Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Διαβάσαμε: ΄΄Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ΄΄ του Αριστείδη Μπελλέ

Διαβάσαμε: ΄΄Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ΄΄ του Αριστείδη Μπελλέ

1-12

Ο .κ Αριστείδης Μπελλές,πρωτοεμφανιζόμενος στη λογοτεχνία με το μυθιστόρημα ”Ο χρόνος του νερού”, κρίνοντας από το βιογραφικό του,εκτός από πετυχημένος επιχειρηματίας,πρέπει να είναι και ένας έντιμος άνθρωπος.

Διαβάζοντας τον Χρόνου του νερού, καταλαβαίνει κανείς εύκολα,ότι το βιβλίο που έγραψε βασίζεται σε όλα αυτά που έχει ζήσει. Στον τρόπο που πορεύτηκε στη ζωή του,σαν επιχειρηματίας και σαν άνθρωπος. Και ο τρόπος που επέλεξε,μετράει στο τελικό αποτέλεσμα της απόπειρας του να κάνει ένα μυθιστόρημα βασισμένο,κατά κύριο λόγο,σε αυτά που έζησε.

Έχουμε, λοιπόν,την ιστορία του Ιάσονα,που ξεκινάει στην Χίο,γόνος μιας φτωχής οικογένειας, γιος του Στέργιου,ενός πλανόδιου εμπόρου και της Ξανθής, μιας απλής νοικοκυράς. Ο Ιάσονας μεγαλώνει σε κάποιο χωριό της Χίου,φτωχικά μεν,με αξιοπρέπεια δε.Φοιτητής,αργότερα,στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Πειραιά,ξεκινάει μια πορεία που τον φέρνει σιγά αλλά σταθερά σε αυτό που ονομάζουμε ΄΄επιτυχία΄΄.

Κοινωνική και οικονομική. Στον αντίποδα του Ιάσονα,ο άλλος ήρωας του βιβλίου,ο Αργύρης Χουρδάκης,γόνος πλούσιας οικογένειας,με όλα να του προσφέρονται έτοιμα,θεωρεί ότι ο κόσμος υπάρχει απλά για να τον κατακτήσει χωρίς κόπο. Η πορεία των δύο αυτών ανθρώπων,με εντελώς διαφορετικές θεωρήσεις της ζωής, διασταυρώνονται, πολλές φορές, και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς οι διαφορετικές θέσεις τους συγκρούονται.

Το ΄΄επιχειρείν΄΄,εκτός από πεδίο μάχης λαμπρό,είναι και το πεδίο που ο καθένας τους ξεδιπλώνει και τον τρόπο σκέψης του,τον τρόπο που πορεύεται στη ζωή. Ο Ιάσονας,με το μέρος του καλού,ο Αργύρης,σαν κακομαθημένο παιδί που δικαιωματικά όλα του ανήκουν,με το μέρος του ηθικά ανενδοίαστου μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα που είναι η επιτυχία. Δύο διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται. Στον ΄΄Χρόνο του νερού΄΄,νικητής είναι το καλό.

Το μυθιστόρημα,μας βάζει σε έναν κόσμο,αυτόν των επιχειρήσεων,του χρηματιστηρίου και της μεγάλης φούσκας που μας οδήγησε σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάσαμε ΄΄κρίση΄΄.Καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί φτάσαμε ως εκεί. Η ανάγνωση του μυθιστορήματος ρέει εύκολα, δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας,αλλά θέλει με έναν απλό και έντιμο τρόπο να μας δείξει ότι για να φτάσεις στην επιτυχία δεν χρειάζεται να γίνεις απατεώνας,έστω και των σαλονιών.Το να έχεις ηθικές αρχές και να πορεύεσαι σύμφωνα με αυτές,μπορεί να μην είναι αρνητικό,αλλά,αντίθετα να είναι θετικό. Και στο τέλος,εκεί όπου κρίνονται όλοι,νικητής μπορεί να είναι ένα φτωχό παιδί από την Χίο που δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία,με βάση τα ηθικά του ΄΄πιστεύω΄΄.

Μπορεί να φαίνεται μελό, μπορεί και να συμβεί όμως.

εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση-Θίασος ΑΔΡΑΧΤΙ για τον Τρομάρα” του Γ. Βιζυηνού
Επόμενο άρθροΡόλοι του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που έμειναν αξέχαστοι