Αρχική ΘΕΑΜΑ Περικλής Λιανός: “Πάντα όλοι οι χαρακτήρες που παίζουμε κάτι μας αφήνουν”

Περικλής Λιανός: “Πάντα όλοι οι χαρακτήρες που παίζουμε κάτι μας αφήνουν”

 Περικλής Λιανός: “Πάντα όλοι οι χαρακτήρες που παίζουμε κάτι μας αφήνουν”

Ανήκει στους ηθοποιούς εκείνους που έχουν διανύσει άπειρα χιλιόμετρα στον καλλιτεχνικό χώρο, με αξιόλογες συνεργασίες και παραγωγές στο ενεργητικό τους, με την αγκαλιά του κόσμου να είναι πάντα εκεί σε κάθε τους νέο βήμα. 

Ο αγαπημένος ηθοποιός Περικλής Λιανός με αφορμή την φετινή του συμμετοχή στο έργο “Ψυχών Λύτρωσις”  , στο Θέατρο Αλκμήνη, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr και στον δημοσιογράφο Πάνο Σταματόπουλο!

Ο ταλαντούχος ηθοποιός αναφέρεται στο νέο του θεατρικό βήμα τον φετινό χειμώνα, στην παύση που πραγματοποίησε στο παρελθόν από το θέατρο και την τηλεόραση αλλά και στο πόσο εφικτό είναι για έναν καλλιτέχνη να απέχει πλέον από τον χώρο για έναχρονικό διάστημα. Ακόμη ο ίδιος αναφέρεται στην μεγάλη επιτυχία που έχει βιώσει στο γυαλί με σειρές που χτύπαγαν τεράστια ακροαματικότητα,  στο σημερινό πεδίο της μυθοπλασίας αλλά και στην ελάχιστη παρουσία της κωμωδίας στους δέκτες μας. Τέλος ο Περικλής Λιανός μιλάει για τα  θεατρικά βήματα που πραγματοποιεί την φετινή σεζόν βρισκόμενος σε  3 παραστάσεις ενώ δηλώνει ότι θα έλεγε με χαρά το ναι σε μια νέα τηλεοπτική εμφάνιση  η οποία θα του κέντριζε το ενδιαφέρον.

Την φετινή θεατρική σεζόν το θεατρόφιλο κοινό θα έχει την χαρά να σε παρακολουθήσει στο έργο “Ψυχών Λύτρωσις”  , στο Θέατρο Αλκμήνη.  Τι σ’ έκανε να πεις το ναι σε αυτή την δουλειά;

Είχα δει μια προηγούμενη δουλειά των παιδιών, Δήμητρας Μπάσιου και Νίκου Κρίκα, που τη βρήκα ενδιαφέρουσα, έτσι όταν ήρθε η πρόταση, μου άρεσε και ο ρόλος και είπα το ναι. Εκτιμώ αυτά τα παιδιά και μου αρέσει πολύ να δουλεύω με νέους ανθρώπους.

Τα θέατρα μετά την εποχή της πανδημίας,  άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους με τον κόσμο να επιβραβεύει την πλειοψηφία των παραστάσεων,  δείχνοντας την ανάγκη του για καλό θέαμα. Τι είναι αυτό που κρατάς κάθε φορά από την τριβή σου στο θεατρικό σανίδι και την επαφή σου με το κόσμο;

Τελειώνοντας κάθε παράσταση νιώθω γεμάτος, πλήρης και συγχρόνως έχω και μια αναστάτωση που με τρελαίνει. Αμφιβολίες, ανασφάλειες, αν ήμουν καλός αν αν αν… όλο αυτό με διεγείρει. Αφήνω πάντα κάτι στη σκηνή αλλά παίρνω και πολλά.

Υπήρξαν στιγμές που είπες ότι τα δεδομένα και οι προτάσεις που σου  γίνονται δεν σε ικανοποιούν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο και ίσως πρέπει να κάνεις μια παύση από το επάγγελμα ;

Κάποιες φορές ναι, παλιότερα έκανα ένα διάλειμμα που κράτησε αρκετά. Δεν έφυγα από τη δουλειά, έκανα πολλή μεταγλώττιση αλλά απομακρύνθηκα από το θέατρο και την τηλεόραση. Μετά επανήλθα δριμύτερος.

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν ηθοποιό να απαρνηθεί μια πρόταση και να μείνει εκτός με το βιοποριστικό ζήτημα σίγουρα να αποτελεί μεγάλο αγκάθι στην εποχή μας;

Είναι δύσκολο να απέχεις πια, δεν είναι μόνο το βιοποριστικό αλλά και σε ένα χώρο κορεσμένο, πρέπει να δείχνεις ότι είσαι παρών.

Όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής σου πορείας έχεις βρεθεί σε  σπουδαίες τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν πιάσει κόκκινο στις προτιμήσεις του κόσμου.  Σήμερα στην μικρή οθόνη η μυθοπλασία έχει επιστρέψει δυναμικά με αρκετές δραματικές αλλά και σειρές εποχής να διεκδικούν ένα μέρος της συνολικής τηλεθέασης.

Πώς κρίνεις το πεδίο του σήμερα; 

Το γεγονός ότι μιλάμε για ένα μεγάλο αριθμό σειρών,  δίνει την επιλογή στο τηλεθεατή να δει αρκετές εικόνες ή αυτός ο αριθμός θέλοντας και μη αφήνει στο περιθώριο κάποιες δουλειές που δεν μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της τηλεθέασης;

Είχα την τύχη να παίξω σε σειρές που έπιαναν απίστευτα νούμερα, φανταστείτε ότι το 40% θεωρείτο αποτυχία. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι σειρές όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

Ο μεγάλος αριθμός όμως σειρών, φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει ένα πληθωριστικό φαινόμενο και κάποιες θα αδικηθούν ενώ αξίζουν καλύτερη τύχη.

Οι κωμικές δουλειές τα τελευταία χρόνια στο θέατρο και στην μικρή οθόνη είναι ελάχιστες σε σχέση με τα πιο δραματικά έργα.  Γιατί θεωρείς ότι έχουμε αυτή την αλλαγή;

Όντως είναι περίεργο. Σε μια δύσκολη εποχή, με τόσα προβλήματα και αβεβαιότητες, πίστευα ότι θα κυριαρχούσε η κωμωδία γιατί η ανάγκη για γέλιο και ξεγνοιασιά είναι τεράστια. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί λείπει.

Ο κόσμος σ έχει αγαπήσει θερμά μέσα από την τηλεοπτική σου παρουσία σε άκρως επιτυχημένες σειρές που έχουν γράψει την δική τους πορεία στο πέρασμα τους.   Πώς νιώθεις όταν ο κόσμος σου μιλάει για αυτές και για ρόλους όπως τον Θόδωρο στο Καφέ της Χαράς αλλά και τους ρόλους στο Χαι Ροκ και στο Λαβ Σορυ. Πόσο πολύ έχουν γράψει αυτοί οι χαρακτήρες μέσα σου;

Μου κάνει εντύπωση πόσο τους θυμάται ο κόσμος ακόμη, ίσως παίζει ρόλο και η επανάληψη,τουλάχιστον για το Καφέ της Χαράς. Κάποιες φορές μου αρέσει, με συγκινεί κιόλας αλλά υπάρχουν και στιγμές που με ενοχλεί.

Πάντα όλοι οι χαρακτήρες που παίζουμε κάτι μας αφήνουν.

Τι σ’ έχει κάνει να αγαπήσεις αυτή την δουλειά και να μπαίνεις στο 100% σε κάθε σου βήμα κάνοντας πέρα τον ανταγωνισμό και την ανασφάλεια που μπορεί να δημιουργήσει 2- 3 φορές τον χρόνο;

Όταν παίζω ένα ρόλο, δίνω πνοή και ζωή σ’έναν χάρτινο ήρωα. Όλο αυτό που δημιουργώ το παρουσιάζω στον κόσμο. Αυτή η πνευματική, συναισθηματική συναλλαγή με το κοινό ,η ποιητική μεταμόρφωση με συγκινούν. Αποζητώ την αποδοχή και τις αντιδράσεις του κοινού. Αυτή είναι για μένα η ομορφιά και η αξία αυτής της τέχνης. Γι’αυτό την ασκώ.

Τελικά στον χώρο ισχύει αυτό που λέγεται ότι τα όχι πολλές φορές χτίζουν τις καριέρες σε σχέση με τα όχι; Εσύ με ποιο γνώμονα διαχειρίστηκες τις προτάσεις που έλαβες όλα τα χρόνια της πορείας σου μέχρι και σήμερα;

Σίγουρα έχει βάση αυτή η άποψη, δείχνει ότι δε σέρνεσαι από δω κι από κει, έχεις κρίση και θέλω. Εγώ άφηνα το ένστικτό μου να με οδηγήσει. Κυρίως αυτό που μετρούσα, πάνω κι από το ρόλο και τα χρήματα,ήταν οι συντελεστές, οι συνεργάτες, οι συνάδελφοι. Αυτό ρωτάω πάντα πρώτα, ποιοι θα είμαστε;

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι σε ακροάσεις του χώρου, κύριο task για τους υποψήφιους αποτέλεσε ο αριθμός των followers που μετρούν στα social media. Πώς κρίνετε όλη αυτή την κατάσταση αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να επιλεχθούν άτομα για μία δουλειά λόγω της δημοφιλίας που έλαβαν από κάποιο άλλο πρόγραμμα;

Eπειδή δεν έχω και μεγάλη σχέση με τα social media, πέρυσι έκανα facebook , δεν γνώριζα και πολλά πράγματα. Μου φαίνεται όμως αδιανόητο, τραγικά ρηχό και αντικαλλιτεχνικό αυτό το φαινόμενο. Άλλο ένα δείγμα της περίεργης εποχής που ζούμε,γεμάτη θόρυβο και χωρίς ουσία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια για τους επόμενους μήνες; Θα ήθελες να βρεθείς ξανά στη τηλεόραση και αν ναι υπάρχουν συζητήσεις για κάτι νέο;

Έχω 3 παραστάσεις στο θέατρο φέτος. Εκτός το ‘’Ψυχών Λύτρωσις’’, τον ‘’Καπετάν Μιχάλη’’3η σεζόν και τα δύο στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, έχω και στο ΔΙΑΝΑ την ‘’Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων’’.

Ο χρόνος είναι λίγο περιορισμένος. Πάντως μια ενδιαφέρουσα τηλεοπτική πρόταση θα τη δεχόμουν ευχάριστα αλλά δεν έχει εμφανιστεί κάτι προς το παρόν.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Ψυχών Λύτρωσις» από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται».

Η θεατρική παράσταση «Ψυχών Λύτρωσις», μέσα από μια ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσης κοινωνικά στερεότυπα.

Προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της Ελλάδας και όχι μόνο στη δεκαετία του 1960 και τα οποία εξακολουθούν να είναι τόσο επίκαιρα.

Λίγα λόγια για το έργο

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και «νταής», έχουν ερωτευθεί κι ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι, βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, που διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις, την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματα τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Κι εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου. Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δε θα δεις και τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνια μας. Γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός, έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει μ’ έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.

Διανομή:

Περικλής Λιανός (Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου (Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου (Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος (Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ (Παύλος).

Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου

Μουσική: Θανάσης Οικονομίδης

Σκηνικά: Λίλιαν Χατζηγεωργίου

Κοστούμια – αξεσουάρ: Το σπίτι του ηθοποιού

Επιλογή κοστουμιών: Φαίδρα Παπανικολάου

Φωτισμός: Νίκος Κρίκας

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ Production (ΑΜΚΕ)

Από 12 Οκτωβρίου 2023

κάθε Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ Καρυοθραύστης επιστρέφει δυναμικά στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Επόμενο άρθροΑλίκη Βουγιουκλάκη: Πολλές φορές μiσώ τον εαυτό μου γιατί αδίκησα μέσα μου τη γυναίκα