Αρχική ΓΕΥΣΗ Φίδι του Μαρόκου με σοκολάτα

Φίδι του Μαρόκου με σοκολάτα

Moroccan-Chocolate-Almond-Phyllo-Cake-5-1

Στο Μαρόκο, ο μπακλαβάς δεν είναι μόνο το πιο διαδεδομένο γλυκό από την πλούσια παράδοση του τόπου, αλλά και μία από τις πιο χαρακτηριστικές μυρωδιές που συναντάς, αναμεμειγμένη με τα μεθυστικά μπαχαρικά απ΄ όλο τον κόσμο.

Υλικά συνταγής

Για τη γέμιση
1 ½ κούπας αμύγδαλα
¼ κούπας άχνη ζάχαρη
¼ κ.γλ. κανέλα σκόνη
3 κ.σ. μέλι
1 κρόκο αυγού
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γλ. ροδόνερο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
150 γρ. σοκολάτα υγείας σε κομματάκια

Για το τύλιγμα
12 φύλλα κρούστας
125 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη διακόσμηση
Μέλι και άχνη ζάχαρη
Φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Αποξηραμένα ροδοπέταλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C, κατά προτίμηση στην ένδειξη «αέρας και αντίσταση» και τοποθετούμε στη μεσαία θέση τη σχάρα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο.
Τοποθετούμε τα αμύγδαλα, την άχνη ζάχαρη, την κανέλα, τον κρόκο αυγού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ροδόνερο, και τα κομματάκια βούτυρου, στον επεξεργαστή τροφίμων.
Χτυπάμε τα υλικά της γέμισης σε υψηλή ταχύτητα, διακεκομμένα (κουμπί ένδειξης «pulse»), μέχρι να σπάσουν τα αμύγδαλα σε μεγάλα κομμάτια, και προσθέτουμε την κομμένη σοκολάτα.
Συνεχίζουμε την επεξεργασία της γέμισης, χτυπώντας διακεκομμένα τα υλικά στο μίξερ, μέχρι να ψιλοκόψουμε και την σοκολάτα.
Απλώνουμε κάθετα σε καθαρή επιφάνεια εργασίας 3 φύλλα κρούστας, με τέτοιο τρόπο που οι άκρη του ενός, να πατάει ελαφρά την άκρη του άλλου, κατά 1 περίπου εκατοστό. Θα δημιουργήσουμε έτσι ένα τρίπτυχο με τα τρία φύλλα στη σειρά ενωμένα.
Αλείφουμε καλά την επιφάνεια του τρίπτυχου φύλλου με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω άλλα τρία φύλλα με τον ίδιο τρόπο Αλείφουμε πάλι με βούτυρο και συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο να στρώνουμε και τα υπόλοιπα 6 φύλλα. Στο τέλος θα έχουμε 4 στρώσεις φύλλων, απλωμένα σε τρεις ενωμένες σειρές.
Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, σχηματίζουμε κατά μήκος της πάνω πλευράς των φύλλων (1 εκ. από την άκρη ) μία γραμμή με όλη τη γέμιση, αφήνοντας ένα εκατοστό πάλι απόσταση από τις άκρες.
Προσεκτικά αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση, προς τα κάτω σχηματίζοντας μία φλογέρα. Αν σκιστεί σε κάποια σημεία ελαφρά δεν μας πειράζει.
Αλείφουμε την επιφάνεια της φλογέρας με βούτυρο και πολύ προσεχτικά, την στρίβουμε για να δημιουργήσουμε ένα «φίδι».
Τοποθετούμε προσεκτικά τον μπακλαβά στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί και τον αλείφουμε, σε όλη την επιφάνεια, με το υπόλοιπο βούτυρο. «Ψεκάζουμε», με τα δάχτυλά μας, λίγο νερό στο φύλλο. Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Περιχύνουμε τον μπακλαβά, όπως βγει καυτός από το φούρνο, με όσο μέλι επιθυμούμε, διακοσμούμε με τα φιστίκια Αιγίνης και τον αφήνουμε να ηρεμήσει για 10 – 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και τα ροδοπέταλα, κόβουμε σε κομμάτια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Πηγή

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓᾶς ὀμφαλός – Kική Δημουλά
Επόμενο άρθροΑρνάκι σε στυλ Μαροκινό