Αρχική TRAVEL Σύμη – το πολύχρωμο νησί των Δωδεκανήσων

Σύμη – το πολύχρωμο νησί των Δωδεκανήσων

Symi

Φεύγουμε από τη Ρόδο, αλλά παραμένουμε στα Δωδεκάνησα και επισκεπτόμαστε τη Σύμη. Η Σύμη βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου και πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η πόλη της Σύμης.

Η Σύμη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Κάρες και Λέλεγες, τους οποίους αργότερα διαδέχτηκαν οι Δωριείς. Σύμφωνα με τον Διόδωρο Σικελιώτη, το όνομα του νησιού προέρχεται από τη νύμφη Σύμη, η οποία ζευγάρωσε με τον Ποσειδώνα.

Τον 5ο αιώνα π.Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου αποτελούσε τμήμα της αθηναϊκής συμμαχίας και ναυτική βάση του αθηναϊκού στόλου που δρούσε στο Αιγαίο.

Το 1309 το νησί καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου και το 1522 πέρασε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Η Σύμη συμμετείχε ενεργά στην ελληνική επανάσταση του 1821. Δεν αποτέλεσε τμήμα του νέου ελληνικού κράτους το 1831, αλλά παρέμεινε υπό τουρκική κυριαρχία έως το 1912, που πέρασε στα χέρια των Ιταλών έως το 1943. Με την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα το 1944, η Σύμη πέρασε στα χέρια των Άγγλων, οι οποίοι την παρέδωσαν στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα το 1947.

Η περίοδος ακμής της Σύμης ήταν ο 19ος αιώνας και οι αρχές του 20ου. Η οικονομία του νησιού βασιζόταν στην αλιεία, τη σπογγαλιεία, τη ναυτιλία και τη ναυπηγική. Πολλοί κάτοικοι δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στο εξωτερικό, ενώ με τα έσοδα από τη ναυτιλία κάθε οικογένεια κατάφερε να χτίσει το δικό της σπίτι. Σήμερα η οικονομία της Σύμης στηρίζεται στον τουρισμό.

Η Σύμη αποτελείται από δυο οικισμούς. Τον παραθαλάσσιο Γιαλό, που είναι και το λιμάνι της πόλης και το ορεινό Χωριό. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Βίγλα. Στο Χωριό υπάρχουν ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του κάστρου που έχτισαν οι Ιωαννίτες ιππότες για την άμυνα του νησιού.

Ολόκληρη η πόλη έχει ανακηρυχτεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός εξαιτίας του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών της Σύμης συνδυάζει νεοκλασικά και αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία. Το λιμάνι με τα πολύχρωμα σπίτια προσφέρει στα μάτια του επισκέπτη μια όμορφη και μοναδική εικόνα, που δε συναντάται σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί.

Αξιοθέατα της Σύμης

Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σύμης είναι : 

Η Ιερά Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη

Βρίσκεται στα νότια του νησιού στον οικισμό Πανορμίτη. Αποτελεί το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σύμης. Η Μονή χρονολογείται από το Μεσαίωνα και στο Καθολικό της υπάρχει η ολόσωμη και εντυπωσιακή εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ ντυμένη με χρυσό και ασήμι. Το καμπαναριό της Μονής κατασκευάστηκε το 1905. Εντός της Μονής υπάρχουν δυο παρεκκλήσια, Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα.

Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στο Χωριό. Φιλοξενεί εκθέματα από τα ελληνιστικά και παλαιοχριστιανικά χρόνια, βυζαντινές εικόνες και ξυλόγλυπτα, καθώς και παραδοσιακές φορεσιές.

Το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης

Βρίσκεται στο Γιαλό και τα εκθέματα του αφηγούνται τη ναυτική ιστορία της Σύμης και την άνθηση της σπογγαλιείας. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο χώρο του παλιού ταρσανά της Σύμης. Τα εκθέματα του περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σκάφανδρα, καταδυτικές μηχανές, σφουγγάρια και διάφορα ομοιώματα σπογγαλιευτικών σκαφών.

Το Μνημείο Πολέμου στο Γιαλό

Όταν κάποιος επισκεφτεί τη Σύμη αντικρίζει, με την είσοδο του στο λιμάνι, το Μνημείο Πολέμου. Το μνημείο είναι γλυπτό αντίγραφο της τριήρους της Λίνδου φιλοτεχνημένο στο βράχο και φτιάχτηκε σε ανάμνηση της συμμετοχής των κατοίκων του νησιού στους εθνικούς αγώνες και του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των Δωδεκανήσων στους συμμάχους το 1945.

Παραλίες της Σύμης

Παρόλο το μικρό μέγεθος του, το νησί διαθέτει αρκετές παραλίες για μπάνιο και χαλάρωση. Μερικές από αυτές είναι :

Η παραλία Νανού

Είναι από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού με καταγάλανα νερά και βότσαλα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκια και διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβερνάκια για φαγητό.

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου Δυσάλωνα

Εντυπωσιακή παραλία εξαιτίας του τεράστιου κάθετου βράχου ύψους 350 μ. στο πίσω μέρος της. Η πρόσβαση γίνεται και εδώ μόνο με καραβάκια. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα και το τοπίο γενικά είναι εξωπραγματικό. Δεν είναι οργανωμένη παραλία, οπότε ο επισκέπτης πρέπει να έχει φροντίσει για τις προμήθειες του. Στην άκρη της υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Η παραλία του Αγίου Νικολάου

Είναι μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από το Πέδι ή με καραβάκι από την πόλη της Σύμης. Διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά μπορείτε να προτιμήσετε τη φυσική σκιά των δέντρων που την περιβάλλουν. Τα νερά και το τοπίο είναι υπέροχα και συνιστάται για κολύμπι και χαλάρωση.

Πηγές : Wikipedia, διαδίκτυο, πλήρης τουριστικός οδηγός EXPLORER “Δωδεκάνησα” 2002

Φωτογραφίες : Wikipedia, διαδίκτυο


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Το Μάτι»: μέσα στην πιο θεαματική βιβλιοθήκη στον κόσμο
Επόμενο άρθροΗ Πόλυ Πάνου που γνώρισα…