Αρχική RETROLOVERS Retro Σαν Σήμερα Μέμα Σταθοπούλου: Δείτε το μνήμα της στη Πάτρα και το υπέροχο ποίημα...

Μέμα Σταθοπούλου: Δείτε το μνήμα της στη Πάτρα και το υπέροχο ποίημα που αφιέρωσε στη κόρη της

Μέμα Σταθοπούλου

Μέμα Σταθοπούλου: Δείτε το μνήμα της στη Πάτρα και το υπέροχο ποίημα που αφιέρωσε στη κόρη της

Η Δήμητρα (Μέμα) Σταθοπούλου έφυγε σαν σήμερα στις 17 Οκτωβρίου του 1999.

Η Μέμα Σταθοπούλου, το κορίτσι από την Πάτρα, διεκδίκησε και κέρδισε το χώρο του στο εγχώριο και πολύ ισχυρό σταρ σύστεμ της εποχής. Πανέμορφη και ταλαντούχα, αν και για το δεύτερο πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έκανε τα πράγματα που της άξιζαν και αναλώθηκε σε εμπορικά πράγματα. Ήταν σταρ, αναγνωρίσιμη αλλά δεν ήταν η γυναίκα καριέρας που θα αγχωνόταν αν δεν ήταν φουλ κάθε βρἀδυ το θέατρο ή αν δεν ξεπέρασε σε εισιτήρια κάποια αντίπαλο.

Η Μέμα Σταθοπούλου ήταν το πρώτο από τα δύο παιδιά της οικογένειας. Είχε έναν μικρότερο αδελφό, τον Νίκο. Ως μαθήτρια ασχολιόταν με το στίβο και συγκεκριμένα το άλμα εις ύψος στην ομάδα της Παναχαϊκής. Είχε λάβει μέρος σε διάφορους αγώνες όπου οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές. Έτσι, ολοκληρώνοντας το σχολείο ανακοίνωσε στους γονείς της ότι θα πήγαινε στην Αθήνα για να δώσει εξετάσεις στη Γυμναστική Ακαδημία και εκείνοι που γνώριζαν το ταλέντο της, δεν είχαν αντίρρηση. Ωστόσο επιστρέφοντας στην Πάτρα ανακοίνωσε στην οικογένειά της πως είχε πετύχει αλλά όχι στην Γυμναστική Ακαδημία, στο θέατρο.

Ο πατέρας της Γιώργος, είχε σπουδάσει μαθηματικός, αλλά διατηρούσε κατάστημα στην Πάτρα. Ήταν Αριστερός και είχε κυνηγηθεί για τις απόψεις του, αλλά γλίτωσε τις συλλήψεις και την εξορία.

Η Μέμα Σταθοπούλου ολοκλήρωσε τις σπουδές το 1963 και μάλιστα το ντεμπούτο της στο θέατρο ως επαγγελματίας ηθοποιός το έκανε πλάι σε ένα μύθο, τον εκλεκτό ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής στο Εθνικό Θέατρο, Δημήτρη Χορν, το 1964 στο έργο Δικέφαλος Αετός του Ζαν Κοκτό. Αμέσως μετά πρωταγωνίστησε στο έργο του Ρουσέν Ένας Έρωτας που δεν Τελειώνει Ποτέ όπου και έδωσε μια από τις καλύτερες ερμηνείες της, που την καθιέρωσε ανάμεσα στις πιο σημαντικές ανερχόμενες ηθοποιούς της δεκαετίας του ’60.

Υπήρξε ζευγάρι με τον ηθοποιό Θάνο Λειβαδίτη, όπου γνωριζόντουσαν από την σχολή. Έζησαν έναν θυελλώδη όπως αποδείχτηκε έρωτα και στη ζωή και στο σινεμά και στη σκηνή.

Pictures6

Και ενώ όλοι τους περιμένανε να παντρευτούν προκύπτει ανατροπή. Η σχέση της με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μαρούση.

Ο τελευταίος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του:

«Ήμασταν με μια καλλιτεχνική παρέα και έτσι έγινε ο δεσμός μας. Πρέπει να ήταν το 1973. Είχε τελειώσει ο δεσμός της με τον Θάνο Λειβαδίτη και αρχίσαμε να συζούμε μαζί. Έτσι αποφασίσαμε κάποια στιγμή να παντρευτούμε. Εγώ τότε ζούσα στην Πεύκη και της άρεσε εκεί το περιβάλλον. Εκεί πήγαν σχολείο και τα δύο παιδιά μας. Ήταν ο πιο απλός άνθρωπος της Γης. Σκεφτείτε ότι Κυριακή βράδυ, αμέσως μετά το θέατρο, πήγαινε στους γονείς της στην Πάτρα και έμενε εκεί ένα εικοσιτετράωρο. Της Μέμας τις άρεσαν η οικογενειακή θαλπωρή, τα ταβερνάκια, τα πολύ ήσυχα πράγματα. Η Μέμα ήταν δουλειά-σπίτι, σπίτι-δουλειά. Και πολύ μορφωμένη γυναίκα. Διάβαζε ό,τι βιβλίο έπεφτε στα χέρια της».

Η Μέμα Σταθόπουλου μετά το γάμο της άφησε σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της και αφοσιώθηκε στα δυο αγαπημένα παιδιά που είχε αποκτήσει, τον Κωνσταντίνο και την Λένα. Τη Λένα που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2005, έξι χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της.

Pictures4

Όσο για τον Θάνο Λειβαδίτη; Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν την ξεπέρασε ποτέ. Και μάλιστα ήταν από τους ελάχιστους συναδέλφους της που ήταν στην κηδεία της.

Η Μέμα Σταθοπούλου μετά το χωρισμό της, τη δεκαετία του ’80, επέλεξε να επιστρέψει στη γενέτειρά της, την Πάτρα. Για ένα διάστημα περίπου τριών ετών ασχολήθηκε με το εμπόριο. Λόγω όμως διαφωνιών με τις συνεταίρους της δεν συνέχισε τη δραστηριότητά της αυτή. Και μπορεί να είχε περίπου δύο δεκαετίες που είχε ξεκόψει από το θέατρο, όμως ήθελε να επιστρέψει. Μάλιστα ήθελε να το κάνει στην πόλη της. Στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας το οποίο συστάθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ωστόσο το ΔΗΠΕΘΕ δεν την κάλεσε ποτέ.

Γύρω στο 1997 διαγνώσετε καρκίνος. Και η ίδια το ζει με δύναμη και αξιοπρέπεια. Και δυο χρόνια αργότερα σαν σήμερα το 1999, άφησε την τελευταία της πνοή.

Η επιγραφή στο μάρμαρο αναφέρεται στη κόρη της που έφυγε νωρίς και γράφει τα εξής:

Ήμουν ωραιολούλουδο

και μ’ αγαπούσαν όλοι

Τώρα στολίζω των νεκρών

Το ωραίο περιβόλι

Δείτε το μνήμα της στο Νεκροταφείο της Παναγίας Αλεξιώτισσης, στην Πάτρα.

Διάφορα άρθρα:

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜάγισσα: Δείτε ποιο είναι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει σήμερα στην σειρά
Επόμενο άρθροΠέθανε η Ματούλα – Την βρήκαν νεκρή στο σπίτι της «μετά από επτά ημέρες»