Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: The Post-Απαγορευμένα Μυστικά

Είδαμε: The Post-Απαγορευμένα Μυστικά

Το 1971 η εκδότρια της οικονομικά στριμωγμένης «Washington Post» πρέπει να αποφασίσει αν θα δημοσιεύσει μια απόρρητη κυβερνητική έκθεση πάνω στον πόλεμο του Βιετνάμ, ρισκάροντας έτσι το μέλλον της εφημερίδας της.

Το «The Post» πήρε το πράσινο φως μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο και ο  Στίβεν Σπίλμπεργκ πρόλαβε να κάνει το θαύμα του, χωρίς κανένα σημείο της παραγωγής να φανερώνει την δεδομένη βιασύνη. Μαεστρικά γυρισμένη, το «The Post» αποτελεί παράδειγμα ταινίας που σέβεται το θεατή. Προσεγμένη σε βαθμό αποστείρωσης είναι υποψήφια για έξι Χρυσές Σφαίρες.

Ο ανταγωνισμός, η πίεση, το άγχος και η στιγμή των αποφάσεων που αποτελούν ξεχωριστό μέρος στην ζωή ενός δημοσιογράφου, κυριαρχούν από το πρώτο λεπτό της ταινίας. Το ψυχρό και αφιλόξενο περιβάλλον του δημοσιογραφικού χώρου εκείνης της εποχής αποτυπώνεται άψογα μέσα από τον φακό του «The Post». Ο ήχος των πλήκτρων των γραφομηχανών υιοθετεί ένα μόνιμο βουητό στα αυτιά των εργαζομένων και γενικότερα η γκριζόασπρη και στυφή εικόνα των γραφείων απωθεί.

Στο κέντρο του φιλμ του «The Post»  βρίσκεται το ζητούμενο της ελευθερίας του Τύπου. Αυστηρώς πολιτικό Θρίλερ έρχεται όσο πιο κοντά μπορεί στην επικαιρότητα, καθώς η σχέση κυβέρνησης Τραμπ-Τύπου είναι τόσο εχθρική όσο και επί της εποχής Νίξον.

Η Μέριλ Στριπ, στον ρόλο της εκδότριας Κάθριν Γκράχαμ καθηλώνει με την ερμηνεία της. Μέσα σε έναν κλάδο που εκείνη την εποχή είναι ανδροκρατούμενος εκείνη καταφέρνει να υψώσει το ανάστημα της. Με μια μεστή ερμηνεία, δείχνει το θάρρος και την αποφασιστικότητα της, ενώ οι διακριτικά αμήχανες κινήσεις, και τα βλέμματα γεμάτα με ανείπωτες σκέψεις που εγκαθιστούν την σιωπή συγκαταλέγονται στα highlights της ερμηνείας της.

Από την άλλη πλευρά, ο Τομ Χανκς ανταποκρίνεται και αυτός με την σειρά του άψογα στην συναισθηματική ένταση της κάθε σκηνής. Χαλαρός αλλά και αγχώδης βλέπει στα μάτια της Μέριλ Στριπ την δεοντολογία του επαγγέλματος. Γενικότερα, η συνάντηση τους στο μεγάλο πανί κάνει τους πάντες να επικεντρώνονται στις ερμηνείες τους. Ο Spielberg δεν φεύγει από την πετυχημένη σκηνοθετική του συνταγή με όμορφα κοντινά, όσο και γενικά πλάνα.

Στιβαρό και συμβολικό «The Post» αποτελεί ταινία σκέψης. Η πολιτική του πλευρά που ακροβατεί ελαφρά στα όρια του θρίλερ ταιριάζει άψογα στο φινάλε της, περνώντας  ηχηρά μήνυμα.

Διάρκεια: 115′

Σηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Με τους: Μέριλ Στριπ, Τομ Χανκς, Τρέισι Λετς, Σάρα Πόλσον, Μπομπ Όντενκερκ

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Είδαμε: “Εγώ, η Τόνια”


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο3 μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι
Επόμενο άρθροΣαλάτα με σπανάκι, ψητές φράουλες, σπαράγγια και καρύδια