Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Παγώνα Κανέλλου : ”Οδηγός μου το ένστικτό μου”

Παγώνα Κανέλλου : ”Οδηγός μου το ένστικτό μου”

SONY DSC
SONY DSC

Η Παγώνα Κανέλλου μια εξαιρετική καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος με όραμα, αγάπη για δημιουργία και σεβασμό σε αυτό που κάνει τόσα χρόνια, με μεγάλη επιτυχία. Σε μια σπάνια και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη για λογαριασμό του KoitaMagazine. Απολαύστε την.

Τι σημαίνει για εσάς η τέχνη αυτή;

Οι Τέχνες γενικότερα είναι κάτι που με σημαδεύει και με συνοδεύει από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου… Οι προσωπικές ανησυχίες και αναζητήσεις μου με οδήγησαν στην Αρχιτεκτονική, μέσω της οποίας μπορώ να εκφράζομαι και να επικοινωνώ το παρελθόν με το παρόν, το εγώ με το εσείς, το όραμα με την πραγματικότητα…

14_2

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;

Μεγαλώνοντας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, τα μαθηματικά και η γεωμετρία γέννησαν θαύματα, η έμπνευσή μου δεν μπορεί να είναι ανεπηρέαστη από τις «ρίζες» αυτές, που με τις σύγχρονες φόρμες και τάσεις που διαμορφώνουν καθημερινά την σπουδή μου, ουσιαστικά διαμορφώνουν τον τρόπο που σκέφτομαι, σχεδιάζω και πράττω.

Πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη αυτή;

Από παιδί ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη Ζωγραφική, Αργότερα άρχισαν να με κεντρίζουν οι κατασκευές. Έτσι μοιραίο ήταν να προσανατολιστώ σε σπουδές Αρχιτεκτονικής, οι οποίες και ήταν αυτές που εμπλούτισαν τις γνώσεις μου και καλλιέργησαν αυτές μου τις δεξιότητες.

Ποιες και από ποιον είναι οι συμβουλές που έχετε ακούσει και σας έχουν σημαδέψει σαν άνθρωπο;

Οι δάσκαλοί μου, ακαδημαϊκοί και μη, με τις συμβουλές, τις κατευθύνσεις και την εμπειρία τους, σίγουρα συνέβαλαν σε αυτό που είμαι και γι’ αυτό τους σέβομαι και τους αγαπάω. Μέσα από αυτή τη διαδρομή βέβαια έχω αποκτήσει ισχυρό και καλά θεμελιωμένο προσωπικό ένστικτο, το οποίο και ακολουθώ πάντα.

Υπάρχει κάποιο έργο σας που έχετε ξεχωρίσει για κάποιο λόγο;

Εδώ υπάρχει μια φράση κλισέ: Είναι όλα τους παιδιά μου… Όλα τα έργα μου τα αγαπώ το ίδιο, γιατί έχουν ένα κομμάτι της ψυχής μου μέσα τους. Βέβαια ομολογώ ότι η “ΟΔΥΣΣΕΙΑ” (Γεωμετρία των συναισθημάτων) έχει βαθιά επιρροή επάνω μου, καθώς πρόκειται για ένα διαχρονικό έργο που ήταν πάντα στα σχέδια μου από το Πολυτεχνείο και μετά τόσα χρόνια κατάφερα να ολοκληρώσω. Όμως αυτό που πάντα με ενθουσιάζει είναι το επόμενο έργο, που ετοιμάζω τα τελευταία δύο χρόνια, όπως και κάθε επόμενο, καθώς αυτό είναι το κίνητρο που με ωθεί να πηγαίνω κάθε φορά κι ένα βήμα μπροστά.

26

Ποιες είναι οι δυσκολίες της τέχνης αυτής την σήμερον ημέρα;

Σε μια εποχή βαθιάς και πολυδιάστατης κρίσης, μπορεί να ξεπερνάμε διάφορα προβλήματα όμως το δυσκολότερο είναι αυτό της χρηματοδότησης. Τέτοιου είδους παραγωγές έχουν μεγάλο μέγεθος και πολυπλοκότητα κατασκευής, κάτι που τα καθιστά και πολυδάπανα. Φυσικά αρκετά δυσχερής είναι η εύρεση κατάλληλων χώρων τόσο για την έκθεσή τους όσο και για τη φύλαξή τους, ώστε να μπορέσουν να κάνουν με ευνοϊκές συνθήκες το ταξίδι τους στο χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, δεν το βάζω κάτω και συνεχίζω και θα συνεχίσω να δημιουργώ…

Περιεγράψτε μου μια απλή καθημερινή σας ημέρα;

Η μέρα μου δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν μιας εργαζόμενης γυναίκας. Αυτό σημαίνει ότι είναι τα πρωινά μου αφιερωμένα στην εργασία μου. Σε μελέτες, κατασκευαστικά σχέδια, πειραματισμούς, δοκιμές και υλοποίηση των σχεδίων μου. Βέβαια τα απογεύματά μου προσπαθώ να τα μοιράζομαι με τους ανθρώπους που αγαπώ. Αυτό είναι άλλωστε που διατηρεί τις ισορροπίες που με κάνουν και καλύτερη στη δουλειά μου.

SONY DSC
SONY DSC

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Νέα σχέδια υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή όμως αυτό που προέχει για μένα είναι να ολοκληρώσω, να βρω τον κατάλληλο χώρο και να εκθέσω τη νέα μου δουλειά.

Τι θα ήθελες να πείτε κλείνοντας;

Ευτυχία είναι να ακολουθείς το όνειρό σου και να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που σε πιστεύουν, σε στηρίζουν και σε αγαπάνε γι΄ αυτό ακριβώς που είσαι. Αυτή είναι άλλωστε και η συμβουλή που δίνω και στον γιο μου.

Το υλικό της συνέντευξης είναι από το προσωπικό αρχείο της Παγώνας Κανέλλου

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓραφείο κηδειών φτιάχνει φέρετρα με χρωματιστά γκλίτερ για να λάμψετε και μετά θάνατον
Επόμενο άρθροΠάνος Ζαρλάς: Το Άγνωστο Παρελθόν του Παίκτη από το «Power Of Love».