Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι – εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι – εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

9786180128239

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι – εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Μιλώντας για την Aγκάθα Κρίστι ξεκινάς με το δεδομένο ότι είναι-ακόμα-η ανυπέρβλητη βασίλισσα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Και τα βιβλία της έχουν πουλήσει δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα.

Νούμερο που ακόμα και στην εποχή μας δεν πλησιάζεται ούτε για αστείο. Την αυτοβιογραφία της την έγραψε το 1965 όταν ήταν περίπου 75 ετών και μάχιμη συγγραφέας.

Έχοντας γνωρίσει την παγκόσμια καταξίωση όχι μόνο μέσα από την συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά και μέσα από το θέατρο, αφού κάποια από τα έργα της, όπως η ”Ποντικοπαγίδα” και οι”Δέκα μικροί νέγροι” παίζονταν στις θεατρικές σκηνές του κόσμου συνεχώς για πάνω από τριάντα χρόνια.

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι – εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Γεννήθηκε το 1890. Γύρισε τον κόσμο παντρεύτηκε δυο φορές, υπήρξε ερασιτέχνης αρχαιολόγος-δίπλα στον δεύτερο σύζυγό της-δεινή σέρφερ, εθελόντρια νοσοκόμα και Dame, τίτλο που της απένειμε η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου για το έργο της. Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες της εποχής της που επιβλήθηκαν με αυτό που δημιούργησαν οι ίδιες,και όχι με αυτό που έκανε ο πατέρας ή ο σύζυγός τους.

Πρώτα και πάνω απ΄όλα, υπήρξε συγγραφέας. Για την ακρίβεια, η πιο δημοφιλής συγγραφέας όλων των εποχών. Αυτό το αποδεικνύουν οι πωλήσεις των βιβλίων της, που δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να πουλάνε, ξεπερνώντας την διαφορετικότητα των γενεών που την διάβασαν,την διαβάζουν και θα την διαβάσουν. Η ίδια, κρίνοντας από αυτά που γράφει στην αυτοβιογραφία της, υπήρξε ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων. Μια συγγραφέας ,που άργησε αρκετά να καταλάβει ότι,ναι,είναι συγγραφέας.

Μέχρι κάποια στιγμή, αισθανόταν ότι η συγγραφή βιβλίων είναι κάτι σαν πάρεργο.

Στην εισαγωγή της αυτοβιογραφίας της αναφέρει: ”Κανονικά έπρεπε να γράφω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα,όμως υπακούοντας στη φυσική παρόρμηση του συγγραφέα να γράφει για οτιδήποτε εκτός από αυτό που θα έπρεπε κανονικά να γράφει, λαχταρώ, εντελώς απρόσμενα,να γράψω την αυτοβιογραφία μου. Η ανάγκη να γράψει ο άνθρωπος την αυτοβιογραφία του,όπως μου έχουν πει, αργά ή γρήγορα κατακυριεύει τον καθένα. Ξαφνικά με έχει κατακυριεύσει. Εξετάζοντας το θέμα προσεκτικότερα, η λέξη αυτοβιογραφία παραείναι μεγαλόσχημη. Υπαινίσσεται ονόματα,ημερομηνίες και τόπους, αραδιασμένα σε τακτική, χρονολογική σειρά. Αυτό που θέλω είναι να βουτήξω το χέρι μου στα τυφλά σε ένα βάζο και να τραβήξω από μέσα μια χούφτα ανάκατες αναμνήσεις”.

Και λίγο παρακάτω: ” Είμαι σήμερα το ίδιο άτομο με εκείνο το σοβαρό κοριτσάκι με τις αχυρένιες μπουκλίτσες. Το σπίτι μέσα στο οποίο κατοικεί το πνεύμα μεγαλώνει, αναπτύσσει ένστικτα και προτιμήσεις και συναισθήματα και πνευματικές ικανότητες, όμως εγώ, η πραγματική Αγκάθα, είμαι η ίδια. Δεν γνωρίζω την πλήρη Αγκάθα. Την πλήρη Αγκάθα πιστεύω τη γνωρίζει μόνο ο Θεός.

Να΄μαστε, λοιπόν, όλες μας, η μικρούλα Αγκαθα Μίλερ και η μεγάλη Αγκαθα Μίλερ,η Αγκαθα Κρίστι και η Αγκαθα Μαλόουαν και προχωράμε…προς τα πού;  Αυτό κανείς δεν το ξέρει…και αυτό βέβαια είναι πού κάνει τη ζωή συναρπαστική. Από μικρή θεωρούσα τη ζωή συναρπαστική και εξακολουθώ να τη θεωρώ.  Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος γνωρίζει ελάχιστα για τη ζωή-μονάχα τον μικρό ρόλο του-όπως ο ηθοποιός που έχει μονάχα δυό λόγια να πεί στην Πρώτη Πράξη.

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι

Έχει ένα δακτυλογραφημένο κείμενο με τις ατάκες του και αυτό είναι το μόνο πού ξέρει. Δεν έχει διαβάσει ολόκληρο το έργο. Γιατί να το κάνει; Ο ρόλος του είναι να πει  ”Το τηλέφωνο έχει χαλάσει, Μαντάμ” και στη συνέχεια να αποσυρθεί στα παρασκήνια. Όμως, όταν σηκωθεί η αυλαία,τη μέρα της παράστασης,θα ακούσει ολόκληρο το έργο και θα επιστρέψει στη σκηνή για να παραταχθεί μαζί με τους υπόλοιπους και να λάβει το χειροκρότημα.

Το να συμμετέχεις σε κάτι το οποίο καθόλου δεν αντιλαμβάνεσαι είναι νομίζω ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της ζωής.
Μου αρέσει να ζω Υπήρξαν φορές που με έπιασε φοβερή απόγνωση,ένιωσα έντονη δυστυχία,γονάτισα από την οδύνη,όμως παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω με απόλυτη βεβαιότητα ότι απλώς το να ζεις,είναι ένα πολύ σπουδαίο πράγμα”.

Κάπως έτσι αντιμετώπισε τη ζωή της η Αγκαθα Κρίστι, κάπως έτσι την μετέφερε στην αυτοβιογραφία της. Γράφει για την ευτυχισμένη παιδική της ηλικία, γράφει για τα ταξίδια που την σημάδεψαν και τα θεωρεί την μεγαλύτερη απόλαυση της ζωής, γράφει για τους ανθρώπους που γνώρισε και την επηρέασαν, γράφει για τους δύο παγκόσμιους πολέμους που έζησε η γενιά της,για τις στερήσεις και τις απώλειες που βίωσε και αυτή στη διάρκεια του πολέμου, όπως και όλη η ανθρωπότητα, αλλά από όλα αυτά βγήκε με περισσότερη αγάπη για την ίδια τη ζωή.

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι

Χαμηλών τόνων, σαν προσωπικότητα,ίσως και να μη πίστεψε ποτέ ότι είναι σπουδαία συγγραφέας. Όπως γράφει η ίδια:” Δεν νομίζω,ακόμα και τότε,να θεωρούσα τον εαυτό μου πραγματικά συγγραφέα. Έγραφα διάφορα, σύμφωνοι, βιβλία και διηγήματα. Και αυτά εκδίδονταν και είχα αρχίσει να εξοικειώνομαι με το γεγονός,πως θα μπορούσα να στηρίζομαι σε αυτό, ως μια σίγουρη πηγή εσόδων. Ποτέ, όμως,την ώρα που συμπλήρωνα κάποιο έντυπο και έφτανα στο σημείο όπου έπρεπε να γράψω το Επάγγελμα , δε σκεφτόμουν να συμπληρώσω το κενό με οτιδήποτε άλλο πέρα από το διαχρονικό τιμημένο ”Οικοκυρά”. Ήμουν μια παντρεμένη γυναίκα,αυτή ήταν η θέση μου και αυτό ήταν το επάγγελμά μου. Παρενθετικά,έγραφα και κάποια βιβλία. Ποτέ μου δεν προσέγγισα το γράψιμο έτσι ώστε να το περιγράψω με την πομπώδη λέξη ”καριέρα”. Θα μου είχε φανεί γελοίο”.

Θα μου πείτε, άλλες εποχές και η σεμνότητα δεν ήταν μια ξεχασμένη αρετή των ανθρώπων. Ίσως και να μην ήταν έτσι όλοι οι άνθρωποι της όχι και τόσο μακρινής εποχής που έζησε η Αγκαθα Κρίστι. Η ίδια , πάντως,εξιστορεί στην ”Αυτοβιογραφία” της μια συναρπαστική ζωή,όχι γιατί της προέκυψε τυχαία ,αλλά γιατί ή ίδια δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε η ζωή της να είναι όσο πιο κοντά γινόταν σε αυτό που η ίδια ήθελε να ζήσει.

Η αυτοβιογραφία της περιγράφει στιγμές της ζωής της, στιγμιότυπα και συναισθήματα που γεννήθηκαν σε ταξίδια,τις δυσκολίες αυτών των ταξιδιών σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν το αεροπλάνο, τότε που το ταξίδι δεν ήταν τουρισμός αλλά περιήγηση, τον ”έρωτά” της με την αρχαιολογία και τις ανασκαφές και κυρίως την ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας των αρχών του 20ου αιώνα πού έπρεπε να επιβιώσει, ενώ πίσω της κατέρρεε η βικτωριανή Αγγλία με τις αρχές της οποίας είχε γαλουχηθεί από την μητέρα και την γιαγιά της.

”Μια αυτοβιογραφία” της Aγκάθα Κρίστι

Αν σας έχουν γοητεύσει σε κάποια στιγμή της ζωής σας τα αστυνομικά της  μυθιστορήματα, τότε είναι σίγουρο ότι θα σας γοητεύσει και η αυτοβιογραφία της.

Και αστεία-σοβαρά,ίσως να ανακαλύψετε την Μις Μάρμπλ να σας κλείνει μέσα από τις σελίδες το μάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρίκερι: Έχει κρυστάλλινα νερά και τρως, πίνεις και κοιμάσαι με 15 ευρώ τη μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 12χρονο κορίτσι εθελόντρια του εμβολίου της Pfizer, κατέληξε σε αναπηρικό καροτσάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε άθλια ψυχολογική κατάσταση ο Φιλιππίδης: Τι είπε μέσα από τη φυλακή

Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Στέφανος Ντούσκος στο Τόκιο!

Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Ανδρέας Μικρούτσικος

Δείτε ακόμα:

Αυτά είναι τα trends των παπουτσιών για το 2021 που θα λατρέψεις!

Woman & Man Secret – Τεύχος 6ο [Ιούνιος – Ιούλιος 2021]

Tranoulis Parfume: Τι να προσέξεις όταν διαλέγεις αρώματα για το καλοκαίρι

Anta Beauty Salon: Ένα ανοιχτόμυαλο κομμωτήριο!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑπόκριες στην Αθήνα: 65 δωρεάν εκδηλώσεις σε ξέφρενους ρυθμούς!
Επόμενο άρθροΓυναίκα Έτρωγε τα νύχια της και ανέπτυξε… καρκίνο