Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ st.ART: Ένας νέος χώρος όπου η τέχνη «ανοίγει» διάπλατα τα φτερά της

st.ART: Ένας νέος χώρος όπου η τέχνη «ανοίγει» διάπλατα τα φτερά της

Το st.ART είναι ένας νέος καλλιτεχνικός χώρος στα Εξάρχεια όπου κάθε μορφή τέχνης παίρνει σάρκα και οστά.

Είναι πολύ όμορφο και αισιόδοξο, σε εποχές κρίσης να ακούς για νέες ιδέες και όνειρα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ανέλιξη της ίδιας της τέχνης.

Το st.ART βρίσκεται στην οδό  Βαλτετσίου, στον αριθμό 13. Μετρά ελάχιστους μήνες ζωής. Σε αυτό τον όμορφο και ζεστό χώρο, οι καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της πόλης συχνά συναντιούνται για να δημιουργήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να συνεκφραστούν.

Δημιουργός όλης αυτής της ιδέας η 25χρονη Δήμητρα Μπουρνελέ. Αισιόδοξη, μαχητική κι ευδιάθετη για το νέο αυτό βήμα, μου μίλησε για την αρχή αυτής της ιδέας, την υλοποίηση και τους στόχους που έχει για τον χώρο αυτό.

Πες μου λίγα λόγια για εσένα και ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να δημιουργήσεις αυτό τον χώρο, εν ονόματι st.ART;

Ας ξεκινήσουμε από την ηλικία. Είμαι μόλις 25 ετών, πράγμα που δικαιολογεί την ενεργητικότητα, την παρορμητικότητα και το πείσμα μου. Είμαι ηθοποιός, απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής  ”Πράξη Επτά”. Έχω συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις, έχω λάβει μέρος σε φεστιβάλ και έχω ασχοληθεί λίγο με την τηλεόραση. Ασχολούμαι επίσης με το σύγχρονο χορό, το τραγούδι και τη συγγραφή. Είμαι φιλόδοξη, ονειροπόλα και πολλή δοτική με ό,τι αγαπώ. Μέσω της τέχνης, θέλω αφενός να γνωρίσω τον εαυτό μου, και αφετέρου να διώξω μακριά από τις ψυχές των ανθρώπων κάθε τι αρνητικό, κάθε τι που ”φθείρει” τον κόσμο μας.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν με μία ομάδα ηθοποιών αναζητούσαμε έναν χώρο για να προετοιμάσουμε ένα θεατρικό δρώμενο, προς μεγάλη μας απογοήτευση, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει. Ή ακόμα κι αν υπήρχε, δεν βρίσκαμε διαθέσιμες ώρες. Εκεί ήταν που ”χτύπησε” το πρώτο καμπανάκι στο μυαλό μου. Ως γνωστόν όμως, η θεωρία από την πράξη απέχει πολύ…

 

Το st.ART ανοίγει την πόρτα του για να υποδεχθεί τους ανθρώπους εκείνους, που αναζητούν έναν κατάλληλα διαμορφωμένο, ήσυχο, καθαρό και οικονομικό χώρο για να προετοιμάσουν τη δουλειά τους, αλλά και σε όσους επιθυμούν να κάνουν δικά τους σεμινάρια, μαθήματα ή απλά να μελετήσουν!

Δύο αίθουσες πρόβας -έτοιμες να φιλοξενήσουν ομάδες πολλών και λίγων ατόμων αντίστοιχα- διαθέτουν ξύλινο πάτωμα, κουρτίνες για πλήρη συσκότιση, προβολείς για αίσθηση σκηνής και ήχο (laptop & ηχεία). Για διευκόλυνση των καλλιτεχνών παρέχονται επίσης: μικρόφωνο, αρμόνιο και κλασική κιθάρα.

Η αίθουσα/αναγνωστήριο χωρητικότητας 10 ατόμων διαθέτει ένα μεγάλο τραπέζι, άνετες καρέκλες, και πολλές υποδοχές ρεύματος. Ο χώρος είναι κλιματιζόμενος, παρέχει καφέ και δωρεάν wi-fi όλες τις ώρες!

Ποιοι οι στόχοι που έχεις γι’ αυτό τον χώρο στο μέλλον;

Χμμ… στόχος! Η αγαπημένη μου λέξη! Αρχικά, θα είμαι πανευτυχής, όταν αυτός ο χώρος γεμίσει καλλιτέχνες. Όταν γεμίσει από αφίσες και flyers της δουλειάς τους. Όταν ξεχειλίσει φωνές, μουσικές, δάκρυα και χαμόγελα δημιουργίας. Ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί όταν αυτοί οι άνθρωποι, οι εραστές της τέχνης, νιώσουν ότι βρήκαν έναν σύμμαχο, ένα δεύτερο σπίτι. Τότε είναι λοιπόν, που θα αρχίσουν να γνωρίζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσουν απόψεις, να αλληλοστηρίζονται, να συνδημιουργούν! Αυτή η κοινή μας αγάπη είναι άλλωστε που μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς…

Φοβήθηκες να κάνεις ένα τέτοιο επιχειρηματικό βήμα σε εποχές περίεργες οικονομικά ή ήταν μια συνειδητή επιλογή;

Είναι γεγονός, ότι σε τέτοιες περιόδους ανθίζει η καλλιτεχνική δημιουργία. Υπήρχε, υπάρχει και θεωρώ πως πάντα θα υπάρχει ένας μικρός φόβος μήπως κάτι δεν πάει όπως το έχεις σχεδιάσει. Αν στη ζωή όμως δεν παίρνεις ρίσκα ποιο το νόημά της; Δεν είμαι άνθρωπος που επαναπαύεται. Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε ορθάνοιχτα τα μάτια και να αρπάζουμε από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Δύο χρόνια πριν, οι συνθήκες σε προσωπικό επίπεδο, δεν ευνοούσαν. Μέσα όμως σε αυτό το διάστημα έκανα έρευνες, ρώτησα, είδα, δούλεψα την ιδέα στο κεφάλι μου μερόνυχτα και… να ’μαστε!

 

Φυσικά, τίποτα δεν θα γινόταν πράξη, αν δεν είχα δίπλα μου ανθρώπους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, που αφιέρωσαν χρόνο και εργάστηκαν σκληρά σαν να ήταν κάτι δικό τους. Χωρίς αυτούς, το st.ART θα ήταν ακόμα ”ιδέα”.

 

Γιατί αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτό τον καλλιτεχνικό χώρο;

Είναι ένας χώρος φτιαγμένος με πολλή αγάπη και σεβασμό σε κάθε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Εγώ θα πω μόνο ότι αξίζει μια επίσκεψη για να διαπιστώσει κάποιος ότι πρόκειται για έναν καθαρό, ήσυχο και φιλόξενο χώρο.

Η διαμόρφωση και οι παροχές του, τον καθιστούν κατάλληλο για πρόβες, σεμινάρια, μαθήματα και ότι άλλο μπορεί να υποστηρίξει. Τα υπόλοιπα, θα περιμένω να τα ανακαλύψετε μόνοι σας και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα!

 

Αυτό που με κέρδισε στο st.ART είναι ότι μόλις πρωτομπήκα στον χώρο, αισθάνθηκα σα να βρίσκομαι σπίτι μου. Τόσο οικείος χώρος όπου η τέχνη αναβλύζει από κάθε γωνιά και περιμένει να την κατακτήσουμε.

Είμαι σίγουρος ότι το st.ART θα γίνει το νέο καλλιτεχνικό στέκι της πόλης, για όμορφες κι εποικοδομητικές συναντήσεις. Το Koita-magazine στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια και εύχεται καλή επιτυχία!  Μία επίσκεψη εκεί θα σας πείσει για τα καλύτερα!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6971535305

Διεύνθυνση: Βαλτετσίου 13, Αθήνα

Email επικοινωνίας: dimitrabournele@gmail.com

Facebook page: st.ART

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«ΔΕ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑ ΠΟΤΕ» του Λέοντα Α. Ναρ Θέατρο Habima (Meskin Hall), Τελ Αβίβ, Ισραήλ Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018, στις 21.00
Επόμενο άρθροΕίδαμε: “Εγώ, η Τόνια”