Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Όταν η χούντα «ξυλοκόπησε» την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Όταν η χούντα «ξυλοκόπησε» την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Αλίκη Βουγιουκλάκη 1974-10-17 Βεντέτα , 493 (2)

Όταν η χούντα «ξυλοκόπησε» την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Πολλοί κατά καιρούς επικριτές της αξέχαστης Αλίκης Βουγιουκλάκη, την κατηγόρησαν ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας δεν πήρε καμία θέση απέναντι στους συνταγματάρχες. Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να τη χαρακτηρίσουν «εθνική μας αποκοιμίστρια». Η αλήθεια ωστόσο είναι διαφορετική.

Δεν ήταν λίγες οι φορές όπου οι ταινίες της Βουγιουκλάκη πετσοκόβονταν από τους λογοκριτές της επταετίας. Η «Κόρη μου η σοσιαλίστρια» ενώ μέχρι και τον Απρίλη του 1967 παίζονταν κανονικά. Μετά, η επιτροπή λογοκρισίας της ελληνικής χούντας, απαίτησε να αφαιρεθούν από την ταινία οι σκηνές της πορείας των ηθοποιών με τα πλακάτ και τα συνθήματα. Και η σκηνή επίσης όπου ο αστυνομικός σέρνει την Αλίκη στο υπόγειο.

«Το κορίτσι του Λούνα Παρκ» από την ίδια επιτροπή, είχε κριθεί αυστηρώς ακατάλληλο, καθώς τους ενόχλησε η αργκό της Αλίκης στην ταινία. «Η Αλίκη δικτάτωρ» το 1972 κατακρεουργήθηκε. Καθώς είχε σαφέστατες αναφορές και επίμαχο τίτλο.

Μια ηθοποιός Νο 1 είδωλο της εποχής, σαφώς και κινήθηκε σύμφωνα με τις εμπορικές επιταγές. Κάτι για το οποίο εύκολα κατηγορήθηκε, ωστόσο μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο έργο της Βουγιουκλάκη, δείχνει μάλλον το αντίθετο.

Θέατρο και λογοκρισία

Στο θέατρο παράλληλα με τις ελαφρές κωμωδίες, ανέβαζε και έναν Τσβάιχ (Του φτωχού τ’ αρνί-1967), έναν Νιλ Σάιμον (Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου-1972. ‘Ενα έργο με σαφέστατες αντικαπιταλιστικές νύξεις, που όμως δεν πήγε καλά εμπορικά) ή τη «Μαντώ Μαυρογένους» του Γεωργίου Ρούσσου. Με συμπρωταγωνιστή το Μάνο Κατράκη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Στον κινηματογράφο έκανε την «Κόρη του ήλιου», με αναφορές στο Κιλελέρ και με τα θαυμάσια κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου, για μία και μοναδική φορά σε ταινία του Ελληνικού κινηματογράφου.

Στην ταινία «Η Αλίκη δικτάτωρ» υπάρχει η σημαδιακή σκηνή με το Μάνο Κατράκη να τραγουδά έξω από τη Βουλή το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη απέφευγε να έχει επαφές με τους ανθρώπους της χούντας. Μάλιστα στο στενό της κύκλο, ήταν γνωστή η ατάκα της «Εγώ να πάρω δάνειο από τη χούντα; Ποτέ!».

Αυτό επιβεβαιώνεται από ένα πραγματικό ντοκουμέντο, που μας αποκαλύπτει ότι κάποτε ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους χουντικούς. Το δημοσίευμα του περιοδικού Βεντέτα (αριθμός τεύχους 493) που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1974. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει το γεγονός ότι το περιοδικό ανήκε στη ‘’δεξιά’’ ιδεολογία.

Το δημοσίευμα ξεκινά ως εξής:

-Δεν θέλησε ποτέ της, στα εφτάμισυ χρόνια της Δικτατορίας, να πάρει μέρος σε καμιά εκδήλωση που θα είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί της. Καμιά υπογραφή της δεν υπάρχει σε κανένα κρατικό «χαρτί» εκείνης της εποχής. Καμιά αμοιβή της δεν προέρχεται από το δημόσιο ταμείο της σκοτεινής αυτής περιόδου. Αυτός ήταν ο λόγος που ναυάγησαν όλες οι προτάσεις που της έγιναν (κι ανάμεσα τους, μια ήταν πιο δελεαστική, της «Βασίλισσας Αμαλίας», σε τηλεοπτικό σίριαλ). Για συμμετοχή της στα κρατικά «σόου»-τηλεόραση, Εθνικό Θέατρο, διάφορες «γιορτές»… Αυτή ήταν η «σιωπηλή» αντίσταση της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Δικτατορικό καθεστώς.

-«Δε θέλησα να παραστήσω (και μάλιστα εκτός σκηνής) την … Ζαν Ντ ’Αρκ ή την Μπουμπουλίνα, αλλά έκανα ό,τι έκανε κι η μεγάλη μάζα του Ελληνικού λαού: Έσφιγγα τα δόντια κι αρνιόμουν κάθε συνεργασία… Έφθασα να κόψω δεσμούς πολλών χρόνων για να μη συναντηθώ με τα πρόσωπα της Δικτατορίας.»

-Και τα «πρόσωπα της Δικτατορίας» της το φύλαξαν: Σε μια διαδήλωση των φοιτητών, τον περασμένο Νοέμβριο, τσάκωσαν την Αλίκη ανάμεσα τους και της έδωσαν ένα γερό χέρι ξύλο…

-«Τι τα θέλεις αυτά;» λέει με ένα πικρό χαμόγελο η Αλίκη. « Ένας ηθοποιός κάνει τη δική του αντίσταση πάνω στη σκηνή. Με το «μήνυμα» των έργων που ανεβάζει, με τους μεγάλους μισθούς που δίνει στους συναδέλφους του, με τη απουσία των δικτατορίσκων από τις πρώτες σειρές του θεάτρου του, με την απουσία τη δική του από τις γραμμές και τα «οχυρά» τους…»

Για την ιστορία, η «Βασίλισσα Αμαλία» έγινε τηλεοπτικό σίριαλ δύο χρόνια μετά την πτώση της χούντας. Η Αλίκη έκανε κάποιες μικρές αναφορές για τη συμμετοχή της στο Πολυτεχνείο, σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη στον Σπύρο Καρατζαφέρη, λίγο πριν πεθάνει.

thumbnail_σελίδα άρθρου\

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Το τελευταίο αντίο στον Τόλη Βοσκόπουλο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗAlikofansPage
Προηγούμενο άρθροΜε απόλυτη επιτυχία έπεσε η αυλαία του πρώτου Vinyl and Vintate Marketplace!
Επόμενο άρθροΔύσκολες ώρες για την Κατερίνα Γκαγκάκη! Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο…
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά. Ασχολήθηκε περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Σκηνοθέτησε 7 ταινίες μικρού μήκους και τις μεγάλου μήκους «Ουτοπία» και ‘’Μια νύχτα στην κόλαση’’. Τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου αντρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία ‘’Ουτοπία’’ στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου το 2016, όπως και με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Cinephile Quarantine» στο Quarantine Film Challenge της Ινδίας το 2020.