωτογράφια το 1965 μαζί με τη Τζένη Καρέζη, Άννα Κυριακού, Ρένα Ντόρ και Αλέκα Κατσέλη. (Φωτό: Αρχείο ΕΡΤ)

Η τελευταία παράσταση

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ πάντα όλοι οι καλλιτέχνες τη θυμούνταν. Προς τα τέλη της δεκαετίας 1970, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα με τον θυρεοειδή της, επιλέγει να ζήσει ήρεμα και ευτυχισμένα, στο ρετιρέ της οδού Πατησίων 157 έχοντας κοντά της αγαπημένους ανθρώπους.

Τελευταία παράστασή της η επιθεώρηση «Τι Κωστάκης, τι Ανδρίκος, τα πληρώνει ο λαουτζίκος» στο θέατρο «Μινώα» (1978).

ΚΟΙΤΑ ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ
Με τον Αλέκο Λειβαδίτη, την Άννα Καλουτά και τον Μίμη Φωτόπουλο τους συμπρωταγωνιστές της στην επιθεώρηση των Μ.Τραϊφόρου-Ν.Ελευθερίου ”Κάτι Ψιθυρίζεται” που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1972 στο θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη. (Φωτό: Άννα Μαρία Καλουτά-Η Κυρία Επιθεώρηση του Μ.Δελαπόρτα)

Το τελός

Τρία χρόνια πριν ”φύγει” το έτος 1997 της απονεμήθηκε το βραβείο “Παναθήναια” του “Θεατρικού Μουσείου” για τη συνολική της προσφορά στο χώρο της επιθεώρησης.

Το εγκεφαλικό που υπέστη το 1999 όμως, ήταν πολύ βαρύ κι έτσι έμεινε σε νοσοκομείο για το υπόλοιπο της ζωής της.

Άφησε την τελευταία της πνοή στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΚΑΛΟΥΤΑ-ΚΡΕΒΒΑΤΑ ΝΤΟΡ
Ρένα Ντόρ, Άννα Καλουτά και Μαρίκα Κρεβατά. σε μία από τις τελευταίες τους συναντήσεις. (Φωτό: Αρχείο Χριστίνα Τερζή)

Δείτε ακόμη: Ρένα Παγκράτη: ‘Εδωσε τέλος στη ζωή της πριν κλείσει τα 50 της χρόνια


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΝέες καταγγελίες στο “φως” για γνωστό κωμικό – σκηνοθέτη
Επόμενο άρθροΑντύπας-Μελάς: Live streaming αφιερωμένο στη ΓΥΝΑΙΚΑ
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!