Αρχική RETROLOVERS ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η παρουσίαση του βιβλίου ”Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” της Καραγιάννης –...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η παρουσίαση του βιβλίου ”Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” της Καραγιάννης – Καρατζόπουλος

βιβλιο Καραγιάννης κοιτα

Το Πιο Λαμπρό Αρχείο
Η πλήρης ταινιοθήκη του κινηματογραφικού οργανισμού
“Καραγιάννης – Καρατζόπουλος”

“Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” του Κρίστη Κουπάτου είναι ένα πολυτελές λεύκωμα (coffee table book) αφιερωμένο στην ιστορία, στους ιδρυτές και στην ταινιοθήκη του κινηματογραφικού οργανισμού “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος”.

Βιογραφικό του Συγγραφέα

Ο Κρίστης Κουπάτος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1976.

Το 1996 φεύγει για το Λονδίνο για σπουδές στα οικονομικά στο University College London (UCL), όπου ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στο Gwenethe Welshe Studio of Ballroom & Latin Dance. Συμμετέχει σε πανεπιστημιακούς διαγωνισμούς σε όλη τη Βρετανία με την ομάδα Latin του University of London, καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις.

Το 1999 με το που παίρνει το πτυχίο του ξεκινά σπουδές στο μουσικό θέατρο στο Laine Theatre Arts. Φοιτητής ακόμα λαμβάνει μέρος σαν χορευτής σε δύο Χριστουγεννιάτικα shows του ITV και στις παραστάσεις: “Dick Whittington” (2001) στο Εδιμβούργο της Σκοτίας και “Fast Track” (2001) και “That’ s The Way I Like It” (2002) στο Έψομ στην κομητεία του Σάρεϊ, σε χορογραφίες των: Barbara Evans, Gerry Zuccarello, Tudor Davies και Dollie Henry.

Το 2002 λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών του παίρνει το I.S.T.D. Teaching Associate in Modern Dance και αποσπά το 1ο βραβείο χορογραφίας “LTA Prelims” που του απονεμήθηκε από τη Ruthie Henshall.

Καριέρα στην Ελλάδα

Το 2002 μετά την αποφοίτησή του μετακομίζει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει να δουλεύει σαν χορευτής σε τηλεοπτικά shows (Fame Story in Concert, Dream Show, X-Factor, Mad Awards, Εθνικά Καλλιστεία, Εθνικοί Τελικοί Γιουροβίζιον κ.α.) και νυχτερινά μαγαζιά.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς χορογράφους μεταξύ των οποίων: Φωκάς Ευαγγελινός, Δημήτρης Παπάζογλου και Gary Mardon, και τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής μουσικής: Άννα Βίσση, Δέσποινα Βανδή, Σάκη Ρουβά, Έλλη Κοκκίνου, Πέγκυ Ζήνα κ.α., ενώ έχει λάβει μέρος σε μουσικές παραστάσεις με τους: Γιώργο Νταλάρα, Μαρινέλλα, Φωτεινή Δάρρα και Τάκη Ζαχαράτο.

Το βραβείο στην Γιουροβίζιον

Σημαντική στιγμή στην πορεία του η συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον του 2005 στο Κίεβο της Ουκρανίας με την ομάδα της Έλενας Παπαρίζου και το τραγούδι “My Number One”, το οποίο χάρισε την πρωτιά στην Ελλάδα.

Μεταξύ 2006-2009 χορογραφεί σε νυχτερινά μαγαζιά. Ενώ το 2007 έπειτα από ακρόαση παίρνει υποτροφία από τον διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο και σκηνοθέτη Chet Walker και παρακολουθεί τρεις βδομάδες σεμινάρια χορού στο Jacob’ s Pillow στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.

Το 2012 φεύγει και πάλι για το Λονδίνο, όπου κατά την παραμονή του εκεί παρακολουθεί σεμινάρια χορού, χορογραφίας και σκηνοθεσίας για μιούζικαλ. Το 2013 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις: “Priscilla Queen Of The Desert”, “Sweet Charity”, “Μέρες Ραδιοφώνου” και “Μια Ελλάδα Θέατρο”, οι δύο τελευταίες σε δική του χορογραφία.

“Το Πιο Λαμπρό Αρχείο” είναι η πρώτη του συγγραφική δουλειά.

Βιβλιο καραγιαννης κοιτα

Ακολουθεί συνέντευξη με τον ίδιο αποκλειστικά για το Koita – Magazine

Καλησπέρα σας κύριε Κρίστη με χαρά μάθαμε για την κυκλοφορία του καινούργιου σας βιβλίου προς τιμήν της εταιρίας Καραγιάννης Καρατζόπουλος. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει ένα τέτοιο ολοκληρωμένο λεύκωμα για την εταιρία;

Καλησπέρα και σε σας! Είναι όντως η πρώτη φορά που βγαίνει ένα λεύκωμα για την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος και η πρώτη φορά που κυκλοφορεί ένα λεύκωμα για το σύνολο της ταινιοθήκης μιας εταιρείας και όχι απλά για τις ταινίες παραγωγής της.

Πόσα χρόνια σας πήρε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία;

Μου πήρε 3 χρόνια και 3 μήνες – το ξεκίνησα τέλος Ιουλίου του 2016.

Το βιβλίο κυκλοφορεί με την άδεια της ίδιας της εταιρείας. Έχετε πάρει υλικό που θα δούμε ίσως για πρώτη φορά ή είναι από την δική σας προσωπική συλλογή μόνο;

Ναι το λεύκωμα κυκλοφορεί με την άδεια της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τόσο τον κύριο Αντώνη Καρατζόπουλο, όσο και την υπόλοιπη ομάδα της εταιρείας, που στήριξαν το εγχείρημά μου και μου έδωσαν απλόχερα όποια βοήθεια ζήτησα. Είτε αυτό ήταν σε εικόνες (φωτογραφίες, αφίσες, ντοκουμέντα), είτε σε πληροφορίες. Το λεύκωμα περιλαμβάνει 2500 εικόνες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από το αρχείο της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Ενώ επιπλέον υλικό έχει δοθεί από διάφορους πολιτιστικούς φορείς και συλλέκτες.

Βλέπω πως το μέγεθος του βιβλίου είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Ποιος ήταν ο λόγος που κάνετε μία τόσο ωραία και προσεγμένη δουλειά;

Ναι όντως έχει 29 εκατοστά φάρδος και 32 ύψος και ανέρχεται στις 600 σελίδες. Ο λόγος είναι ότι έχω γράψει αρκετό κείμενο και δεν ήθελα αυτό να είναι “εις βάρος” των φωτογραφιών. Κάθε ταινία έχει τη δική της σελίδα, φτάνοντας για κάποιες από αυτές μέχρι και τις 6 σελίδες, και για κάθε ταινία αναγράφονται όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές σε δημιουργικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό κομμάτι, η υπόθεση και μια σειρά από πληροφορίες (trivia) που αφορούν: την πρεμιέρα, τα εισιτήρια που έκοψε κατά την πρώτη της προβολή, τα γυρίσματα, το σενάριο, τη μουσική και τα τραγούδια, τα σκηνικά και τα κοστούμια, τα φεστιβάλ στα οποία συμμετείχε, αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής, του πολιτισμού και των επιστημών που αναφέρονται μέσα από τους διαλόγους των ηθοποιών, λάθη στο ρακόρ κ.λπ.

Θα εμπεριέχει και ταινίες που αγόρασε σχετικά πρόσφατα η εν λόγω εταιρεία; Σύνολο πόσες ταινίες θα αναφερθούν στο βιβλίο σας;

Περιέχει όλες ανεξαιρέτως τις ταινίες που έχει στο αρχείο της η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος μέχρι αυτή τη στιγμή: 340 στο σύνολο, από τις οποίες οι 110 είναι οι αυθεντικές ταινίες παραγωγής της και οι υπόλοιπες 230 προέρχονται από ταινίες όλων των μεγάλων κινηματογραφικών εταιρειών: Φίνος Φιλμ, Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, Ανζερβός, Αφοί Ρουσσόπουλοι-Γ.Λαζαρίδης- Δ.Σαρρής-Κ.Ψαρράς, Μήλλας Φιλμ, Ι.Καρατζόπουλος & Σία, Σύλιας Φιλμ, Σπηλιώτης Φιλμ κ.α. καθώς και παραγωγές των Τζέιμς Πάρις και Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Η πρώτη ταινία στην οποία γίνεται αναφορά είναι το “Ένα Βότσαλο Στη Λίμνη” (1952) και τελευταία το “Μαζί Τα Φάγαμε” (2018).

Ξέρω σας βάζω δύσκολα αλλά θα ρωτήσω! Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική ταινία που θα δούμε στο βιβλίο;

Όντως πολύ δύσκολη ερώτηση διότι ανάμεσα στις 340 ταινίες συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις σημαντικότερες Ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν μέχρι σήμερα και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο μία. Μπορώ να σας αναφέρω κάποιες από αυτές: Στέλλα, Το κορίτσι με τα μαύρα, Η κάλπικη λίρα, Η Αλίκη στο Ναυτικό, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Τα κόκκινα φανάρια, Το τελευταίο ψέμα, Η γυνή να φοβείται τον άντρα, Γάμος αλά Ελληνικά, Αγάπη μου παλιόγρια, Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι, Καπετάν φάντης μπαστούνι, Βίβα Ρένα, Ραντεβού στην Κέρκυρα, Έγκλημα στα παρασκήνια, Ερωτική συμφωνία, Μια γυναίκα στην αντίσταση, Μοντέρνα Σταχτοπούτα, Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ, Το πιο λαμπρό αστέρι, Το πιο λαμπρό μπουζούκι, Ο τρελός τα’ χει 400, Η κόρη μου η σοσιαλίστρια, Κυριακάτικο ξύπνημα, Δεσποινίς ετών 39… και όπως καταλαβαίνετε η λίστα με τις αγαπημένες μου περιλαμβάνει τουλάχιστον άλλες τόσες.

Υπήρξε πηγή έμπνευσης κάποιος πρωταγωνιστής-ια ή κάτι άλλο για να ξεκινήσετε αυτό το βιβλίο-λεύκωμα;

Η ίδια η αγάπη μου για τον λεγόμενο “παλιό εμπορικό κινηματογράφο” ήταν η πηγή έμπνευσής μου.

Γνωρίζετε εάν θα κυκλοφορήσουν κι άλλες έγχρωμες ταινίες από την Καραγιάννης Καρατζόπουλος στο μέλλον;

Είναι κάτι που το θέλει πολύ η εταιρεία, παρόλο που είναι μια πολυδάπανη διαδικασία. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ταινία που να έχει σταλεί για επιχρωματισμό, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια λίστα από τίτλους που θα ήθελαν πολύ να γίνουν “έγχρωμες”. Για την ώρα στο αρχείο της η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος έχει πέντε επιχρωματισμένες ταινίες: Η γυνή να φοβείται τον άντρα, Ο μπακαλόγατος/Της κακομοίρας, Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, Ο άνθρωπος της καρπαζιάς και Ο σπαγγοραμένος.

Θα κυκλοφορήσει σε αρκετά αντίτυπα ή θα είναι περιορισμένος ο αριθμός τους; Επίσης θα κυκλοφορήσει και στην Κύπρο;

Λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής (είναι αυτοέκδοση) τυπώθηκαν 1000 αντίτυπα τα οποία θα διατεθούν σε βιβλιοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έχετε κατά νου στο μέλλον να ετοιμάσετε και κάτι ακόμη για τον ελληνικό κινηματογράφο;

Είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ.

Τι θα λέγατε στους χιλιάδες θαυμαστές που περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους το πολύ-αναμενόμενο αυτό βιβλίο σας;

Το λεύκωμα αυτό έγινε με πολλή αγάπη και μεράκι και το έκανα με γνώμονα του τι θα περίμενα εγώ σαν φαν του Ελληνικού κινηματογράφου από μια τέτοια πολυτελή έκδοση. Εύχομαι να τους αφήσει ικανοποιημένους το αποτέλεσμα και να αποτελέσει ένα κόσμημα στη βιβλιοθήκη τους ή ένα όμορφο διακοσμητικό για το τραπέζι στο καθιστικό τους, μια και πρόκειται για ένα coffee table book, εξού και το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο: για να επιλέξουν από ποια πλευρά προτιμούν να το βλέπουν.

Document-page-003

Document-page-004

αλικη Καραγιάννης κοιτα

Καραγιάννης

Το πολυτελές αυτό λεύκωμα, στο οποίο γίνεται καταγραφή ενός σημαντικού μέρους της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας και συνεπώς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελείται από 600 σελίδες και περιλαμβάνει πέραν των 2500 εικόνων. Έχει μέγεθος 29×32, είναι σε τετράχρωμη εκτύπωση με χαρτί velvet 170 γραμμαρίων, με σκληρόδετο
εξώφυλλο, κουβερτούρα και διπλό εξώφυλλο, αφού το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο. Το λεύκωμα κυκλοφορεί αρχές Δεκεμβρίου 2019 και την αποκλειστική διάθεσή του έχουν οι εκδόσεις “Άγκυρα”.

X.T

Δείτε ακόμη: Μια φορά κι έναν καιρό: Το παιδικό άλμπουμ της Μάρθας Καραγιάννη!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗGreekCinemaFanPage
Προηγούμενο άρθροΕπέτειος Πολυτεχνείου: Έκλεισαν οι πύλες – «Παραλύει» η Αθήνα
Επόμενο άρθροAlert! Νεκρές σε χαράδρα η 17χρονη και η μάνα της
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!