Αρχική ΘΕΑΜΑ Βασίλης Ευταξόπουλος: ” Ο πολιτισμός έχει αφεθεί στην τύχη του”

Βασίλης Ευταξόπουλος: ” Ο πολιτισμός έχει αφεθεί στην τύχη του”

ΒΑΣΙΛΗΣ ευταξοπουλος

Βασίλης Ευταξόπουλος: ” Ο πολιτισμός έχει αφεθεί στην τύχη του”

Ο Βασίλης Ευταξόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς που έχουμε με μια εντυπωσιακή πορεία και μια επιτυχημένη παρουσία στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτό που ξεχωρίσαμε σε εκείνον πέρα το αστείρευτο πάθος του για δημιουργία είναι η ευγένεια που πηγάζει απ μέσα του.

Γράφει η Ηλέκτρα Ζίζιουλα

Συμμετέχετε στην παράσταση “Στου Μποχώρη” του Μηνά Βιντιάδη υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση της Βάνας Πεφάνη που “ταξιδεύει” σε διάφορες περιοχές της Αττικής καθώς και σε γειτονιές της υπόλοιπης Ελλάδας. Μπορείτε να μας πείτε με τι συναισθήματα πλημμυρίζει η ψυχή σας στο άκουσμα και μόνο του τίτλου;

Κάθε φορά που προσεγγίζω το θέμα Μικρά Ασία είτε σαν σκηνοθέτης είτε σαν ηθοποιός τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Νοσταλγία και ελπίδα .
«Να μην ξεχάσουμε Θεέ μου»

ΣΤΟΥ ΜΠΟΧΩΡΗ 1

Ποιοί ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να αποτελείτε κομμάτι αυτού του έργου; Τι σας γοήτευσε όταν διαβάσατε το κείμενο; Τι εντοπίσατε;

Οι συντελεστές. Ήθελα τόσο πολύ να δουλέψω με την Βάνα, χρόνια, όποτε όταν ήρθε η πρόταση δεν το σκέφτηκα καθόλου , είπα αμέσως το ναι .

Το έργο φωτίζει την πλευρά του πρόσφυγα, από τις πρακτικές δυσκολίες που περνάει έως και την ψυχική του προσπάθεια να υπερνικήσει τον φόβο του για το άγνωστο . Την δύναμη στην παράσταση μας του την δίνει η ίδια η ζωή μέσω του έρωτα. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του Φώτη που ενσαρκώνω.

Ο ρόλος σας πως συμβάλλει στην εξέλιξη της ιστορίας;

Ο Φώτης προβάλλει σε όλο το έργο την κοινωνική θέση του μικρασιάτη πρόσφυγα καθώς και την πολιτική του θέση απέναντι στα γεγονότα.

MPOXVRHS

Τι πραγματευέται το έργο αυτό; Γιατί να έρθει ένας θεατής να δει την παράσταση;

Γιατί δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και το θέμα της προσφυγιάς βρίσκεται στην επικαιρότητα.

Ποιά είναι τα συστατικά εκείνα που μπορούν να κάνουν μια θεατρική παράσταση επιτυχημένη;

Η αλήθεια. Η απλή αλήθεια χωρίς υπερβολές ή φιοριτούρες. Αυτό είναι το κύριο συστατικό για να μπορέσει ένας θεατής να παρακολουθήσει μία θεατρική παράσταση και να μην μετανιώσει που πήγε.

Εκτός από ηθοποιός είστε και σκηνοθέτης. Θα θέλαμε να μας πείτε αν ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι από την φύση του εξουσιαστικός; Ή αυτή είναι μια φήμη που πρέπει να ξεπεραστεί;

Ο ρόλος κανενός ανθρώπου δεν πρέπει να είναι εξουσιαστικός . Ο ρόλος του σκηνοθέτη είναι καθοδηγητικός.

βασίλης ευταξόπουλος
Φώτο: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Ήλιος. Αξιολογείστε μας πως ήταν η συμμετοχή σας σε ένα τόσο δημοφιλές σήριαλ;

Ήταν μια όμορφη εμπειρία . Εκτιμώ πολύ την Βικυ Μανώλη πάντα ήθελα να συνεργαστούμε και όταν μου έγινε η πρόταση το χάρηκα πολύ. Ο ρόλος ήταν τόσο κόντρα σε ότι είχα κάνει ως εκείνη την στιγμή στην τηλεόραση που μεγάλωσε την πρόκληση και το ναι βγήκε αβίαστα . Υπέροχη συνεργασία την έχω στην καρδιά μου!

Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό και μια εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία όλα αυτά τα χρόνια… Τι προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται και με τι κριτήρια θα πείτε το “ναί” σε μια τηλεοπτική δουλειά; Πιστευέτε πως η τηλεόραση ως μέσο είναι

Αυτό που συνήθως κάνω είναι να διαβάζω το σενάριο και φυσικά να ρωτάω ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι συντελεστες της σειράς. Η «δουλειά μας» έχει να κάνει με την ψυχή ,όποτε σημαντικός παράγοντας είναι ο άνθρωπος . Αυτό που επιζητώ λοιπόν είναι να συμμετέχω σε δουλειές με συνεργάτες που σέβομαι και εκτιμώ .

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο καθώς μας βρήκε μεγάλο ηθικό τσουνάμι. Στο φως της δημοσιότητας βγήκαν φαινόμενα κακοποιητικής συμπεριφοράς, κατάχρηση εξουσίας, καταγγελίες για βιασμούς που έφεραν φυλακίσεις. Θεωρείτε πως ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τον χώρο του θεάτρου; Ταλαντευτήκατε καθόλου;

Τίποτα δεν με εκπλήσσει πια στη ζωή.
Ανέκαθεν υπήρχαν άσχημες συμπεριφορές, κακοποιήσεις γυναικών και αντρών, κατάχρηση εξουσίας . Ο φόβος υπερίσχυε και έτσι όλα αυτά τα φαινόμενα έμεναν στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Χαίρομαι που το φως νίκησε το σκοτάδι και πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια πιο υγιή κοινωνία.

Επαναπροσδιορίζονται πλέον θέσεις και τρόποι συμπεριφοράς. Και χαίρομαι γιατί μέσα από το δικά μας χώρο ξεκινάει η εξυγίανση , εύχομαι όμως να μην σταματήσει μόνο σε αυτόν αλλά να δώσει την δύναμη σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας να βρουν την δύναμη και να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές .

Πως νιώθετε μετά την επανέναρξη των θεατρικών παραστάσεων καθώς και με τους κινηματογράφους που είναι ανοιχτά ύστερα από τα παρατεταμένα lockdown και το χτύπημα που δέχτηκε ο Πολιτισμός;

Πώς θα μπορούσα να αισθάνομαι; Υπέροχα. Ξανά βρήκαμε την επαφή, την επικοινωνία μας με τον κόσμο. Αυτό μας προσδιορίζει, είναι το οξυγόνο μας.

Θεωρείτε επαρκή τα μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών από τα αρμόδια υπουργεία στο διάστημα της πανδημίας;

Φυσικά και δεν ήταν επαρκή. Σε μια χώρα που ο πολιτισμός θα έπρεπε να στηρίζεται, να υποστηρίζεται και να προωθείται, δυστυχώς έχει αφεθεί στην τύχη του.

Πόσες από τις προσδοκίες που είχατε όταν ξεκινήσατε να είστε “υπηρέτης του θεάματος” κατορθώσατε να πραγματοποιήσετε μέχρι σήμερα; Ποιό είναι το σπουδαιότερο πράγμα που σας δίδαξε αυτό το επάγγελμα;

Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους γιατί μου δόθηκαν απλόχερα όμορφοι ρόλοι και συνεργασίες με υπέροχους σκηνοθέτες και συναδέλφους.

Αυτό που με τα χρόνια μαθαίνεις μέσα από την μελέτη με τα σπουδαία κείμενα και τους ρόλους, είναι τον εαυτό σου. Έτσι λοιπόν έρχεσαι κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία.

Τέλος, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας αν υπάρχουν κάποια καλλιτεχνικά σχέδια για την χειμερινή σεζόν;

Ήδη βρίσκομαι σε γυρίσματα για την καινούργια δουλειά του Γιάννη Σκαραγκα σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρου Πανταζουδη ,κάνε ότι κοιμάσαι , για την ΕΤ1

Θεατρικά βρίσκομαι σε κάποιες σκέψεις και συζητήσεις αλλά αυτά θα μπορέσω να σας τα πω αργότερα προς το τέλος του καλοκαιριού που θα έχουν οριστικοποιηθεί .

Διαβάστε ακόμα:

Δέσποινα Βανδή + Γιώργος Θεοφάνους μιλούν στο koitamagazine.gr

Η Ηρώ και η Ελένη Πέτα μιλούν αποκλειστικά στο Koitamagazine.gr

Φαίδρα Δρούκα: Νόμιζα ότι όλο αυτό με τις μάσκες θα ήταν πρόβλημα, βλέπω όμως με χαρά ότι δεν επηρεάζει καθόλου αρνητικά ούτε εμένα ούτε το κοινό

Αντώνης Καλομοιράκης: Ζούμε στην εποχή του φαίνεσθαι

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΘεοδώρα Σιάρκου: Ντυμένη ”παράξενα” στα γυρίσματα του «Πλάτανου»
Επόμενο άρθροΜαύρο Ρόδο: Η νέα σειρά με την Κατερίνα Διδασκάλου