Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: “To Μυστήριο του Κυρίου Πικ”

Είδαμε: “To Μυστήριο του Κυρίου Πικ”

le_mystere_Henri_Pick_AFFICHE

Κάπου στην όμορφη Βρετάνη της βόρειας Γαλλίας, η νεαρή εκδότρια Δάφνη ανακαλύπτει τυχαία ένα χειρόγραφο λογοτεχνικό βιβλίο στη βιβλιοθήκη των απορριφθέντων βιβλίων. Το έργο αποδεικνύεται κρυφό διαμαντάκι, κι εκείνη αποφασίζει να το βγάλει από τα αζήτητα και να το εκδώσει. Έτσι, «Οι Τελευταίες Ώρες Μιας Ερωτικής Ιστορίας» γίνονται αμέσως best seller. Όχι όμως μόνο χάρη στη λογοτεχνική τους αξία και το ταλέντο του συγγραφέα – αλλά ακριβώς επειδή ο νεοανακαλυφθείς κύριος Ανρί Πικ δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη συγγραφή, δεν αποτελεί κρυφό βιβλιοφάγο ούτε έχει δώσει το παραμικρό δείγμα ενασχόλησης με τη λογοτεχνία. Για την ακρίβεια, ο κύριος Πικ ήταν ο ιδιοκτήτης της τοπικής πιτσαρίας και έχει πεθάνει εδώ και δύο χρόνια!

Ωστόσο, όλοι αποδέχονται το γεγονός ως την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά χαρισματικού συγγραφέα και αυτό ανεβάζει τη δημοτικότητα του βιβλίου κατακόρυφα. Δηλαδή όλοι εκτός από τον στρυφνό πλην εύστροφο κριτικό λογοτεχνίας Ζαν-Μισέλ Ρους, ο οποίος σε πείσμα των υπολοίπων επιμένει ότι το θέμα είναι στημένο. Μάλιστα, δεν διστάζει να εκφράσει έντονα – και προφανώς άγαρμπα – την αμφιβολία του σε τηλεοπτική εκπομπή με καλεσμένη τη γυναίκα του μακαρίτη, χάνοντας έτσι τη δουλειά του. Αυτό τον κάνει να πεισμώσει ακόμα περισσότερο και να ξεκινήσει μια αλά Αγκάθα Κρίστι έρευνα για τη λύση της παράδοξης υπόθεσης. Σε αυτό το μοναχικό ταξίδι του βρίσκει αναπάντεχη σύμμαχο την κόρη του Πικ, που υπερασπίζεται μεν σθεναρά τη μνήμη του πατέρα της είναι όμως αρκετά ανοιχτόμυαλη ώστε να παραδεχτεί ότι όντως κάτι δεν πάει καλά. Μέσα σε όλα αυτά, κάπου στον ορίζοντα αχνοφαίνεται και μια υποψία φλερτ ανάμεσά τους.

Ο σκηνοθέτης Ρεμί Μπεζανσόν συνδυάζει την ανάλαφρη κομεντί με την αστυνομική περιπέτεια και κρατά την περιέργεια του θεατή αρκετά ανεβασμένη. Μέχρι το σημείο τουλάχιστον που ο Ρους φτάνει σε όλο και πιο απίθανα συμπεράσματα που δίνουν στην ατμόσφαιρα μια σχεδόν μεταφυσικά ρομαντική χροιά.

Αυτό που κρύβεται εν τέλει πίσω από το μυστήριο είναι γειωτικό, αντικατοπτρίζει όμως την πρόθεση των δημιουργών της ταινίας να (απο)δείξουν ότι τα πάντα είναι θέμα σωστού marketing, καθώς και τη συλλογική τάση των ανθρώπων να παρασύρονται εύκολα από οτιδήποτε περιβάλλεται με μια δόση «μυστηρίου».

Σωστή επιλογή ο Φαμπρίς Λουκίνι στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ξινού και ετοιμόλογου κριτικού λογοτεχνίας, όπως και η δυναμική Καμίλ Κοτίν ως Ζοζεφίν Πικ. Στα συν τα πανέμορφα φθινοπωρινά τοπία της γαλλικής επαρχίας που ξεκουράζουν και χαλαρώνουν το μάτι.

«Το μυστήριο του κυρίου Πικ» δεν αποτελεί μια ταινία που θα μας μείνει αξέχαστη, βλέπεται όμως ευχάριστα σε έναν δροσερό θερινό κινηματογράφο.

Πληροφορίες:

Χώρα: Γαλλία/Βέλγιο

Σκηνοθεσία: Ρεμί Μπεζανσόν

Σενάριο: Ρεμί Μπεζανσόν, Βανέσα Πόρταλ

Μουσική: Λοράν Περέζ Ντελ Μαρ

Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίς Λουκινί, Καμίλ Κοτέν, Αλίς Αϊσάζ, Χάνα Σιγκούλα

Διάρκεια: 100 λεπτά

Διανομή: Feelgood Entertainment

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜια ζωή γεμάτη Θεωρίες για την Άνθια..
Επόμενο άρθρο90 χρονη έφτιαξε 450 πουλόβερ και κουβέρτες για τα αδέσποτα σκυλάκια ενός καταφυγίου
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.