Αρχική RETROLOVERS Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος Γκέλυ Μαυροπούλου – Η χαριτωμένη πρωταγωνίστρια που κατέκτησε το ελληνικό κοινό

Γκέλυ Μαυροπούλου – Η χαριτωμένη πρωταγωνίστρια που κατέκτησε το ελληνικό κοινό

μαυροπούλου

Γκέλυ Μαυροπούλου – Η χαριτωμένη πρωταγωνίστρια που κατέκτησε το ελληνικό κοινό

Έφυγε εχτές η Γκέλυ Μαυροπούλου σε ηλικία 89 ετών.

Η Γκέλυ Μαυροπούλου, πέταξε για την γειτονιά των αγγέλων παρέα με τον πολυαγαπημένο τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο. Διπλή ημέρα θλίψης για το καλλιτεχνικό χώρο και όσους τους αγάπησαν. Δυστυχώς η Μαυροπούλου έφυγε μόνη καθώς δεν είχε κανέναν δικό της συγγενή. Την κηδεία της ανέλαβε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Έζησε μία γεμάτη ζωή με πολλές επιτυχίες και πολλά χειροκροτήματα.

Βιογραφικό

Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 – 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 – 1994).
Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν. Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης.

Χαριτωμένη και ευγενική, γεμάτη ομορφιά και φινέτσα, με πολύμορφο ταλέντο και θαυμάσιο ”πρόσωπο”, η Γκέλυ Μαυροπούλου κατέκτησε εύκολα το ελληνικό κοινό. Την παραδέχτηκε και την αναγνώρισε αμέσως ως μιά παραγματικά άξια πρωταγωνίστρια τόσο του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου.

Μαυροπούλου

”Σχέδον αμέσως μετά την αποφοίτησή της από την Δραματική Σχολή του Βασιλικού θεάτρου, καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια της σκηνής και του κινηματογράφου, διατηρώντας σταθερά τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις δημοφιλέστερες και εμπορικότερες στάρ του τόπου μας. Η Γκέλυ Μαυροπούλου όμως δεν ήταν μόνο στάρ. Ήταν και ηθοποιός και μάλιστα πολύ καλή. Κομεντιέν από τις λίγες, είχε μιά άνεση στο χαριτωμένο παίξιμο και μία δημιουργική απόδοση στους ρόλους που ερμήνευε”. (Νίκος Βυζαντινός, 1961)

Την περίοδο 1957-1961 πρωταγωνίστησε σε σημαντικές παραστάσεις του «Εθνικού Θεάτρου», συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως: ο Αλέξης Μινωτής, ο Αλέξης Σολομός, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κωστής Μιχαηλίδης και ηθοποιούς όπως η Κατίνα Παξινού, ο Χριστόφορος Νέζερ, ο Νίκος Παρασκευάς. Ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Θάνος Κωτσόπουλος, η Βάσω Μανωλίδου, ο Στέλιος Βόκοβιτς, η Άννα Συνοδινού, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ.

Μαυροπούλου

Μίνι Συνέντευξη με την χαριτωμένη ηθοποιό

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό σας όνειρο;

Η μόνη μου επιδιώξη έιναι να φτάσω στο σημείο να παραδεχτώ τον ευατό μου ως ηθοποιό!

-Με ποια ομάδα είσαι Γκέλυ;

Ολυμπιακός παιδί μου. Ολυμπιακός.

-Έχεις χόμπυ;

Πώς και δεν έχω! Το κολύμπι και το αυτοκίνητο!

-Ποιος ξένου ηθοποιούς προτιμάς;

Την Κάθριν Χεμπόρν, Τον Λώρενς Ολιβιέ και τον Γκίνες.

-Είσαι υπέρ της μακρυάς ή της κοντής φούστας;

Εσύ;

-Πιο ιστορικό πρόσωπο σε συγκινεί περίσσοτερο;

Η Μαρία Αντουάνεττα.

-Ποια η γνώμη για τους άντρες;

Εάν κρίνω από τον Στέφανο, την καλύτερη.

(Σύζυγός της, κατά το διάστημα 1955-1967, υπήρξε ο επίσης ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός, 1923-2006)

(Απόσπασμα συνέντευξης, περιοδικό Φαντασία, 1961)

Το άδοξο τέλος του γάμου της

Η Γκέλυ Μαυροπούλου και ο Στέφανος Στρατηγός στην αρχή ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι. Περνώντας ο καιρός όμως, η σχέση τους άρχισε να φθείρεται και να αποκτά προβλήματα. Το αποκορύφωμα, όπως ανέφερε η ίδια η ηθοποιός σε συνέντευξή της, ήταν όταν εκείνη συμμετείχε σε μια καναδέζικη ταινία για τις ανάγκες της οποίας έπρεπε να μείνει για αρκετές μέρες εκτός Αθηνών. Η Μαυροπούλου δεν ήθελε να περάσει έναν ολόκληρο μήνα στο Πικέρμι μόνη της, αλλά ο σύζυγός της την επισκέφθηκε μόνο ένα Σάββατο. Όταν επέστρεψε, του τηλεφώνησε και του ζήτησε να χωρίσουν. Εκείνος απάντησε ένα απλό «εντάξει» και ο γάμος τους έλαβε τέλος. Αργότερα μαθεύτηκε πως ο Στρατήγος περίμενε παιδί από μία άλλη γυναίκα γι αυτό και χώρισε την Μαυροπούλου. Δεν έπαψε στιγμή όμως να την αγαπά έως το τέλος της ζωή του.

Κινηματογράφος

Στον κινηματογράφο η Γκέλυ Μαυροπούλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται του Γιώργου Λαζαρίδη. Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1958.

Κλασικές κωμωδίες (Η ωραία των Αθηνών, του Νίκου Τσιφόρου, 1954. Η θεία από το Σικάγο του Αλέκου Σακελλάριου, 1957. Ο Φανούρης και το σόι του του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, 1957. Ευτυχώς τρελάθηκα του Κώστα Ανδρίτσου, 1961. Εταιρεία θαυμάτων του Στέφανου Στρατηγού, 1962. Η κυρία του κυρίου του Γιάννη Δαλιανίδη, 1962. Ο ανακατωσούρας του Γρηγόρη Γρηγορίου, 1967.

Μελοδράματα (Κόκκινα τριαντάφυλλα του Κώστα Ανδρίτσου, 1955. Το φυντανάκι του Ιάσονα Νόβακ, 1955. Το παραστράτημα μιας αθώας του Κώστα Ανδρίτσου, 1959. Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα του Κώστα Καραγιάννη, 1963. Κάθε λιμάνι και καημός του Όμηρου Ευστρατιάδη, 1964).

Αντιστασιακές περιπέτειες (Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές του Τάκη Βουγιουκλάκη, 1973).

Ιστορικά δράματα (Ο Αλή Πασάς και η κυρα-Φροσύνη του Στέφανου Στρατηγού, 1959).

Ταινίες φουστανέλας (Η Μυρτιά του Κώστα Καραγιάννη, 1961).

Φιλμ-νουάρ (Έγκλημα στο Κολωνάκι του Τζανή Αλιφέρη, 1960. Απαγωγή του Κώστα Καραγιάννη, 1964. Έξοδος κινδύνου του Νίκου Φώσκολου, 1980).

Κατασκοπευτικά θρίλερ (Η λεωφόρος της προδοσίας του Χρήστου Κυριακόπουλου, 1969), ακόμη και ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου, 1979).

Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία 17 σφαίρες για έναν άγγελο (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία Η θεία απ’ το Σικάγο (1957).

Διακρίσεις

Η Γκέλυ Μαυροπούλου, επίσης, μετέφρασε θεατρικά έργα και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Μεταπολιτευτικά, είχε πολιτική δράση στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Κινήματος, ενώ στις εκλογές της περιόδου 1989-1990 ήταν υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών.

Το 1977 τιμήθηκε από το θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης για την ερμηνεία της στο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς «Χιροσίμα, αγάπη μου».

Επίσης, τιμήθηκε με το Βραβείο «Κυβέλη» το 2008 για το σύνολο της θεατρικής της σταδιοδρομίας.

 

Δείτε ακόμη: Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Δείτε ακόμη: Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροXάρης Χαλαμούτης: Δισκογραφικό ντεμπούτο με τραγούδι των Κυριάκου Παπαδόπουλου και Ηλία Φιλίππου
Επόμενο άρθροΑτύχημα είχε ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!