Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Μάρα Μεϊμαρίδη: «Όποιος ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»

Μάρα Μεϊμαρίδη: «Όποιος ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»

36511514_1063712423780038_4143185316422877184_n

Η συγγραφέας-ψυχαναλύτρια Μάρα Μεϊμαρίδη, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koita-magazine!

Μαγική στιγμή η συνάντηση μας, αλλά και η συνομιλία μαζί της. Κάθε της λέξη έχει ουσία, αξία και επιχειρήματα. Μία έντονη προσωπικότητα λουσμένη με φως και έμπνευση. Κάπως έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την Μάρα Μεϊμαρίδη.

Τη συναντήσαμε έξω από το μαγαζί της ”Οι Μάγισσες της Σμύρνης” στα Ιλίσια. Μέσα στην καλοκαιρινή Αθήνα, μιλήσαμε για μαγεία, ξόρκια, πνεύματα, θέματα κοινωνικά, μπόλικη Ελλάδα και φυσικά θέατρο. Η μοναδική της αύρα και απίστευτες γνώσεις της, μπορεί και να σε φέρουν σε αμηχανία στην αρχή. Αλλά σε κλάσματα του δευτερολέπτου, θα σε κάνει να αισθανθείς τόσο οικεία και δεν καταλαβαίνεις πότε περνάει η ώρα μέσα από τις κουβέντες της.

”Οι Μάγισσες της Σμύρνης” ως βιβλίο έγιναν  best seller, αγαπήθηκαν ως τηλεοπτική σειρά το 2005 σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη χτυπώντας στο κόκκινο τα μηχανάκια της AGB και είναι έτοιμες να μεταβούν στο θέατρο και συγκεκριμένα στη σκηνή του Παλλάς, τον Οκτώβριο. H πολυαναμενόμενη υπερπαραγωγή, έρχεται τη νέα σεζόν από τις Θεατρικές Σκηνές, σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και ένα θίασο εξαιρετικών ηθοποιών, με στόχο να αποτελέσει σταθμό στα θεατρικά αθηναϊκά δρώμενα.

816x465px

Να σημειωθεί ότι στον θίασο πρωταγωνιστούν η Μαρία Καβογιάννη στο ρόλο της Ευθαλίας, η Σμαράγδα Καρύδη στο ρόλο της Κατίνας, που μαγεύει τους Μέμο Μπεγνή – Κωνσταντίνο και Ηλία Μελέτη – Σύριο Καραμάνο. Στον καθοριστικό ρόλο της μάγισσας Αττάρτης, η κυρία Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Ο Σταμάτης Φασουλής θα αποτυπώσει την ατμόσφαιρα μίας εμβληματικής εποχής, μεταφέροντάς μας 130 χρόνια πίσω σε ένα ταξίδι στα παράλια της Σμύρνης και σε μια ιστορία γεμάτη μάγια, ξόρκια,αρώματα, έρωτες και πάθη.

36509164_1063714087113205_3366991379216465920_n

Πάμε να δούμε όμως, τι μας αποκαλύπτει η ίδια η Μάρα Μεϊμαρίδη, τόσο για την παράσταση, όσο και για τις μαγικές της ιστορίες που πάντα θα μας συναρπάζουν!

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τις Θεατρικές Σκηνές  και η ιδέα να ανέβουν οι ‘’Μάγισσες της Σμύρνης’’ στο Παλλάς;

Θα έλεγα πως προέκυψε μαγικά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2002 κι όλα τα πνευματικά δικαιώματα τα είχαν οι εκδόσεις Καστανιώτη για 15 χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν κάποιες προτάσεις από θεατρικούς παραγωγούς, αλλά ποτέ δεν ευδοκιμούσαν.  Τον Οκτώβρη, υπογράψαμε για άλλα 2 χρόνια κατοχής των πνευματικών δικαιωμάτων από τις εκδόσεις Καστανιώτη και τα θεατρικά δικαιώματα πήγαν όλως τυχαίως στην δικηγόρο μου. Μία εβδομάδα αργότερα, έσκασε και η πρόταση από τις Θεατρικές Σκηνές, εντελώς τυχαία!

Οι ‘’Μάγισσες της Σμύρνης’’, αγαπήθηκαν ως βιβλίο και τηλεοπτική σειρά, ενώ τον Οκτώβριο ετοιμάζονται να μας συναρπάσουν και θεατρικά. Γιατί θεωρείτε ότι μία τέτοια ιστορία μυήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο;

Γιατί η ιστορία αυτή είναι αυθεντική. Κι ο κόσμος, καταβάθος, αγαπά το αυθεντικό. Έπειτα, η Κατίνα πέτυχε τον στόχο της κι ο κόσμος ταυτίστηκε κατά πολύ με αυτήν. Ποιος άνθρωπος άλλωστε δεν θέλει να πετύχει τον στόχο του;

36511514_1063712423780038_4143185316422877184_n

Επειδή έγινε μία νύξη περί αυθεντικότητας, θεωρείται πως λείπει τελικά από την τέχνη και την ζωή μας ευρύτερα;

Όχι δεν λείπει η αυθεντικότητα, απλά οι εποχές αλλάζουν και η αυθεντικότητα παίρνει μία άλλη μορφή. Η τεχνολογία εξελίσσεται και η μορφή της επικοινωνίας αλλάζει με τα χρόνια. Βλέπουμε άλλωστε τις νέες γενιές, ότι από πολύ μικρή ηλικία χειρίζονται άψογα την τεχνολογία και είναι τόσο εξοικειωμένες με αυτή. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο εξέλιξης της ακόμα….

Η θεατρική μεταφορά του έργου ‘’Οι Μάγισσες της Σμύρνης’’ θεωρείτε πως είναι ένα ρίσκο;

Θεωρώ πως όταν κάτι έρχεται μαγικά, να περιμένεις και μαγικά αποτελέσματα. Όλοι οι συντελεστές είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους κι επαγγελματίες. Ο Σταμάτης Φασουλής, στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος του θεάτρου και του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη. Πιστεύω πως θα είναι μια πολύ ωραία παράσταση που θα την χαρεί ο κόσμος! Αξίζει να σημειωθεί ότι η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει και πολλά εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

Υπάρχει η σκέψη για συνέχεια της ιστορίας των Μαγισσών της Σμύρνης μ’ ένα δεύτερο ίσως βιβλίο;

Οι ‘’Μάγισσες της Σμύρνης 2’’ γράφονται αυτή την περίοδο. Αυτό μπορώ να πω με σιγουριά. Αλλά δεν ξέρω ακόμη πότε θα κυκλοφορήσουν. Στο διάστημα αυτό, έγραψα κι ακόμη ένα βιβλίο την ‘’Ντάσταρ’’. Όλες μου οι ιστορίες περιβάλλονται  από θέματα μεταφυσικά, με μετεμψυχώσεις, κλπ.

‘’Οι μάγισσες της Σμύρνης’’ βασίστηκαν στον πόνο ενός λαού που έχασε μία πόλη, την Σμύρνη. Όλη αυτή η μετακίνηση πληθυσμών, πέρασε στα παιδιά και στα εγγόνια τους, τον πόνο της καταστροφής της Σμύρνης.

«Δεν θεωρώ ότι και σήμερα έχουμε τελειώσει με τις μετακινήσεις πληθυσμών και τους θρησκευτικούς πολέμους. Ως επί το πλείστον, δεν έχουμε τελειώσει με την επικινδυνότητα αυτής της χώρας, όσον αφορά τα εδάφη της.

Ο περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει ότι θα γίνει πόλεμος, με βάση τα όσα ακούγονται. Έτσι έλεγαν όμως και στην Σμύρνη στο 1921….  Δεν κινδυνολογώ φυσικά, απλά θεωρώ πως ξεχνάμε την ιστορία μας. Κι όποιος ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».

36555251_1063713240446623_3691476360292728832_n

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που ποτέ δεν πεθαίνει, ζει, απλά τώρα εισέρχεται στα δύσκολα. Πάντα ήμασταν και είμαστε ένα ωραίο ‘’έδεσμα’’ για όλους, όπως προκύπτει κι από την ιστορία!

Συνεχίζει την κουβέντα, λέγοντας ότι κάνει πνευματισμούς, πιστεύοντας πολύ και στην επικοινωνία με τα πνεύματα.

«Ο καθένας μπορεί να επικοινωνήσει, αρκεί να προπονηθεί πάνω σε αυτό. Τα μονοπάτια του εγκεφάλου, όταν τα προπονήσει, γίνονται λεωφόροι. Το μυήθηκα όλο αυτό και προπονήθηκα μέσω της θείας μου, από μικρή. Σε αυτό το…..σχολείο πήγα κι αυτό κάνω ως και σήμερα.

Οφείλει να ξέρει και ο κόσμος ότι η επικοινωνία με τα πνεύματα είναι μυρωδιές, εικόνες και γεύσεις κατά κύριο λόγο. Κι έτσι σου δείχνουν τι θα συμβεί. Με αυτά τα σημάδια. Κάθε μέρα σκέφτομαι ότι ναι μπορεί να γίνει πόλεμος.  Ο Σωκράτης, έλεγε ‘’κάθε μέρα να σκέφτεσαι τον θάνατό σου’’. Όταν σκέφτεσαι κάθε μέρα τον θάνατό σου, σε βοηθάει να ζεις και να απολαμβάνεις το τώρα»!

36621926_1063714417113172_1057753572017438720_n

Δύο λόγια για το μαγαζί της Μάρας Μεϊμαρίδη ‘’Οι Μάγισσες της Σμύρνης’’ στα Ιλίσια:

Στο μαγαζί πωλούνται τα βιβλία μου, όσα έχω γράψει επίσης με μαγεία και ξόρκια, αλλά και κολώνιες και αρώματα από το «Το Μποτέ της Ευταλίας». Ο κόσμος είναι πολύ θετικός σε όλα αυτά, θέλοντας να λύσει το πρόβλημά του. Οι άνθρωποι αναζητούν την ελπίδα.

Για να πιάσει ένα ξόρκι, πρέπει να πιστέψεις σε αυτό, να μην φοβάσαι και να μην αμφιβάλλεις. Πάντα υπάρχει ένας φόβος που ανατρέπει το δίκαιο του μαγικού!

Έχω φόβους στη ζωή μου, όπως ο κάθε άνθρωπος. Αλλά τους αντιμετωπίζω. Είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερο να τα καταφέρω με τον θάνατο, έχοντας μια καλή ζωή!

Μία γυναίκα που ζει έντονα, αγαπάει την δουλειά αλλά και την ιστορία της και την συνεχίζει με το ίδιο μεράκι και την αγάπη όπως οι πρόγονοί της! Κρατώ από την συνέντευξη μας τα λόγια της, το οξυδερκές της πνεύμα αλλά και τις μυρωδιές που αναδύονταν από το μαγαζί της, και μας μετέφεραν έστω και για λίγο στην Σμύρνη, στις γειτονιές της Κατίνας και της Ευταλίας. Ευχαριστώ από καρδιάς κυρία Μεϊμαρίδη!

(Θα ακολουθήσει κι ένα δεύτερο μέρος της συνέντευξης, με περισσότερο φωτογραφικό υλικό στο έντυπο Koita-magazine, που θα κυκλοφορήσει από Σεπτέμβρη).

Περισσότερες πληροφορίες για την Μάρα Μεϊμαρίδη, την πορεία και την δράση της, εδώ!

Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

 

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Μάγισσες της Σμύρνης, δια χειρός Μάρας Μεϊμαρίδη από τον Οκτώβριο στο Παλλάς

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιατί Νατάσα Καλογρίδη το κάνεις αυτό; Τον Αλέξανδρο δεν τον σκέφτεσαι;
Επόμενο άρθροPower of love: Χώρισαν Άννα-Παναγιώτης; Το Φωτογραφικό Ντοκουμέντο που Δίνει Απαντήσεις!