Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΕΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ της Ελίζαμπεθ Κέι από τις εκδόσεις MINΩΑΣ

ΕΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ της Ελίζαμπεθ Κέι από τις εκδόσεις MINΩΑΣ

epta-psemata
diastixo.gr

ΕΠΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ της Ελίζαμπεθ Κέι από τις εκδόσεις MINΩΑΣ

Τα Επτά Ψέμματα είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, νέας κοπής. Συνδυάζει τον γρήγορο ρυθμό με τον ψυχισμό της κεντρικής ηρωίδας, της αφηγήτριας της ιστορίας, και το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό.

Η ιστορία έχει ξαναειπωθεί. Η σχέση δύο φιλενάδων που ξεκινά από την παιδική τους σχεδόν, ηλικία και φτάνει μέχρι σήμερα. Αυτό που κάνει ενδιαφέρον και διαφορετικό το μυθιστόρημα είναι ο τρόπος αφήγησης. Ο αναγνώστης διαβάζει την αφήγηση, μέσα από τα λόγια της μίας από τις δύο ηρωίδες. Αρα, το στοιχείο της υποκειμενικότητας, το έχει υπόψιν του. Η αφηγήτρια, όμως, απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Στην αρχή πιστεύεις ότι το πρόσωπο αυτό είσαι εσύ, ο αναγνώστης. Στο τέλος του βιβλίου καταλαβαίνεις ότι, όχι, δεν απευθύνεται σε σένα.

Σύμφωνα με την υπόθεση, λοιπόν, η Τζέιν και η Μάρνι είναι αχώριστες φίλες. Από τα έντεκα ζούνε τα πάντα μαζί: το σχολείο, τους πρώτους έρωτες, το κολέγιο, τις πρώτες τους σχέσεις ως ενήλικες, τις πρώτες τους δουλειές, κάθε κομμάτι της καθημερινότητας. Γύρω στα είκοσι πέντε ερωτεύονται και παντρεύονται.

Εκεί, αρχίζουν οι δυσκολίες της ζωής. Ο άντρας που ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε η Τζέιν, σκοτώνεται σχεδόν μπροστά στα μάτια της. Η Μάρνι, κάνει ότι μπορεί για  να την κάνει να ξεπεράσει το πένθος της.

Ενα χρόνο, περίπου, αργότερα, ερωτεύεται η Μάρνι. Κρατάει, όμως, πάντα μιά θέση στη ζωή της για την παιδική της φίλη. Το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που η Τζέιν αρχίζει να αντιπαθεί την σχέση της Μάρνι. Τον θεωρεί εγωιστή, αυταρχικό, δήθεν. Δεν το δείχνει στη φίλη της όμως, μάλιστα γίνεται η κουμπάρα στον γάμο τους.

΄΄ Τι συμβαίνει όταν η φιλία γίνεται εμμονή; Πώς αντιδράς όταν το άτομο που θεωρείς ως το πιο κοντινό σου στον κόσμο, ξαφνικά σε αντικαθιστά με κάποιον άλλον; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου Επτά ψέματα της Eλίζαμπεθ Κέι΄΄.΄΄.

Από εκεί και πέρα το μυθιστόρημα εξελίσσεται σε ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα. Η συγγραφέας, η Ελίζαμπεθ Κέι, πλάθει ολοκληρωμένους τους χαρακτήρες των δύο ηρωίδων. Και ακόμα πιο ολοκληρωμένους τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως αυτόν της μητέρας και της αδελφής της Τζέιν. Ο κοινωνικός περίγυρος περιγράφεται με πολύ προσοχή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Κυρίαρχο στοιχείο της Τζέιν, της αφηγήτριας το πένθος.΄΄ «Να κάτι που μαθαίνεις καθώς μεγαλώνεις, καθώς αρχίζεις να ζεις δίπλα στον θάνατο με τα πολλά του προσωπεία, καθώς εγκαθίσταται στον κόσμο σου. […] Δεν υπάρχει λογική στο πένθος, κανένα χιλιοπατημένο μονοπάτι που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε· υπάρχουν απλώς φορές που είναι υποφερτό, και φορές που δεν είναι» ,λέι σε κάποιο σημείο. Και σε κάποιο άλλο: «Βρισκόμουν παγιδευμένη ανάμεσα σε ένα παρελθόν, που φάνταζε υπερβολικά γεμάτο από συναισθήματα, και ένα μέλλον, που έμοιαζε στερημένο απ’ αυτά» .

Η Ελίζαμπεθ Κέι, είναι πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, αλλά σχετική με τον χώρο του βιβλίου, αφού ξεκίνησε  την καριέρα της ως βοηθός στον περίφημο εκδοτικό οίκο Penguin Random House. Σήμερα είναι σύμβουλος έκδοσης.

΄΄ Κλείνοντας το βιβλίο, ξανασκεφτόμαστε την ιστορία από την αρχή προσπαθώντας να δούμε πού περιπλανηθήκαμε από την αφηγήτρια και πού όχι. Και ίσως θελήσουμε να το ξαναδιαβάσουμε ακριβώς γι’ αυτό΄΄,έγραψε για το βιβλίο στο Διάστιχο η Ράνια Μπουμπουρή.

Τα Επτά ψέματα δεν είναι ένα βιβλίο με φοβερή ένταση. Είναι αργό, είναι όμως και πολύ καλογραμμένο. Σε βάζει βαθιά στο μυαλό και στον ψυχισμό της ηρωίδας και,  αν και δεν συμφωνείς με όσα κάνει, θέλεις να συνεχίσεις να διαβάζεις για να δεις τι θα συμβεί παρακάτω. Θα καταφέρει να ξεφύγει από τον κυκεώνα που η ίδια δημιούργησε, ή θα μπλεχτεί ακόμη περισσότερο; έγραψαν στο Kiss the Reader για τα Επτά Ψέμματα.

Ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, που διαβάζεται εύκολα και σε βάζει στους ρυθμούς του. Όπως σε κάθε καλογραμμένο θρίλερ, θέλεις να δεις τι γίνεται παρακάτω.  Η συγγραφέας, παρότι πρωτοεμφανιζόμενη, ξέρει που πατάει. Καθόλου τυχαίο που τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν σε τριάντα χώρες, ενώ ξεχώρισε ως βιβλίο της χρονιάς από το BBC Arts,το The Express και το Red Magazine

Δείτε ακόμη: Μάθε την ηλικία του Δημήτρη Ήμελλου και λεπτομέρειες από την ζωή του

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣε 8 μέρες θα μείνεις μισή – Η δίαιτα με γιαούρτι και πατάτες που θα σου αλλάξει την ζωή
Επόμενο άρθροΒάσια Θεοδοσίου: Ξεκινάει εμφανίσεις στην Αθήνα-Δείτε που (pics)