Αρχική ΘΕΑΜΑ ΘΕΑΤΡΟ Η Ποντικοπαγίδα για 3η συνεχή χρονιά στο θέατρο Ακάδημος – Το θρυλικό...

Η Ποντικοπαγίδα για 3η συνεχή χρονιά στο θέατρο Ακάδημος – Το θρυλικό έργο που πρωτανέβασε ο Παπαμιχαήλ

1 (4) ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Η Ποντικοπαγίδα για 3η συνεχή χρονιά στο θέατρο Ακάδημος – Το θρυλικό έργο που πρωτανέβασε ο Παπαμιχαήλ στην Ελλάδα

Πρεμιέρα έχτες για την Ποντικοπαγίδα της Αγκάθα Κρίστι

Μία λαμπρή πρεμιέρα στο κατάμεστο θέατρο Ακάδημος παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τετάρτης (02/11/2022). Οι δυνατές ερμηνείες και η άψογη σκηνοθεσία έδιναν τέτοιο παλμό στην παράσταση ώστε να μην θέλεις να χάσεις ούτε μία κουβέντα των πρωταγωνιστών. Στην κυριολεξία κρέμεσαι από τα χείλη τους για να μάθεις τις άγνωστες πτυχές των ηρώων του έργου. Μία παράσταση με πολύ σασπένς και εκπλήξεις και αρκετή δόση χιούμορ που κερδίζουν και τον πιο δύσκολο θεατή. Αξίζει να σημειωθεί πώς η επιτυχία της παράστασης συνεχίζεται για 3η συνεχή χρονιά.

1421-©Patroklos_Skafidas-1

Η παράσταση τελειώνει με την παράκληση των ηθοποιών προς το κοινό να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου, όπως απαιτεί η παράδοση.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους διακρίναμε τους: Χάρη Ρώμα, Σπύρο Μπιμπίλα, Βάσια Παναγοπούλου, Μαίρη Βιδάλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Άριελ Κωνσταντινίδη, Γιώργο Καραμίχο, Λόλα Νταϊφά, Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννη Αϊβάζη, Βέρα Μαρκομαρίδου, Βαγγέλη Αλεξανδρή, Χάρης Ρώμας, Τζένη Μποτση, Λιλα Καφαντάρη, Ηρώ Μουκίου, Αλέξανδρος Κοέν η υπουργός Γεροβασίλη, Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Λόλα Νταιφά, Όλγα Πολίτου, Τζένη Μπότση, Κώστας Φραγκολιας, Νίκος Μπάρκουλης, Αλέξανδρος Κατσαρίδες, Ελένη Τσολάκη.

Δείτε το θερμό χειροκρότημα των θεατών:

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μεταφερόμαστε, μια χιονισμένη μέρα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας!

Οκτώ ήρωες που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα.

Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους. Μια ιστορία εκδίκησης με μεγάλές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της!

Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι
Σκηνοθεσία-Δραματουργική Επεξεργασία: Κίρκη Καραλή
Θεατρική Απόδοση: Αντώνης Γαλέος
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά/Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Φωτογραφία / Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Γραφιστική Επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης (Μαύρα Γίδια)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λητώ Τριανταφυλλίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης
Προβολή/Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μάριος Αθανασίου, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ράνια Οικονομίδου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Πολυδερόπουλος, Βαγγέλης Σαλευρής, Χάρης Τζωρτζάκης​, Σάννυ Χατζηαργύρη

Διάρκεια Παράστασης: 100 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Παραγωγή: Happy Productions

Η ιστορία του έργου

Η «Ποντικοπαγίδα» ξεκίνησε ως ραδιοφωνικό έργο στις 30 Μαΐου 1947 με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια» και βασιζόταν σ’ ένα αδημοσίευτο, τότε, διήγημα της Κρίστι. Πήρε το σημερινό του όνομα από ένα στίχο του σεξπιρικού «Άμλετ», όταν μετεξελίχθηκε σε θεατρικό έργο.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, αλλά η μεταφορά της παράστασης στο Γουέστ Εντ, τη θεατρική γωνιά του Λονδίνου, ήταν μία από τις αιτίες για την επιτυχία του έργου και τη μακροβιότητά του. Από εκείνη την πρώτη βραδιά η παράσταση τελειώνει με την παράκληση των ηθοποιών προς το κοινό να μην αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου.

Η ίδια η Άγκαθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της. «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της, για να του απαντήσει η Κρίστι: «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες κι αν…». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο Γουέστ Εντ τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον Νόελ Κάουαρντ που έγραφε: «Όσο και να με πονάει, πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια».

Το θρυλικό έργο που πρωτανέβασε ο Παπαμιχαήλ

Η «Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία κι έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ την θεατρική περίοδο 1962-63, πρώτα στην επαρχία, στη συνέχεια στον Πειραιά και τέλος στην Αθήνα στο θέατρο «Φλορίντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (σήμερα εκεί βρίσκεται το ξενοδοχείο «Παρκ»), όπου έκανε πρεμιέρα στις 10 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου, σκηνογραφία Γιώργου Ανεμογιάννη και μετάφραση Δέσπως Διαμαντίδου. Ο Παπαμιχαήλ ανέβασε το ίδιο έργο και το 1969 στο θέατρο Αλάμπρα.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ (2)
Η «Ποντικοπαγίδα» 1962
1969 ποντικοπαγιδα
Η «Ποντικοπαγίδα» 1968

Διαβάστε ακόμα:

Δείτε ακόμα: Τι ηλικία έχει ο Κουράκος; Κατά κόσμον Αλέξανδρος Μαρτίδης


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕλεωνόρα Ζουγανέλη – «Το Δωμάτιο Βρίζω»
Επόμενο άρθροΕλένη Βιτάλη και Παναγιώτης Μάργαρης δίνουν άλλο ένα «ΡΕΣΙΤΑΛ» στο Gazarte
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!