Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Νέες Εκδόσεις Αλικία: Καινούργιο βιβλίο με θέμα την παράσταση Αντιγόνη, του Βασίλη Καββαθά

Αλικία: Καινούργιο βιβλίο με θέμα την παράσταση Αντιγόνη, του Βασίλη Καββαθά

2 1 ΑΛΙΚΗ (7)

Αλικία: Καινούργιο βιβλίο με θέμα την παράσταση Αντιγόνη, του Βασίλη Καββαθά

Βιβλίο: Αλικία – Το «γιούχα» της Επιδαύρου, του Βασίλη Καββαθά

Στο άκουσμα ότι γράφω βιβλίο για την Αλίκη ορισμένοι μου συνέστησαν:

«να μην χαλάσω ένα παραμύθι χάριν της αλήθειας».

Δεν τους άκουσα.

Β.Κ.

b2ap3_large_cover1
Το νέο πόνημα του Βασίλη Καββαθά παίρνει ως αφορμή την ‘ιστορική’ κατακραυγή των κριτικών για την ‘Αντιγόνη’ που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη -σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη- το καλοκαίρι του 1990 στην Επίδαυρο, και μετά σε πανελλήνια περιοδεία.

Από εκεί, επεκτείνεται σε μια μελέτη/διατριβή πάνω στην ειδωλοποίηση των ‘σταρς’ και πάνω στο ‘γούστο του κοινού’.

Δανείζομαι κάποια αποσπάσματα απ’ το βιβλίο:

«Όταν η ανήλικη κρίση ενός ενήλικου μεγάλου κοινού συναντούσε την ενήλικη-ανήλικη –εσαεί- Αλίκη κανείς δεν περίμενε ότι αυτό θα συνιστούσε έναν άρρηκτο χρόνιο δεσμό, που θα εξελισσότανε σ΄ ένα φαινόμενο μωρίας πνευματικής, για την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν υπήρξε λόγος δοξαστικός, που να μην έχει εκφραστεί -να μην έχει διατυπωθεί…»

Το «μωρίας πνευματικής ζήτημα» του υπέρτιτλου, είναι η Επιδαύρια αντιδιαστολή που επιχειρεί ο γράφων, που δεν το κρύβει, πνέει μένεα εναντίον των πολλών, εκ των «λαϊκών επιλογών», και ειδικότερα όλων εκείνων που αποθέωσαν -«αγιοποίησαν»- τα είδωλά τους, εκφράζοντας τα τελευταία χρόνια έναν ειδωλολατρικό παροξυσμό που συντρίβει το ήθος και την αισθητική, και βέβαια, συνιστά μια άλλη μορφή «τυραννίας»…

…Η Επίδαυρος δεν συγχωρεί τον υβριστή της -τον εξοστρακίζει «εν τω άμα…», ή αλλιώς: Η Επίδαυρος καταπίνει αμάσητη την Ύβρη****. Λειτουργεί δηλαδή ως καταπακτή».

b2ap3_large_20200730-091410

 «Νιάου-νιάου η Αντιγονούλα»

Αυτός ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς τίτλους των κριτικών της εποχής για την παράσταση ‘Αντιγόνη’ με πρωταγωνίστρια την ‘εθνική σταρ’, Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη.

Μα το βιβλίο ‘Αλικία’, έχοντας ως επίκεντρο αυτό το ιστορικό ‘φιάσκο’, δε μιλάει με προσωπική εμπάθεια για την ‘γατούλα’ του ελληνικού κινηματογράφου, όσο διερευνά την ‘ύπνωση’ του μεγάλου κοινού, τη σύγχρονη ‘ειδωλολατρεία’ -λέει o B.K.:

«Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι το μέγιστο ερέθισμα που θα μπορούσα να έχω για να ασκήσω μια κριτική πάνω σ’ ένα είδος κοινωνικής συμπεριφοράς. Φυσικά δεν μπορώ να παραβλέψω την στάση των ΜΜΕ από τότε που έσκασε μύτη μέχρι σήμερα, (αυτή η αποθεωτική προβολή -ο ορυμαγδός των δημοσιευμάτων και των βιβλίων- οι χαρακτηρισμοί που συνέτειναν τα μάλα στο να χάσουν οι λέξεις το νόημά τους), με ωθούσε πάντα στην σαιξπηρική ρήση που λέει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»!»

«Αυτά που γράφω δεν τα γράφω αφ εαυτού. Μου τα υπαγορεύει ο τόπος μου». Β.Κ.

Με ενδελεχή έρευνα και πλούσια ανθολόγηση χωρίων και λόγων προσωπικοτήτων απ’ όλες τις εποχές, η «Αλικία» δεν είναι ούτε ένα ‘κίτρινο’ ανάγνωσμα ούτε μια κακόπιστη κριτική έκδοση. Είναι μια συναρπαστική μελέτη πάνω στις σύγχρονες κουλτούρες και τους ‘σταρς’ που ‘ηλεκτρίζει’ τον αναγνώστη, γραμμένη από έναν απ’ τους κορυφαίους δημοσιογράφους/συγγραφείς στην κορυφή των δυνατοτήτων του –συγκαταλέγεται αυτόματα ως ένας απ’ τους πιο ισχυρούς τίτλους στη βιβλιογραφία του Βασίλη Καββαθά. Μια σπάνια αναγνωστική εμπειρία.

110303217_10223271642441831_4630513926660621094_o

109735383_10223271641841816_2531406169873484018_o
‘Εφημερίδα των Συντακτών’ φύλλο (Σαβ.18/7/2020)

Η ‘Αλικία’ είναι το νέο βιβλίο απ’ τις εκδόσεις ‘Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου’ του Βασίλη Καββαθά. –τα αμέσως προηγούμενα είναι: «Ειρήνη – Η Απεσταλμένη των Θεών» (η ποιητική βιογραφία της Ειρήνης Παπά) και «Τα Κορίτσια του κυρίου Μόραλη» (για τον σπουδαίο ζωγράφο Ι.Μόραλη).

Εντέλει: στο εξωτερικό υπάρχουν λογιών-λογιών βιβλία για σταρς ή ‘μύθους’ -Μάϊκλ Τζάκσον, Μαντόνα, Έλβις, Μαίριλυν Μονρόε: υπάρχουν οι ‘αγιογραφίες’ για τους φανς αλλά υπάρχουν και οι πιο αντικειμενικές, ψύχραιμες, ‘κριτικές’ εκδόσεις.

“Η εν Ελλάδι βιβλιογραφία για την ‘Εθνική σταρ’ βρίθει από υμνολόγια/αγιογραφίες άρα, κυριολεκτικά: δικαιούται ενός έντιμου αντίλογου/διάλογο”, λέει ο επιμελητής της έκδοσης, Ν.Κ. “Το βιβλίο ‘Αλικία’ κάνει πολλά περισσότερα από το να ‘συμπληρώνει’ αυτή την εκκρεμότητα.

Θα έλεγα μάλιστα ότι ακόμη και αυτή θα είναι άλλη μια, posthumous, πρωτιά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη”.

Πηγή Facebook

b2ap3_large_cover_20200730-091833_1

Το εν λόγω βιβλίο που το θέμα του παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαιρι φαίνεται πως έρχεται για να ταράξει τα νερά με καινούργιες αποκαλύψεις γύρω από τον μύθο της Αλικης. Από έγκυρες πηγές μάθαμε ότι κυκλοφόρησε εχτές.

Εκδόσεις: Βιβλιοθήκη-Πινακοθήκη Επιδαύρου’

Επικοινωνία: Email: jokersbonus@yahoo.com

Τηλ.: 6974367544

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗintownpost.com
Προηγούμενο άρθρο«Έκλαιγε μαζί μου το φεγγάρι» Η Εύα Βενέτη ερμηνεύει την επιτυχία της Γλυκερίας !(Cover)
Επόμενο άρθροΟ Σταμάτης Γονίδης αποχαιρέτησε τη χρονιά με νέο τραγούδι!