Αρχική ΓΕΥΣΗ Koita τις Κρητικές γεύσεις της Εύας Παρακεντάκη!

Koita τις Κρητικές γεύσεις της Εύας Παρακεντάκη!

λαφαζανη

Koita τις Κρητικές γεύσεις της Εύας Παρακεντάκη! Όταν “συναντάς” τις Κρητικές γεύσεις στο πιάτο σου και μάλιστα με την υπογραφή της διακεκριμένης μαγείρισσας Εύα Παρακεντάκη, τότε η παράδοση βρίσκει το νόημα της!

Γράφει η Ηλέκτρα Ζίζιουλα

Μια απολαυστική κρητική βραδιά, πλημμυρισμένη από αρώματα , γεύσεις, κέφι σε συνοδεία απο μπόλικη ρακή (αγίασμα), πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό-καλλιτεχνικό μαγαζί τον “Μαγεμένο Αυλό” στην καρδιά της Αθήνας.

Η ζωντανή ορχήχτρα είχε στηθεί και τα τραγούδια συνοδεύαν αυτήν την θεσπέσια νύχτα.
Αυτή εικόνα θύμιζε κάτι απο αυλή χωριού… Τότε που όλοι γινόμαστε μια τεράστια παρέα και για λίγο ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας και διασκεδάζουμε μέσω της γεύσης καθώς και του γλεντιού.
Το καλλιτεχνικό/πολιτστικό περιοδικό koita-magazine γνωστό ως λάτρης της γευσιγνωσίας και της μουσικής δεν θα μπορούσε να ήταν απών από ένα τέτοιο γαστρονομικό κάλεσμα.

Εκεί μας περίμενε η γλυκήτατη, αγαπημένη, μοναδική κρητικιά μαγείρισσα Εύα Παρακεντάκη, η οποία βγήκε λίγο από την βάση της (την κουζίνα), “φορώντας” το πιο λαμπερό και αστραφτερό της χαμόγελο και χαιρέτησε τους προσκεκλημένους της.
Κάτσαμε στις καρέκλες μας και περιμέναμε να ταξιδέψουμε μέσω της γευστικής οδού ως την Χερσόνησο.

Η Εύα μας ως η πρωταγωνίστρια της βραδιάς για να μας ευχαριστήσει, είχε δωράκια για τον καθένα μας και από ένα βιβλίο με τίτλο “100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές”, το οποίο είναι η παρακαταθήκη των παιδικών της αναμνήσεων. Ξεφυλλίζοντας
το βιβλίο παρατηρεί κανείς πως γράφει και δημιουργεί μοναδικές συνταγές της κρητικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας γνήσια ελληνικά προιόντα.

Η κρητική παράδοση στο μεγαλείο της!

Λιτή και απλή. Όλος αυτός ο πλούτος γνώσεων που έχει αποκομίσει από την ενασχόληση της με την κρητική κουζίνα, αυτές οι εμπειρίες που έχει συλλέξει από τις αμέριστες γνωριμίες της κρητικής φιλοξενίας αποτυπώνονται για πάντα πάνω σε λευκές σελίδες. Να επισημάνω σε αυτό το σημείο πως οι Κρητικοί αλλιώς μαγειρεύουν το φθινόπωρο, τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι. Για αυτό και το βιβλίο είναι
χωρισμένο στις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Το βιβλίο της Εύας προλόγισε με πολλή αγάπη και χαρά ο κύριος Ηλίας Μαμαλάκης, οποίος ειναι μετρ στο είδος του καθώς και βραβευμένος για την προσφορά του, όλα αυτά τα χρόνια στον γαστρονομικό τουρισμό.

Ποιός από εσάς έχει παρευρεθεί σε κάποιο τραπέζι και να μην έχει περάσει καλά; Δεν έχει καταπλήξει τον ουρανίσκο του από λαχταριστούς και ζουμερούς μεζέδες; Κανένας. Έτσι και απο εκείνη τη συγκέντρωση δεν έλειπε τίποτα, με γνώμονα το
συναίσθημα και έχοντας θετική διάθεση όλα μοιάζαν ιδανικά και κάναν αυτή την νύχτα ακόμα πιο ξεχωριστή.

Ήδη τα πρώτα φαγητά έφταναν στα πιάτα, τα οποία ήταν
εμπλουτισμένα από μυρωδιές της κρητικής γης. Η Εύα μας, επέλεξε τις πιο αγαπημένες της γεύσεις να δοκιμάσουμε στη πρώτη της διαδρομή μαζί με το βιβλίο. Το ταξίδι της απόλαυσης ξεκινάει από ορεκτικούς μεζέδες όπως ο παραδισιακός ντάκος ,
τα χορτοκαλίτσουνα, λαχανοντολμάδες, σαλάτα λαχανικών με φρέσκια ντομάτα, το ξακουστό βοτανάτο χοιρινό συνοδευόμενο από πατάτες κυδωνάτες αλλά βέβαια επειδή σε κάθε γλέντι και χαρά σερβίρεται το γαμοπίλαφο δεν θα μπορούσε να μην ήταν στην παρέα μας! Όλη αυτή η διαδρομή της απόλαυσης σφραγίστηκε περίτρανα με τα
μυζηθροπιτάκια.

Όλα βαίνουν προς το τέλος και κανείς δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του, ότι μέσω της γεύσης μεταφέρθηκε στην Κρήτη, έχοντας παραμάσχαλα το “μυρωδάτο” βιβλίο δια χειρός Εύα Παρακεντάκη.

Διαβάστε ακόμα!

Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…

Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…

Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ

Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια

Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!

Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔείτε την Σπάνια φωτογραφία από τον γάμο Σαμιωτάκη και Καλογήρου!
Επόμενο άρθροΕίδαμε την Βασίλισσα Αμαλία στο θέατρο Χυτήριο!