Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Τα 9 πιο απαραίτητα αξεσουάρ για τη DSLR μηχανή σας

Τα 9 πιο απαραίτητα αξεσουάρ για τη DSLR μηχανή σας

dslr

Είστε έτοιμοι λοιπόν να αγοράσετε την πρώτη σας DSLR. Ποια είναι όμως εκείνα τα αξεσουάρ, που θα πρέπει να προσθέσετε στη μηχανή σας, ώστε να μπορέσετε να την αξιοποιήσετε καλύτερα για να δημιουργήσετε τις υπέροχες φωτογραφίες που πάντα θέλατε;

Μην φοβάστε δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσετε όλα μαζί και ούτε πρέπει να τα έχετε όλα στην τσάντα σας από την πρώτη ημέρα.

Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάθε ένα αξεσουάρ της λίστας έχει το σκοπό του και θα σας βοηθήσει πραγματικά.
Αυτά είναι λοιπόν τα 9 πιο απαραίτητα αξεσουάρ για τη DSLR μηχανή σας:

1. Κάρτα μνήμης

 

Η κάρτα μνήμης είναι ίσως το μοναδικό πράγμα που πρέπει να αγοράσετε αμέσως και ίσως την ίδια στιγμή που θα πάρετε τη μηχανή σας. Οι DSLRs δεν έχουν εσωτερική μνήμη και έτσι χωρίς κάρτα μνήμης δεν θα μπορέσετε να βγάλετε φωτογραφίες.
Όλες οι DSLRs της ερασιτεχνικής κατηγορίας, δέχονται κάρτες μνήμης SD (Secure Digital) ή microSD (με ειδικό προσαρμογέα που παρέχεται με την κάρτα). Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μηχανής για να δείτε ποιες κάρτες μνήμης είναι συμβατές με τη μηχανή σας.
Οι κάρτες SD που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν την ένδειξη SDHC (Secure Digital High Capacity), δηλαδή κάρτες μνήμης με χωρητικότητα από 4GB μέχρι 32GB ή SDXC (Secure Digital Εxtended Capacity), δηλαδή κάρτες μνήμης με χωρητικότητα 64GB και μεγαλύτερη.
Η χωρητικότητα της κάρτας που θα επιλέξετε εξαρτάται άμεσα από την ανάλυση της DSLR που θα αγοράσετε. Μία κάρτα μνήμης των 16 GB είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για μηχανές με ανάλυση μέχρι 14 megapixels. Αν η ανάλυση της μηχανής σας είναι μεγαλύτερη, τότε καλύτερα να αγοράσετε κάρτα με ελάχιστη χωρητικότητα 32GB.
Πολλοί συνηθίζουν αντί να αγοράζουν μία μεγάλη κάρτα μνήμης, όπως π.χ. 32GB, να αγοράζουν δύο των 16GB, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση βλάβης της κάρτας. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι καθαρά προσωπική και ο κάθε ένας πράττει όπως νομίζει.
Θα πρέπει επίσης, κατά τη επιλογή της χωρητικότητας της κάρτας μνήμης που θα αγοράσετε, να λάβετε υπόψη σας και τη λήψη video. Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τη DSLR σας για λήψη video θα πρέπει να πάρετε μία μεγάλη κάρτα.
Επίσης όλες οι DSLRs χρειάζονται κάρτες μνήμης με μεγάλη ταχύτητα για να μπορούν να καταγράψουν Full HD video. Οι SD κάρτες μνήμης έχουν μία ένδειξη της κλάσης στην οποία ανήκουν, που υποδηλώνεται με ένα νούμερο μέσα σε ένα κύκλο, πάνω στην επιφάνεια της κάρτας. Για να μην έχετε προβλήματα θα πρέπει το νούμερο αυτό να είναι το ελάχιστο 6.
Τέλος σας συμβουλεύουμε να αγοράσετε κάρτα μνήμης, κάποιας επώνυμης εταιρείας, όπως Sandisk, Lexar, Transcend, Toshiba, Sony και η αγορά σας να γίνει από κάποιο φυσικό ή online φωτογραφικό κατάστημα. Στην παγκόσμια αγορά αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν πολλές “μαϊμού” κάρτες μνήμης και θα πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ να μην την “πατήσετε”. Οι περισσότερες κάρτες μνήμης δίνουν εγγύηση από 10 χρόνια μέχρι lifetime και σε περίπτωση βλάβης μπορείτε να ζητήσετε την αντικατάσταση της από εκεί που την αγοράσατε.

2. Προστατευτικό φίλτρο για τον φακό

Στο κουτί της DSLR που θα αγοράσετε υπάρχει και ο φακός της μηχανής, τον οποίο θα κουμπώσετε στο σώμα της μηχανής και θα τον αφήσετε μόνιμα κουμπωμένο για να μην επιτρέψετε σκόνη να εισέλθει στη μηχανή και τον αισθητήρα. Φυσικά ο φακός έχει το καπάκι που ασφαλίζει το εμπρός μέρος του για να μην γρατσουνιστεί κατά την τοποθέτηση της μηχανής στη τσάντα σας.
Τι γίνεται όμως με το εμπρός κρύσταλλο του φακού όταν χρησιμοποιείτε την μηχανή; Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης να πάθει ζημιά; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο και για να το αποφύγουμε θα πρέπει να αγοράσουμε ένα προστατευτικό φίλτρο και να το βάλουμε στο φακό μας. Εάν παρατηρήσετε το εμπρός μέρος ενός φακού, μπορείτε να δείτε το ειδικό σπείρωμα στο οποίο κουμπώνουν, βιδωτά, τα διάφορα φίλτρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Για την προστασία του φακού μας θα χρειαστούμε ένα φίλτρο UV ή protector, το οποίο είναι στην ουσία ένα διαφανές κρύσταλλο. Όσο καλύτερης ποιότητας και όσο πιο λεπτό είναι αυτό το κρύσταλλο τόσο το καλύτερο, αφού αποφεύγουμε την μείωση της οξύτητας των φωτογραφιών ή την ύπαρξη αντανακλάσεων και άλλων παραμορφώσεων.
Προστατευτικά φίλτρα υπάρχουν πολλά, με τα πιο αξιόλογα να είναι των ManfrottoNISIHoya και B&W, εταιρειών που εξειδικεύονται στα φίλτρα και που έχουν διάφορες ποιότητες για να επιλέξετε αυτό που αντέχει η τσέπη σας.

Συμβουλή: Nα αγοράζετε πάντα ένα προστατευτικό φίλτρο και να το βάζετε στον φακό σας, αμέσως μόλις τον αγοράσετε. Εκτός των άλλων ένας αγρατζούνιστος φακός, ο οποίος είχε πάντα φίλτρο, μπορεί να μεταπουληθεί πιο εύκολα.

3. Τσάντα μεταφοράς και αποθήκευσης

Σίγουρα έχετε στο σπίτι σας κάποια τσάντα που νομίζετε ότι κάνει για να κουβαλάτε τη μηχανή σας με ασφάλεια. Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι απίθανο, εκτός αν είχατε παλαιότερα κάποια φωτογραφική μηχανή και είχατε αγοράσει για εκείνη μία τσάντα μεταφοράς.
Οι φωτογραφικές τσάντες είναι κατασκευασμένες από πολύ καλό υλικό που είναι αδιάβροχο και προστατεύει αρκετά καλά το περιεχόμενό τους. Υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε: τσάντες πλάτης, τσάντες ώμου, slingshot τσάντες (τσάντες πλάτης με ένα ιμάντα). Πέρα του προσωπικού σας γούστου, όσον αφορά το χρώμα και την εμφάνιση, διαλέξτε μία τσάντα που να δέχεται άνετα τον εξοπλισμό που έχετε στη διάθεση σας και φροντίστε να μπορεί να χωρέσει και τις μελλοντικές σας αγορές, όπως π.χ. ένα δεύτερο φακό. Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν πολλά μοντέλα από εταιρείες όπως οι Lowepro, ManfrottoNational GeographicVanguardTenbaThink Tank.

4. Προστατευτική ζελατίνη/film για την οθόνη

Δεν υπάρχει ίσως χειρότερο πράγμα από μία γρατσουνισμένη οθόνη. Αν και η λειτουργία της δεν επηρεάζεται, οι γρατσουνιές μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικές, ειδικά όταν θέλουμε να δούμε τις φωτογραφίες και τα video μας. Προστατέψετε την οθόνη σας λοιπόν με μία από τις κλασσικές προστατευτικές ζελατίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έτσι όταν η ειδική ζελατίνα γεμίσει γρατσουνιές δεν έχετε παρά να την αλλάξατε. Άλλωστε το κόστος είναι πολύ μικρό και η οθόνη δεν αλλάζει (ή αλλάζει με 100-150 ευρώ).
Αναζητήστε τις ζελατίνες της Camgloss.

5. Τριπόδι

Εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την φωτογραφία ένα από τα βασικά εξαρτήματα, που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας, είναι ένα καλό τριπόδι . Απαραίτητο για φωτογράφιση τοπίου (ειδικά την αυγή ή το ηλιοβασίλεμα), νυχτερινών λήψεων (φωτογράφιση του βραδινού ουρανού, Star Trails), HDR λήψεων, Time-Lapse, Light Trails (φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται τα φώτα των αυτοκινήτων σαν συνεχόμενες γραμμές), φωτογράφιση macro, λήψεων σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλό φωτισμό, λήψη πορτραίτου, λήψη αυτό-πορτρέτου, ένα τρίποδο είναι ο καλύτερος σύντροφος του φωτογράφου.
Επιλέξτε ένα τριπόδι σε μέγεθος και με βάρος που δεν θα σας αποτρέπει από το να το δένετε στην τσάντα σας και να το έχετε πάντα μαζί σας. Προσέξτε το τριπόδι που θα πάρετε να μπορεί να σηκώσει το βάρος της μηχανής, με τον φακό που χρησιμοποιείτε και να μπορεί να φτάσει περίπου στο ύψος των ματιών σας (κανονικά η μεσαία κολόνα θα πρέπει να σηκώνεται μόνο σαν λύση ανάγκης, αφού η σταθερότητα της είναι συνήθως μειωμένη). Μπορείτε επίσης να διαλέξετε κάποιο mini τριπόδι, το οποίο είναι πιο φορητό, αλλά με τον περιορισμό ότι πρέπει να βρείτε το κατάλληλο σημείο για να το τοποθετήσετε.
Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν τριπόδια με κεφαλές κατάλληλες για λήψη φωτογραφιών και άλλα με κεφαλές κατάλληλες για λήψη video ή κεφαλές που κάνουν και για τα δύο. Επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει ανάλογα με τη χρήση για την οποία την θέλετε.
Μπορείτε να επιλέξετε από τα τριπόδια των PrimaphotoHamaManfrottoJoby Vanguard.

6. Τηλεχειριστήριο

Γνωστό και ως ντεκλανσέρ, είναι απαραίτητο για λήψεις μακράς έκθεσης με τρίποδο, κατά τις οποίες δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κραδασμό με το πάτημα του κουμπιού λήψης. Το τηλεχειριστήριο επιτρέπει την απομακρυσμένη ενεργοποίηση του κλείστρου της μηχανής και διατίθεται σε ενσύρματη και ασύρματη έκδοση. Μερικά ντεκλανσέρ έχουν επίσης την δυνατότητα ρυθμίσεων για τη λήψη time-lapse. Επίσης είναι απαραίτητο για τη λήψη αυτό-πορτρέτων.
Εκτός τον αυθεντικών τηλεχειριστηρίων για τη DSLR σας, υπάρχουν και αρκετοί τρίτοι κατασκευαστές (όπως π.χ. η Aputure και η Kaiser) που διαθέτουν τα δικά τους τηλεχειριστήρια, σε καλύτερη τιμή και με περισσότερες ρυθμίσεις.

Συμβουλή: Μέχρι να αποκτήσετε το τηλεχειριστήριό σας, για να αποφύγετε τον κραδασμό από το πάτημα του κουμπιού λήψης χρησιμοποιήστε το χρονοδιακόπτη της μηχανής σας.

7. Δεύτερη μπαταρία

Επειδή δεν θέλετε να ταξιδέψετε σε ένα μακρινό μέρος και να μείνετε από μπαταρία, μία δεύτερη μπαταρία είναι πάντα μία καλή αγορά. Μία μπαταρία λιθίου μπορεί να κρατήσει μέχρι και 500 με 600 λήψεις φωτογραφιών σε μία DSLR. Αν μιλήσουμε όμως για λήψη video τα πράγματα αλλάζουν. Οι DLSRs καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια κατά την λήψη video και ίσως βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να μείνετε από μπαταρία την πιο ακατάλληλη στιγμή. Μία δεύτερη μπαταρία μπορεί να σας δώσει την αυτονομία που χρειάζεστε.
Πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν εκτός από τις original μπαταρίες και μπαταρίες τρίτων κατασκευαστών, όπως οι Braun και Eneride, σε πολύ χαμηλές τιμές.

Συμβουλή: Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τις μπαταρίες σας. Η μη χρήση τους τις καταστρέφει, οπότε φροντίστε μία φορά το μήνα να τις φορτίζετε και να  τις αποφορτίζετε.

8. Κιτ καθαρισμού

Η DSLR σας είναι αρκετά ανθεκτική αλλά χρειάζεται να την καθαρίζετε που και που. Δαχτυλιές στον φακό, μπορεί να χαλάσουν τις φωτογραφίες σας, ενώ μία βρώμικη οθόνη είναι ενοχλητική. Μπορείτε να αγοράσετε κάποιο από τα δεκάδες κιτ καθαρισμού που πωλούνται στο εμπόριο και περιέχουν από ένα ειδικό πανάκι καθαρισμού με το αντίστοιχο ειδικό υγρό καθαρισμού, μέχρι ειδικό blower και ειδικά πινέλα. Καλό είναι να έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας ένα ξεχωριστό πανάκι για τον καθαρισμό των φακών σας.
Εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα καθαρισμού DSLR είναι οι Visible DustCamgloss, Hama, ZeissKaiser.

Συμβουλή: Αν βρεθείτε ποτέ κάπου και δεν έχετε το κιτ καθαρισμού μαζί σας ή το πανάκι σας, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε το πανάκι καθαρισμού των γυαλιών ηλίου σας.

9. Πολωτικό φίλτρο

Το πολωτικό φίλτρο (CPL, circular polarizer) είναι ένα πολύ χρήσιμο φίλτρο, ειδικά για την χώρα μας, όπου έχουμε πάρα πολύ και σκληρό φως. Απαραίτητο για φωτογραφίες και video όταν έχουμε πολύ φως, όπως το καλοκαίρι στα νησιά μας ή το χειμώνα στα χιονισμένα βουνά μας, μας επιτρέπει να έχουμε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, βγάζοντας φωτογραφίες με χρώματα που δεν είναι ξεθωριασμένα (αυξάνει τον κορεσμό των χρωμάτων). Επίσης μειώνει τις αντανακλάσεις (π.χ. από την άμμο στις παραλίες ή από το χιόνι) και γενικά είναι το πιο σημαντικό φίλτρο για τη φωτογράφιση τοπίου. Είναι εξοπλισμένο με ειδικό δαχτυλίδι στο εμπρός μέρος του, το οποίο περιστρέφεται για να επιτύχουμε την πόλωση που θέλουμε.
Επιλέξτε να αγοράσετε πολωτικά φίλτρα των ManfrottoNISIHoya και B&W.

Συμβουλή: Το πολωτικό φίλτρο λειτουργεί καλύτερα όταν φωτογραφίζουμε σε 90 μοίρες γωνία με τον ήλιο. Μπορούμε να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν ο ήλιος είναι από πάνω μας ή πίσω μας και κοντά στον ορίζοντα.

http://www.pttl.gr/

The following two tabs change content below.

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑναθεώρηση της επιθεώρησης ”Κάλλιο πέντε και στο χέρι” στο Από Κοινού θέατρο!
Επόμενο άρθροΈκθεση ζωγραφικής «Μινωικός Πολιτισμός και μνημεία της Κρήτης»