Αρχική ΥΓΕΙΑ Παναγιώτης Θ. Πολύζος : Γυναικολογικές Μολύνσεις Το Καλοκαίρι

Παναγιώτης Θ. Πολύζος : Γυναικολογικές Μολύνσεις Το Καλοκαίρι

polyzos_viografiko_foto_new

Ζητήσαμε από το Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο και ειδικό αναπαραγωγής Παναγιώτη Πολύζο   μερικές πληροφορίες για το πως προκαλούνται οι γυναικολογικές μολύνσεις, ποιά είναι τα συμπτώματα αλλά και τι πρέπει να προσέξει το καλοκαίρι μια γυναίκα που προσπαθεί για εγκυμοσύνη, με φυσικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση.

΄΄Η άμεση επαφή με την άμμο είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, όπως επίσης και η κολύμβηση σε νερά που δεν είναι καθαρά οδηγεί σε μολύνσεις.

Οι ενδείξεις μιας τέτοιας μόλυνσης είναι περισσότερα υγρά, τσούξιμο, φαγούρα, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, πόνος κατά την επαφή και αίσθημα βάρους ΄΄ εξηγεί ο κύριος Πολύζος.

Σε περίπτωση που βρισκόμαστε κάπου μακριά απολαμβάνοντας τις διακοπές μας, καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε με τον γυναικολόγο μας και να του περιγράψουμε τις ενοχλήσεις που έχουμε. Γιατί μια απλή μόλυνση, ακόμα και ένα κρύωμα, μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια μιας γυναίκας για εγκυμοσύνη, πόσο μάλλον όταν εκείνη πρόκειται να υποβληθεί σε κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ωστόσο για να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να γίνει μια απλή γυναικολογική εξέταση.

Αν όμως αφήσουμε μια φλεγμονή χωρίς θεραπευτική αγωγή μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει ανιούσα ( κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα ) και να οδηγήσει μέχρι και σε απόφραξη των σαλπίγγων, η οποία είναι πιθανόν να επηρεάσει την γονιμότητα.

Στατιστικά, μετά από τρεις σοβαρές λοιμώξεις ( πυελικές φλεγμονές ) μειώνεται κατά 50% η γονιμότητα.

΄΄ Υπάρχει μια κατηγορία μικροβίων , τα χλαμύδια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, που μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα και είναι πιθανόν να μην αντιληφθεί τη φλεγμονή μια γυναίκα ΄΄ προσθέτει ο κύριος Πολύζος.

΄΄ Στις υπόλοιπες περιπτώσεις όμως δεν δικαιολογείται να αγνοήσουμε κάποια λοίμωξη. Οποιαδήποτε αλλαγή στα κολπικά υγρά, μας προειδοποιεί για την ύπαρξη μικροβίου, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Η ύπαρξη των ενοχλήσεων μπορεί επίσης να συσχετιστεί με την έντονη ερωτική δραστηριότητα και την εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων – κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα συχνά στην διάρκεια του καλοκαιριού – όταν βέβαια δεν παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Στην διάρκεια της περιόδου χρειάζεται ακόμα πιο μεγάλη προσοχή, ειδικά αν χρησιμοποιούμε ταμπόν για να κολυμπήσουμε , οπότε θα πρέπει να γίνεται συχνή αλλαγή του. Η χρήση του ταμπόν θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση.   καθώς μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τοξικό σοκ με 5% θνησιμότητα. Γενικώς θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, ώστε να μην αναπτυχθούν τα κακά μικρόβια τα οποία προκαλούν κολπίτιδες.

Η σχέση μας με τη θάλασσα δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να είναι εχθρική.

Άλλωστε αυτή ακριβώς η επαφή με τον ήλιο και τη θάλασσα ομορφαίνει το καλοκαίρι μας, αποδεικνύεται δε ευεργετική στην περίπτωση που μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, αφού δρά αγχολυτικά και φυσικά ανεβάζει την ψυχολογία της

Καλό θα είναι λοιπόν να ακολουθούμε γενικώς μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής.

Να καθόμαστε στην παραλία πάνω σε στεγνή πετσέτα, να επιλέγουμε πιστοποιημένα καθαρές παραλίες, να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με την άμμο, και να απορρίπτουμε εκείνες τις παραλίες στις οποίες καταλήγουν τα αποχετευτικά συστήματα των πόλεων. Και φυσικά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με την ηλιοθεραπεία, να καθόμαστε κάτω από ομπρέλλα, να πίνουμε πολύ νερό και να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα αντιηλιακά.

΄΄Παν μέτρον άριστον΄΄ λοιπόν, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Dr. Παναγιώτης Θ. Πολύζος

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Αναπαραγωγής

Μέλος του Institute of Life – Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στο Μαιευτήριο Ιασώ

Website: www.drpolyzos.gr

 

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Παναγιώτης Θ. Πολύζος: Αυξήστε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροEstabar : Το στέκι των επωνύμων
Επόμενο άρθροΈπινα πράσινο τσάι με λεμόνι για ένα μήνα και δείτε τι μου συνέβη