Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βασίλης Δήμας:”Σίγουρα οι συνθήκες ψυχαγωγίας θα είναι διαφορετικές”

Βασίλης Δήμας:”Σίγουρα οι συνθήκες ψυχαγωγίας θα είναι διαφορετικές”

IMG_20200512_130226

Από τους καλλιτέχνες που έχουν λάβει τεράστια εκτίμηση και θαυμασμό τόσο από τον κόσμο που τους παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια όσο και από τον ίδιο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Στο ενεργητικό του μετράει επιτυχημένες προσωπικές κυκλοφορίες αλλά και δισκογραφικές συνεργασίες με πολλούς καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου όπως είναι ο  Σταμάτης Γονίδης, ο Βασίλης Καρράς, ο Διονύσης Σχοινάς, ο Νίκος Μαρκόπουλος, η Άντζελα Δημητρίου και άλλοι πολλοί.

Ο Βασίλης Δήμας μιλάει στο Koitamagazine.gr για την περίοδο της συλλογικής καραντίνας και για το  νέο τραγούδι το οποίο έγραψε ορμώμενος από αυτή την κατάσταση. Ακόμη ο ταλαντούχος τραγουδιστής και δημιουργός αναφέρεται στην διαφορετική πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει ο χώρος του πολιτισμού τους επόμενους μήνες  αλλά και στην επόμενη μέρα.

Βασίλης-Δήμας-Vasilis-Dimas

Τους τελευταίους δύο μήνες βρισκόμαστε ως χώρα , αλλά και ως πολίτες , σε μια δύσκολη αλλά και πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας εν μέσω πανδημίας. Πώς βιώνεις αυτή την κατάσταση; Πόσο αισιόδοξος νιώθεις ως προς την εξέλιξη των γεγονότων στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια;

Έμεινα σπίτι πάνω από 40 ημέρες , καθώς αυτός ήταν κατά τους ειδικούς ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον ιό και σύμφωνα με τους ίδιους η μη τήρηση των μέτρων θέτει σε κίνδυνο όσα έχουμε πετύχει με υπευθυνότητα ως λαός.

Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι ότι μετά τη λήξη της καραντίνας η περιπέτεια συνεχίζεται και η επιστροφή στην κανονική μας ζωή καθίσταται βάσει των μέτρων δύσκολη και μη φυσιολογική. Δυστυχώς , η οικονομία έχει παραλύσει κι ως εκ τούτου οι προβλέψεις μου είναι δυσοίωνες. Επίσης , κάτι που μου προκαλεί ανησυχία είναι ο διχασμός των ανθρώπων κι οι εντάσεις που υπάρχουν υποστηρίζοντας ο καθένας αυτό που θεωρεί σωστό και αληθές.

Όλο αυτό το διάστημα μένουμε σπίτι καθώς πρέπει άπαντες να δείξουμε ωριμότητα και υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τόσο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, όσο τους ίδιους τους εαυτούς μας. Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο τις ημέρες αυτές ώστε να παραμένεις δημιουργικός ;

Γράφω τραγούδια και διαβάζω βιβλία.

Το μένουμε Σπίτι ήταν μια εύκολη υπόθεση για σένα; Σε τι έκανε ο εγκλεισμός καλύτερο τον Βασίλη ;

Η κατάργηση της ελευθερίας και η κατάλυση της εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν. Η συνήθεια όμως είναι η δεύτερη φύση του ανθρώπου κι ως εκ τούτου ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Ο εγκλεισμός με έκανε να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο πράγματα που θεωρούσα δεδομένα.

Υπάρχει κάποια νέα συνήθεια που απέκτησες κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο σπίτι;

Να φτιάχνω κάθε μέρα ελληνικό καφέ.

Αυτό το καιρό πολλοί από εμάς μάθαμε να λειτουργούμε καλύτερα το κομμάτι της τεχνολογίας εντάσσοντας την στην καθημερινότητα μας. Πόσο πολύ σ’ έχει βοηθήσει το διαδίκτυο στην επικοινωνία με τους κοντινούς σου ανθρώπους και με το φιλικό /επαγγελματικό περιβάλλον αλλά και με το κόσμο που παρακολουθεί την δουλειά σου;

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται με μέτρο και προσοχή , αλλά η κατάχρηση αυτού κρύβει παγίδες.

Ως προς την επικοινωνία με τους κοντινούς μας ανθρώπους σαφώς και βοηθάει , από την στιγμή που δεν μπορούμε να έχουμε τη φυσική παρουσία των αγαπημένων μας προσώπων από κοντά , να έχουμε τουλάχιστον την ψευδαίσθηση της επαφής μας με αυτά.
Όσον αφορά τη δουλειά μου προτιμώ να το χρησιμοποιώ ως διαφημιστικό μέσο κάθε έργου μου , το οποίο θα έχω προετοιμάσει σωστά σεβόμενος το κοινό.

Το επάγγελμα του καλλιτέχνη πλήττεται για ακόμη μια φορά οικονομικά λόγω της αναστολής όλων των καλλιτεχνικών παραγωγών με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου. Πώς διαχειρίζεσαι αυτή την οικονομική αδράνεια στο επάγγελμα σου ;

Με ψυχραιμία , υπομονή και σύνεση.

dimasvasilis1

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιτεχνών μιλούν για ένα δύσκολο πεδίο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και του φθινοπώρου με την ματαίωση πολλών παραγωγών και ζωντανών εμφανίσεων , τονίζοντας ότι λίγοι θα είναι αυτοί που θα επιβιώσουν.
Πώς πιστεύεις ότι θα είναι το καλλιτεχνικό τοπίο και το κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης τους επόμενους μήνες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων;

Κατ’ αρχάς εύχομαι κι ελπίζω το καλοκαίρι να επιτραπούν οι ζωντανές εμφανίσεις , όχι μόνο για την οικονομική επιβίωση των εργαζομένων , αλλά και για την ανάγκη που έχουν αμφότεροι , καλλιτέχνες και κοινό  να επικοινωνήσουν.

Σίγουρα οι συνθήκες ψυχαγωγίας θα είναι διαφορετικές , αλλά πάντα οι άνθρωποι θα τις κάνουμε κατάλληλες έτσι ώστε κάθε μορφή τέχνης να παραμένει ζωντανή, διότι χωρίς πολιτισμό δεν υφίσταται ζωή.

Αυτές τις μέρες καταφέρνεις και εμπνέεσαι για νέα καλλιτεχνικά projects και νέα κομμάτια ή λόγω της κατάστασης πολλά από αυτά μπήκαν στο πάγο ολοκληρωτικά ;

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, επηρεασμένος από την πρωτόγνωρη αυτήν κατάσταση, έγραψα πολλά τραγούδια για να εκτονωθώ ψυχικά και να εκφραστώ. Ένα από αυτά είναι γραμμένο για την καραντίνα και θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό επίσημα από την εταιρεία μου Sonar Music.

Θεωρείς ότι οι συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην περίοδο της καραντίνας θα ενταχθούν στο νέο τρόπο ζωής μας ή ότι πολύ εύκολα ξεχνάμε αυτή την περιπέτεια;

Πιστεύω πως αργά η γρήγορα θα επανέλθουμε. Δεν θα ξεχάσουμε προφανώς τα γεγονότα , δεδομένου ότι άλλαξαν άρδην την καθημερινότητα μας.
Όποια νέα συνήθεια αποκτήσαμε και μας κάνει καλό δεν θα έχουμε λόγο να την αποβάλλουμε. Αυτό θα το κρίνει ο καθένας για τη ζωή του ξεχωριστά.

Τι θα ήθελες να ευχηθείς για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι την επόμενη μέρα μετά κορωνοϊού ;

Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να έχουν σωματική και ψυχική υγεία και να απολαμβάνουν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας σε όλα τα επίπεδα.

Η επόμενη μέρα φαντάζομαι πως θα βρει τους ανθρώπους με κοινές ανησυχίες και κοινούς φόβους για την καινούρια καθημερινότητα. Η μεθεπόμενη όμως νομίζω πως θα σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκτησης παλιών μας συνηθειών. Πίστη και υπομονή είναι δύο ισχυρά όπλα.

vasilis-dimas


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο“Στόχους” – Ο Richi παρουσιάζει το 2ο προσωπικό του single
Επόμενο άρθροΔιονύσης Σχοινάς – «Αλλάζω»: Η νέα του επιτυχία «μαγεύει» το airplay και το YouTube