Αρχική RETROLOVERS Ηλέκτρα 1962: Πληροφόριες και κριτικές για την ταινία – Φωτογραφικό αφιέρωμα

Ηλέκτρα 1962: Πληροφόριες και κριτικές για την ταινία – Φωτογραφικό αφιέρωμα

282049477_975912143097094_6715276206127308305_n

Ηλέκτρα 1962: Πληροφόριες και κριτικές για την ταινία – Φωτογραφικό αφιέρωμα

Η Ηλέκτρα είναι μία από τις γνωστότερες παραγωγές της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Γυρίστηκε το 1962 και βασίστηκε στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την ίδια χρονιά, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παππά, Μάνος Κατράκης, Αλέκα Κατσέλη, Γιάννης Φέρτης, Τάκης Εμμανουήλ, Νότης Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου, Φοίβος Ραζής, Ανθή Καρυοφύλλη, Θόδωρος Δημήτριεφ, Έλλη Βοζικιάδου, Petros Ampelas, Ρίτα Λαγοπούλου, Έλλη Φωτίου, Κώστας Καζάκος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Θόδωρος Έξαρχος, Γιάννης Κάσδαγλης, Κίττυ Αρσένη, Ελένη Καρπέτα

Υπόθεση:
Στην ταινία η υπόθεση ξεκινά με τον Αγαμέμνονα (Θεόδωρο Δημήτριεφ) να επιστρέφει νικητής από τον Τρωικό Πόλεμο, για να σφαχτεί στο λουτρό του από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, παρατηρώντας με προσοχή, πως ο σκηνοθέτης αποφεύγει την ανάδειξη των βίαιων σκηνών, καθώς δε φαίνεται σε καμιά περίπτωση η δολοφονία ως πράξη στα μάτια του θεατή, ούτε στην περίπτωση του Αγαμέμνονα, ούτε –αργότερα– στην περίπτωση της δολοφονίας του Αίγισθου από τον Ορέστη.

Χρόνια αργότερα, το βασιλικό ζεύγος παντρεύει επίτηδες με έναν χωρικό την ενήλικη πλέον Ηλέκτρα, για να της στερήσει τη δυνατότητα της εκδίκησης. Εκείνη αναρωτιέται τι απέγινε ο αδελφός της Ορέστης, τον οποίο έχει επικηρύξει ο Αίγισθος. Ο Ορέστης εμφανίζεται ανεπίσημα στο βασίλειο μαζί με το φίλο του, Πυλάδη (Τάκη Εμμανουήλ), και συναντά την Ηλέκτρα, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

2022-5-20 (5)
Ειρήνη Παππά

Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Οι κριτικές της ταινίας υπήρξαν ενθουσιώδεις και με θετικά σχόλια αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο έργο του Κακογιάννη:

NY Times & Le Monde:
Οι «New York Times», που θεωρούν την «Ηλέκτρα» «εκθαμβωτική εκμετάλλευση του κινηματογραφικού μέσου που μετουσιώνει το χρυσάφι της προφορικής ποίησης σε μια άλλη μορφή τέχνης». Για τη «Le Monde» το συνολικό έργο «ήταν ένα εκπληκτικό κατόρθωμα, μια ταινία συγκλονιστική, που βγάζει από τον καθένα μας ό,τι καλύτερο έχει μέσα του».

2022-5-20 (3)
Αλέκα Κατσέλη

Το κορυφαίο επίτευγμα του ελληνικού κινηματογράφου.
«Χωρίς δυσκολία και χωρίς δισταγμό, η ταινία τούτη μπορεί να λογαριαστεί σαν το κορυφαίο – για την ώρα – επίτευγμα του πολυταλαίπωρου κινηματογράφου μας». Μάριος Πλωρίτης.

«Η ταινία ασφαλώς η πιο σημαντική της ιστορίας της ελληνικής κινηματογραφίας, άρπαξε το κοινόν από τα σπλάχνα από την πρώτη εικόνα και το εκράτησε με κομμένη την ανάσα ως την τελευταία». Κώστας Σταματίου.

«Όπως οι ψυχές στον ομηρικό Άδη, έτσι και τα έργα ενός μικρού πολιτισμού δεν μας μιλούν παρά αν τους δώσουμε να πιούνε αίμα – το δικό μας αίμα. Αυτό πιστεύω είναι το θεμέλιο του επιτεύγματος του Μιχ. Κακογιάννη και της Ειρήνης Παππά, στην απίστευτη κινηματογραφική νεκρανάσταση της Ηλέκτρας του Ευριπίδου». Γ.Π. Σαββίδης

2022-5-20 (10)
Γιάννης Φέρτης

Μια ταινία καθαρό χρυσάφι
«Η Ηλέκτρα, οργανική εναρμόνισις της τραγικής συλλήψεως του Ευριπίδη με το αμετάλλακτο ελληνικό τοπίο και την γλώσσα του κινηματογράφου, με ιδανική ερμηνεύτρια την πιο ώριμη από ποτέ Ειρήνη Παππά και βασικό συντελεστή τον Μίκη Θεοδωράκη, δεν είναι μόνο ένα τεράστιο κινηματογραφικό επίτευγμα. Είναι ένας σταθμός ελληνικής πολιτιστική ενότητος, μια πνευματική γέφυρα ανάμεσα στον αρχαίο και τον σύγχρονο κόσμο».Κ. Σταματίου

282164594_3141272806202138_30243953016053951_n
Ειρήνη Παππά

Επιπλέον πληροφορίες:

-Η μουσική επένδυση της ταινίας έγινε από τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν δουλειά του Σπύρου Βασιλείου.

-Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 76.846 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 82 ταινίες.

-Κέρδισε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962 (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου).

-Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1962, ενώ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς στο Φεστιβάλ Καννών.

ΗΛΕΚΤΡΑ (2)

-Κέρδισε την Αργυρή Δάφνη στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 1963.

-Ειδικό Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ακαπούλκο 1962.

-Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμβέρσας 1964 (Κριτικής Επιτροπής & Κινηματογραφικού Τύπου).

2022-5-20 (6)
Αλέκα Κατσέλη

-Οι αφίσες είναι από την σελίδα θαυμαστών Η Φίνος Φιλμ Παρουσιάζει
-Οι φωτόγραφίες είναι από την Ταινιοθήκη Ελλάδος

-Οι πληροφορίες είναι απο wikipedia και από εφημερίδες και βιβλία για τον ελληνικό κινηματογράφο από το αρχείο του Koitamagazine.

Διαβάστε ακόμα:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύει τραγούδια «Από τη Μεσόγειο ως τα πέρατα του κόσμου» στο Θέατρο Βράχων
Επόμενο άρθροΗ Γη της Ελιάς: Η Εύα μαζεύει τις βαλίτσες και παρατάει τον Στάθη
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!