Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Μια επίσκεψη στην έκθεση “Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius”...

Μια επίσκεψη στην έκθεση “Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius” στο Γκάζι

“Αν πετάξεις έστω μια φορά στη ζωή σου, θα περπατάς για πάντα με τα μάτια στραμμένα στον ουρανό, γιατί εκεί βρέθηκες και εκεί θα λαχταράς πάντα να επιστρέφεις”.

Και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, κοιτώντας και στοχεύοντας ψηλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, κατάφερε να “πετάξει” και να μείνει για πάντα στην ιστορία.

Ο Ιταλός καλλιτέχνης της Αναγέννησης έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μας ως ζωγράφος κυρίως, η αλήθεια είναι όμως ότι υπήρξε πολυμαθής και πολυτάλαντος: ένας ανήσυχος νους που αναρωτιόταν διαρκώς, έκανε εφευρέσεις και ασχολήθηκε με τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη, τη μουσική, τα μαθηματικά, την εφαρμοσμένη μηχανική, την ανατομία, την αστρονομία.

photocat 2

photocat 4

Το Μουσείο Leonardo da Vinci στη Ρώμη, το Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικοί από την Ιταλία και τη Γαλλία ένωσαν γνώσεις και δυνάμεις και μεταμόρφωσαν το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι σε μια μικρογραφία του χρωματιστού σύμπαντος του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

photocat 3

photocat 5

Προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα της συγκεκριμένης έκθεσης, το εγχείρημα των Ιταλών τεχνιτών δεν ήταν καθόλου εύκολο: χρειάστηκε εντατική μελέτη των κωδικών και των σκίτσων του προκειμένου να δημιουργηθούν σε όσο το δυνατόν φυσικό μέγεθος και με λεπτομέρειες τα έργα και οι μηχανικές του εφευρέσεις. Ο Ντα Βίντσι συνήθιζε να χρησιμοποιεί την “κατοπτρική γραφή”, που σημαίνει ότι τα κείμενά του μπορούσαν να διαβαστούν μόνο κρατώντας απέναντί τους έναν καθρέφτη.

photocat 6

photocat 7

Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχει ο πίνακας της Μόνα Λίζα, για τον οποίο υπάρχει λεπτομερής επιστημονική ανάλυση της πορείας του μέχρι και την τελική του μορφή.

photocat 8

photocat 9

photocat 10

Ποιός ήταν τελικά ο Λεονάρντο ντα Βίντσι; Σίγουρα μια ιδιοφυΐα της εποχής του, αλλά ταυτόχρονα κι ένας άνθρωπος με πολλές ιδέες που εργαζόταν ακατάπαυστα πασχίζοντας να αποτυπώσει σχεδόν πεισματικά την ακρίβεια και την τελειότητα τόσο στη φύση όσο και στο ανθρώπινο σώμα.

photocat 11

Η οπτικοακουστική εμπειρία στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή τα πεντακόσια χρόνια από τον θάνατό του, θα φέρει τους επισκέπτες ένα βήμα πιο κοντά στον χρόνο, τη ζωή και το μυαλό του σπουδαίου δημιουργού.

Δημοσιογραφική κάλυψη και φωτογραφίες: Σωτηρία Κακαγιά


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροSurvivor: Λιποθύμησε παίκτρια!(Βίντεο)
Επόμενο άρθρο”Καφέ της Χαράς” χωρίς Ρένια Λουιζίδου γίνεται; – Ποια ηθοποιός θα την αντικαταστήσει
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.