Μια απολαυστική πρόταση για ένα λαχταριστό πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα κάνει την ημέρα σας γλυκιά.
Υλικά συνταγής
- 6 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 70 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- ½ κουταλάκι γλυκού σόδα
- 1 κρόκος αυγού
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές, πλυμένες και σκουπισμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζετε το γάλα και προσθέτετε σ’ αυτό το βούτυρο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα. Αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και ρίχνετε μέσα λίγο αλεύρι ανακατεύοντας ώσπου να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνετε να φουσκώσει 20’ περίπου.Κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνετε στο κέντρο μια τρύπα. Ρίχνετε εκεί το χυλό, το γάλα και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε επί 10΄, ώσπου να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Βάζετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος για 1 ώρα και 30΄ περίπου, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Απλώνετε τη ζύμη με τα χέρια σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο και σκορπίζετε πάνω τις σταφίδες. Τυλίγετε σε ρολό. Κόβετε το ρολό με κοφτερό μαχαίρι σε 8-10 κομμάτια και κατόπιν πλάθετε τα κομμάτια σε στρογγυλά ψωμάκια (με την τεχνική αυτή οι πιο πολλές σταφίδες θα μείνουν στην ψίχα).
Τοποθετείτε τα γλυκά ψωμάκια σε ταψί με κάποια απόσταση το ένα από το άλλο ή σε βουτυρωμένα στρογγυλά φορμάκια. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν. Τα αλείφετε με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό. Τα ψήνετε στους 200 °C για 30΄ περίπου. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, αν θέλετε.
Μια συμβουλή τα γλυκοψωμάκια είναι τέλεια με βούτυρο και μέλι καλή σας απόλαυση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα