Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Αυτό είναι το χωριό που ετοιμάζει η Γαλλία για τους ανθρώπους με...

Αυτό είναι το χωριό που ετοιμάζει η Γαλλία για τους ανθρώπους με Αλτσχάιμερ

24-12-44-image-5ce7e73356edd

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επαναστατικό σχέδιο για την δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα επιτρέπει στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να ζουν άνετα, χωρίς περιορισμούς.

Το χωριό Landais Alzheimer στο Dax θα είναι ένας χώρος όπου τα άτομα με Αλτσχάιμερ θα ζουν ελεύθερα, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, σε ένα κλειστό χωριό, σχεδιασμένο να αντανακλά την ελευθερία που απολαμβάνουν, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ασφάλεια στο χώρο. Το έργο είναι εμπνευσμένο από μια παρόμοια περιοχή στην Ολλανδία, η οποία ώθησε τότε τον τοπικό βουλευτή Henri Emmanuelli να αναλάβει να το κάνει πραγματικότητα.

Γνωστό και ως “Alzheimer’s Village”, το χωριό αυτό στη Γαλλία, δεν θα αποτελείται μόνο από κατοικίες αλλά θα διαθέτει -μεταξύ των πολλών εγκαταστάσεων- και ένα σούπερ μάρκετ, κομμωτήριο, βιβλιοθήκη και γυμναστήρι. Θα μπορεί να φιλοξενήσει έως 100 άτομα τα οποία θα μπορούν να ζουν μέσα στη φύση, χωρίς περιορισμούς.

Η ιδέα αυτή υλοποιείται ώστε να προσφέρει απόλυτη ελευθερίας στους ασθενής με Αλτσχάιμερ και θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους, μειώνοντάς τους την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή. Το σημαντικό είναι πως οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν μέσα στο χωριό, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, φροντίδα από κατάλληλα καταρτησμένο ιατρικό προσωπικό.

Ο νευρολόγος Jean-François Dartigues υποστηρίζει ότι διατηρώντας ένα τυπικό τρόπο ζωής, οι ασθενείς θα συνεχίσουν τις κοινωνικές τους συνήθειες χωρίς φόβο. «Θα βρουν μια μορφή ακεραιότητας, κοινωνική, ανθρώπινη. Θα κάνουν τα ψώνια τους, θα πηγαίνουν στο κομμωτήριο,στο εστιατόριο, στο θέατρο.. Θα διασκεδάσουν. Κι αυτό αποτελεί μια μορφή θεραπείας. Την πιο πολύτιμη».

Δες το χωριό όπως έχει ήδη σχεδιαστεί…


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗplus.queen.gr
Προηγούμενο άρθροΑποστολία Ζώη: «Η απώλεια με κάνει να βρίσκομαι σ’ένα δωμάτιο δίχως παράθυρα κι έξοδο κινδύνου»
Επόμενο άρθροΑυτός είναι ο λόγος που ο Σπύρος Παπαδόπουλος πίνει πάντα καφέ στα γυρίσματα του ”Στην υγειά μας ρε παιδιά”