Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Abracadabra… η μαγική δύναμη των λέξεων!

Abracadabra… η μαγική δύναμη των λέξεων!

83765758_2458259381102506_1952131531602395136_n

Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη γιατί έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν συναισθήματα και σκέψεις, καθώς μεταφράζονται από το ηλεκτρικό κύκλωμα του εγκεφάλου μέσω συνάψεων. Οι λέξεις αποτελούν την προφορική εκδήλωση της εσωτερικής μας ενέργειας.  Όσο δύσκολο κι αν είναι να το αναγνωρίσουμε, όλη μας η πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί από τις λέξεις. Οι λέξεις έχουν ισχύ. Το νόημά τους αποκρυσταλλώνει τις αντιλήψεις που διαμορφώνουν τις πεποιθήσεις μας, οδηγούν τη συμπεριφορά μας και τελικά δημιουργούν τον κόσμο μας. Αλλά επειδή η γλώσσα είναι τόσο ενσωματωμένη στην εμπειρία μας, σπάνια το αντιλαμβανόμαστε.

Απλά αναρωτηθείτε, πόσο συχνά σταματάμε να σκεφτούμε ποια βαρύτητα είχε η λέξη που μόλις εκστομίσαμε ή ακούσαμε; Σπανίως.

Η δύναμη των λέξεων είναι ανεξάντλητη. «Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον εγκέφαλό σας», μπορούν δηλαδή να δώσουν ώθηση στα κινητήρια κέντρα του εγκεφάλου, κάνοντάς τα να δράσουν αρνητικά ή θετικά και να επηρεάσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, λένε οι νευροεπιστήμονες. Το υποσυνείδητο δέχεται ως αλήθεια ό,τι του δώσεις και δεν διακρίνει το φανταστικό με το πραγματικό. Αν αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, θα δημιουργήσεις νέους νευρωνικούς δρόμους (νέες συνάψεις). Θα δημιουργήσεις νέο τρόπο σκέψης, νέα συναισθήματα, νέες συμπεριφορές και κατ’ επέκταση μια νέα πραγματικότητα.

Μέσα από απλές αλλαγές στη γλώσσα, δημιουργούμε αλλαγές και στη ίδια μας τη ζωή. Να κάποια παραδείγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Προσοχή στις «ταμπέλες», περιορίζουν.

Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν «κολλάτε» μια ετικέτα/ταμπέλα στον εαυτό σας, δημιουργεί ένα όριο (πεποίθηση) που θα ξεπεράσετε δύσκολα.

Π.χ. αν αποτύχατε σε κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αποτυχημένος/η. Αν χθες για κάποιο λόγο είχατε ανάγκη να ξεκουραστείτε και δεν κάνατε όσα «έπρεπε», αυτό δεν σημαίνει ότι είστε τεμπέλης/α.

Χρησιμοποιήστε την τεχνική της ανακατασκευής/αναπλαισίωσης (reframe).

Η αναπλαισίωση εξετάζει μια κατάσταση ή μια δήλωση από διαφορετική οπτική γωνία, αλλάζοντας έτσι την έννοια αυτής της κατάστασης ή δήλωσης ή λέξης. Η αλλαγή της έννοιας θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο ανταποκρίνεται σε αυτό. Αλλάζετε το νόημα ενός γεγονότος ή μιας εμπειρίας για να βρεθείτε σε μια πιο θετική και «εποικοδομητική» κατάσταση νου (resourceful state). Επομένως, αντί να σαμποτάρετε τον εαυτό σας, υιοθετείτε πιο χρήσιμους τρόπους σκέψης και πεποιθήσεων που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους προσωπικούς σας περιορισμούς, τα όρια, τις φοβίες σας.

Απλά παραδείγματα αναπλαισίωσης λέξεων: Αντικαταστήστε το «πρέπει», «χρειάζεται», «οφείλω» με το «θέλω», «επιλέγω», «προτιμώ». Τα πρώτα δηλώνουν πίεση. Και όταν τελικά δεν τα καταφέρνουμε, τείνουμε να νιώθουμε άσχημα συναισθήματα όπως ενοχές άγχος, ακόμα και ντροπή.  Ακόμα και η μικρότερη αντικατάσταση μιας μικρής λέξης μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πώς νιώθουμε για πράγματα που έχουμε να κάνουμε. Όταν νιώθουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάτι, τείνουμε να το νιώθουμε σαν βάρος. Αλλά αν το δούμε σαν κάτι που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε τα όνειρά μας, τότε θα αλλάξει όλη η διάθεσή μας γι’ αυτό.

Αντικαταστήστε το «περνάω δύσκολα» με το «εξελίσσομαι μέσα από μια δύσκολη κατάσταση». Μπορεί αυτές οι δύσκολες στιγμές να μην είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικές, αλλά αν δούμε το έμμεσο αποτέλεσμα μέσα από αυτό, την εξέλιξη δηλαδή, θα αντιμετωπίσουμε με διαφορετική διάθεση τον αγώνα που δίνουμε.

Δοκιμάστε να αλλάξετε μια φράση με αρνητικό νόημα σε μια φράση με θετικό νόημα.     Π.χ. το «δεν είμαι καλός στο να…» με «ακόμα μαθαίνω να…, θα τα καταφέρω.»  Όταν αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, τα πράγματα αλλάζουν επίσης.

Φυσικά, αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα σας για να αλλάξει μετά εκείνη τη ζωή σας. Με την πρόθεση να αναγνωρίσετε την επίδραση των λέξεων σας, είναι βέβαιο ότι θα αρχίσετε να ανακαλύπτετε νέες ευκαιρίες για να επεκτείνετε την προοπτική σας και να δείτε το μεγαλύτερο τοπίο πιθανοτήτων για τον εαυτό σας. Η μαγεία των λέξεων σας, είναι στα χέρια σας.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροJoaquin Phoenix: Με δάκρυα στα μάτια πήρε το ‘Οσκαρ! Συγκλονιστική η ομιλία του! [Video]
Επόμενο άρθροΗλεία: Χτύπησε τη μάνα και βίασε την κόρη αφού τις λήστεψε
Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτοβελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness και του χορού, αποφάσισα πως το πιο σπουδαίο που μπορώ να κάνω είναι να εμπνεύσω τους συνανθρώπους μου ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους! Με οδηγό τις εκτενείς σπουδές μου στο Coaching και το NLP, παρέχω αυτή τη δυνατότητα μέσω προγραμμάτων Performance & Wellness, καθώς και ατομικών συνεδριών. Με φάρο την προσωπική μου ιστορία ζωής, ρίχνω φώς στο δρόμο τού πώς κι εσύ μπορείς να κάνεις... FIRE UP YOUR LIFE © !! Θα τα λέμε λοιπόν από εδώ συχνά, στην καινούρια στήλη του Koita Magazine, με σκοπό τη δική σας έμπνευση για μία ζωή γεμάτη! Με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα σας!!