Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: Avengers: Endgame

Είδαμε: Avengers: Endgame

avengers-endgame-cropped_1581_107715464_type12905

Μπορεί ένας σούπερ ήρωας να αποδεχτεί την αποτυχία της αποστολής του; Ασφαλώς όχι. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους Avengers, και πόσο μάλλον όταν ο μισός πληθυσμός του σύμπαντος μαζί με αρκετούς υπερήρωες συμπολεμιστές πεθαίνει και η ρίζα του κακού, ο Τρελός Τιτάνας Thanos, έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλα τα Πετράδια της Αιωνιότητας κι έχει γίνει πραγματικά ανίκητος.

Αποφασισμένοι να διορθώσουν το παρελθόν, οι Εκδικητές χωρίζονται σε ομάδες με σκοπό να ξαναβρούν τα έξι Πετράδια και να αντιστρέψουν το παρόν, πάντα με την πολύτιμη βοήθεια του κβαντικού κόσμου και φυσικά της ευφυΐας του Tony Stark – Iron Man που σχεδιάζει μια μηχανή του χρόνου.

Οι ταλαντούχοι σκηνοθέτες, τα αδέρφια Russo, έπρεπε να φτιάξουν έναν επίλογο που να μείνει στη μνήμη των φαν του Μαρβελικού Σύμπαντος, και τα κατάφεραν. Κι αυτό όχι μόνο εντυπωσιάζοντας με τις θορυβώδεις γήινες και εξωπλανητικές συγκρούσεις και τα καλοδουλεμένα εφέ – αυτό είναι ούτως ή άλλως αναμενόμενο – αλλά δίνοντας προσοχή στο συναισθηματικό βάρος που θα συγκινήσει εγγυημένα τους πιο αφοσιωμένους θαυμαστές του. Στο Endgame, οι αγαπημένοι μας ήρωες είναι σαφώς πιο κοντά σε εμάς: κάποιοι μελαγχολούν και στρέφονται στο αλκοόλ, κάποιοι αποσύρονται θέλοντας να ζήσουν μια «φυσιολογική» ζωή με τη γυναίκα και το παιδί τους, κάποιοι μετανιώνουν που έχασαν τον μεγάλο τους έρωτα για τη σωτηρία του κόσμου. Και το σημαντικότερο, ο θάνατος πλέον δεν είναι μια ακαθόριστη, απόμακρη απειλή που αφορά μόνο το ανθρώπινο γένος. Τώρα πια ο θεατής ξέρει ότι κάθε πράξη, κάθε αυτοθυσία που γίνεται αυτόβουλα μετρά ακόμα περισσότερο.

Οι τρεις plus ώρες της ταινίας αξιοποιούν μέχρι και το τελευταίο λεπτό, όπου κάθε σκηνή είναι σωστά τοποθετημένη κι έχει λόγο ύπαρξης. Φυσικά, δεν λείπει και το χιούμορ, μετριασμένο και χωρίς υπερβολές, απαραίτητο πάντως για να φωτίσει λίγο τη διάθεση και των ηρώων και τη δική μας. Στα συν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, όπου ξεχωρίζουν εκείνες των Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans, (Captain America) και Karen Gillan (Nebula).

Στην υπερμάχη Καλού και Κακού στο τέλος, συμμετέχουν όλες οι γαλαξιακές δυνάμεις: ένα τέλος που ναι μεν έχει την αναμενόμενη έκβαση και αποκατάσταση της ισορροπίας και της τάξης, όμως το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί είναι ακριβό. «A Soul for a Soul», όπως λέει και ο Red Skull, γιατί όποιος θέλει να τα βάλει με την προαιώνια και ακατάβλητη ευθεία ροή του Χρόνου, όποιος ρισκάρει να αντιστρέψει λάθη και γεγονότα τετελεσμένα, κάτι πρέπει δώσει ως αντάλλαγμα, κάτι πρέπει να θυσιάσει. Οι αγαπημένοι μας σούπερ ήρωες λοιπόν μπορεί να διαθέτουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και φύση ατρόμητη, η ζωή όμως έχει κανόνες χωρίς εξαιρέσεις. Και μας διδάσκει ότι εκείνο που μένει είναι το θάρρος και η αυταπάρνηση, έστω και με τις όποιες απώλειες.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠαπακωνσταντίνου: Η τεράστια αγκαλιά στον μικρό Στέλιο Κερασίδη– Θα λιώσετε με το διάλογό τους!
Επόμενο άρθροΝέος σεισμός στην Αθήνα
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.