Αρχική RETROLOVERS Μιράντα Κουνελάκη: Το εξαιρετικό της ταλέντο, τα παρασκήνια και το βραβείο

Μιράντα Κουνελάκη: Το εξαιρετικό της ταλέντο, τα παρασκήνια και το βραβείο

Μιράντα Κουνελάκη

Μιράντα Κουνελάκη: Το εξαιρετικό της ταλέντο, τα παρασκήνια και το βραβείο

Η Μιράντα Κουνελάκη γεννήθηκε στην Αθήνα ημέρα Τρίτη στις 29 Αυγούστου το 1939. Κατάγοταν από καλλιτεχνική οικογένεια όπως ζωγράφοι, συγγραφείς κ.α. Ο πατέρας της ήταν έμπορας και είχε μία μεγαλύτερη αδελφή. Άνηκε στο ζώδιο της Παρθένου.

Έβγαλε το Δημοτικό στην Σχολή Μωραϊτη μέχρι και την δεύτερη τάξη του Γυμνασίου. Ύστερα πήγε στο δεύτερο Γυμνάσιο Θηλέων κοντά στην Μαράσλειο Ακαδημία. Η ίδια έλεγε πως ήταν πολύ κακή μαθήτρια αλλά ήταν πρώτη στις σκανδαλιές και στα σκασιαρχεία. Αγαπούσε τα Αρχαία και την Ιστορία.

Μιράντα Κουνελάκη

Στην έκτη Γυμνασίου έδωσε εξετάσεις ως εξαιρετικό ταλέντο και στην επιτροπή ήταν ο Κώστας Μουσούρης, ο Άλκης Θρύλος (δλδ την Ουράνη) κ.α. Έπαιξε το ”Φτωχό σαν σπουργιτάκι” που το έπαιξε η Βουγιουκλάκη μετά στο θέατρο Μουσούρη. Έπαιξε και δύο ρόλους της Λαμπέτη ”Νυφικό κρεββάτι” και ”Αγια Ιωάννα”. Έτσι πέρασε τις εξετάσεις και παράλληλα με το σχολείο φοιτούσε και στην Δραματική Σχολή. Αποφοίτησε με άριστα το 1959.

Σπούδασε για τρία χρόνια στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου του θείου της, θεατρικού συγγράφεα και σκηνοθέτη Μιχάλη Κουνελάκη. Έπίσης έκανε μαθήματα πιάνου αλλά επειδή χρειάζοταν πολλές ώρες μελέτης δεν συνέχισε σαν ειδικό ταλέντο.

Κάποια μέρα την είδε στη Σχολή ο Ιάκωβος Καμπανέληςκαι την σύστησε στον αδελφό του. Έτσι η Μιράντα πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το καλοκαίρι του 1960 με το Θίασο Κατερίνας Ανδρεάδη με το έργο ”30 δευτερόλεπτα έρωτα” στον ρόλο μιας καμαριέρας. Ο πρώτος της μισθός ήταν 3.000δρχ το μήνα. Η Μιράντα ήταν πολύ δειλή και ντροπαλή και είχε αρκετό τρακ στις πρώτες της εμφφανίσεις. Έγινε ηθοποιός για να ξεπεράσει αυτές τις αδυναμίες της και φαίνεται πως τελικά τα κατάφερε. Η ίδια είχε πει πως από το τρακ της έκανε πολλές γκάφες στο θέατρο. Μία από αυτές ήταν να ξεχάσει να βγει στη σκηνή με αποτέλεσμα η κ. Κατερίνα να φωνάζει το όνομα της ηρωίδας που έπαιζε ”Ροζίνα, Ροζίνα” για να βγει ξανά να παίξει ενώ η ίδια ετοιμαζότανε να φύγει για το σπίτι της! Τελικά βγήκε στη σκηνή χάλια βαμμένη και με λάθος ρούχα.

Την επόμενη χρονιά την φώναξε ο Αλέξης Δαμιανός και έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο ”Τελευταίο Φθινόπωρο” στο Θέατρο Πορεία. Πριν από αυτό το έργο είχε εμφανιστεί και στο έργο ”Τα κόκκινα Φανάρια” του Πρεντετέρη. Έπειτα έπαιξε και στο έργο ”Τα όνειρα μας” του Κομπέτι, με τον Δαμιανό που έπαιζε και ο ίδιος αυτή τη φορά.

Στη συνέχεια την κάλεσε ο Μάνος Κατράκης να παίξει τον ρόλο της Ζαβιτσιάνου στον ”Νεκρό αδελφό”. Τελικά όμως δεν συμμετείχε σε αυτό το έργο αλλά έκλεισε με τον Κατράκη τουρνέ με τον έργο ”Πραματευτής”. Στον θίασο του Κατράκη έθεσε κάποιους όρους και έγιναν όλοι δεκτοί. Ο μισθός της από 6.000δρχ ανέβηκε στις 10.000δρχ το μήνα. Συνέχισαν μαζί με το έργο “Ιούλιος Καίσαρ” του Σαίξπηρ και μετά το “Το κορίτσι με το κορδελάκι” (αρχικά ήταν να παίξει η Βαλάκου) που ήταν σταθμός στην καριέρα της.ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ (2)

Το 1967 έπαιξε σε τουρνέ το ”Καληνύχτα Μαργαρίτα” που είχε φοβερή επιτυχία και ύστερα το “Η κυρία με το σκυλάκι” και το ”Αυτό το ζώο το παράξενο” του Τσέχωφ. Δυστυχώς αυτά τα έργα δεν ανέβηκαν στην Αθήνα για παρασκηνιακούς λόγους όπως είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξη της.

‘Επαιξε συνολικά σε 17 ταινίες και η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ”Λίμνη των στεναγμων’‘ το 1959. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία ”Για Σένα την Αγάπη μου”. Δεν έκανε πολλές ταινίες γιατί δεν την ικανοποιούσε η ποιότητα. Επιδίωξε να παίξει σε ταινίες του Φίνου αλλά πάλι για παρασκηνιακούς λόγους δεν το κατόρθωσε. Την ”έφαγαν λάχανο” όπως είχε πει αστειευόμενη και βοηθήθηκε μια άλλη κοπέλα. Δεν της άρεσε καθόλου το κοτσουμπολιό και οι καυγάδες και πάντα έλεγε πως στο θέατρο ευτυχώς υπήρχαν ελάχιστοι πρόστυχοι χαρακτήρες. Η Μιράντα ήταν πάντα ευγενική με τους συνεργάτες της και είχε πολιτισμένη συμπεριφορά.

ΚΟΥΝΕΛΑΚΗ (1)

Έπαιξε μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην ταινία που υπήρξε μεγάλη επιτυχία της εποχής ”Ο λουστράκος” το 1962. Ακολούθησαν οι ταινίες ”Τόσα όνειρα στους δρόμους”, ”Η χαραυγή της νίκης” που πήρε και το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονικής το 1971.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε αρκετές σειρές και θεατρικά έργα. Ο Λυκούργος Καλλέργης της ζήτησε να παίξει στην ”Αρκούδα” του Τσέχωφ που άρεσε πολύ στο κοινό τότε. Συμμετείχε επίσης σε ένα σώου που σε κάθε πλάνο άλλαζε και ένα πρόσωπο και απο κει της βγήκε το παρατσούκλι ”Το κορίτσι με τα χίλια πρόσωπα”. Έπειτα θα ακολουθούσε το δικό της σώου ”Μιράντα σώου” αλλά επειδή τα κείμενα δεν είχαν ποιότητα αρνήθηκε να το κάνει.

Η Μιράντα Κουνελάκη έπαιξε και σε πολλές επιθεωρήσεις. Ο Τραϊφόρος και η Βέμπο την παρότρυναν να κάνει μιμήσεις. Είχαν πληροφορηθεί από παρέες ότι ήταν καταπληκτική μίμος. Στο νούμερο της έκανε την Σαπουντζάκη και τις αδελφές Καλουτά. Από κει και πέρα έκανε σόλο είτε σε μιμήσεις είτε σε δραματικούς ρόλους. Επαίξε στο έργο “Ο έμπορος της Βενετίας” με τον Καρούζο.

Pictures1

 

Κάποια στιγμή ένιωσε την ανάγκη να κάνει δικό της θίασο. Πήρε το θέατρο Παπά και ανέβασα το έργο ”Μια θέση στο κρεβάτι σας”. Ήταν ένα μουσικοχορευτικό έργο που το είχε γράψει η ίδια. Μαζί της πρωταγωνιστούσε ο Λευτέρης Βουρνάς και η Νόρα Κατσέλη. Οι χορογραφίες ήταν του Φώτη Μεταξόπουλου. Στους τρεις μήνες η παράσταση κατέβηκε γιατί δνε έβγαιναν τα έξοδα της. Επόμενο έργο ήταν το ”Τα παιδιά του λύκου”, που είχε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησε το έργο του Ζακόπουλου ”Η ευσεβής τυραννία” μετά την πτώση της Δικτατορίας και άρεσε πολύ. Με το ίδιο έργο έκανε τουρνέ σε όλη την Ελλάδα, στη Ολλανδία, στο Βέλγιο και στην Γερμανία. Η σκηνοθεσία ήταν του Λυκούργου Καλλέργη.

Μετά πήγε στο θέατρο Διάνα με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Ανέβασαν το έργο ”Μια παρθένα για μένα” αλλά πάλι για παρασκηνιακούς λόγους δεν συνέχισαν και το καλοκαίρι μαζί. Το 1978 εμφανίστηκε στο έργο ”Καφέ – Σαντάν” της Μαριέτας Ριάλδη που είχε καταπληκτική επιτυχία. Ακολούθησαν πολλές ακόμα θεατρικές και τηλεοπτικές επιτυχίες.

Συμμετείχε σε μικρότερους ρόλους στα σήριαλ: Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (1992-1993), Οι μεν και οι δεν (1993-1994), Το γελοιόν του πράγματος (1994-1995) και άλλα.

Το 2003 η Μιράντα αποχαιρέτησε και το θέατρο.

”Συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους, έχω εισπράξει χαρές και χειροκρότημα, αλλά και εγώ έχω δώσει. Παίρνουμε και δίνουμε χαρές”, είχε αναφέρει για το θέατρο.

”Με έχουν θίξει οι συνθήκες της ζωής μου. Πέρασα στιγμές οικονομικής δυσπραγίας. Δεν μπορούσα να είμαι επιλεκτική. Πήγαινα σε δουλειές για τα χρήματα ώστε να επιβιώνω αξιοπρεπώς. Παντρεύτηκα νωρίς, χώρισα νωρίς και δεν ήταν τόσο εύκολα για μένα τα πράγματα. Υπήρξα μαμμόθρεφτο και έπρεπε να το αποτινάξω από πάνω μου αυτό”, είχε αναφέρει σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις.

Η Μιράντα Κουνελάκη είχει γράψει από νεαρή ηλικία θεατρικά έργα, στίχους, τηλεοπτικά σενάρια από έργα του Βιζυηνού, του Ροΐδη, του Παπαδιαμάντη, κ.ά., Είχε κάνει μετάφραση και διασκευή θεατρικού έργου, επιθεωρησιακά νούμερα, χρονογραφήματα, διηγήματα, πολλά κείμενα για παιδάκια και κείμενα για θεατρικό αναλόγιο.

Μερικά από τα μυθιστορήματα που έγράψε ήταν τα εξής: Passa Tempo (2014), Nέος και διαθέσιμος (1998). Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται (2016), Χαρούμενα γενέλθια (2017).

Έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιανουαρίου του 2021 και κηδεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2021, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

kounelaki

Φιλμογραφία Μιράντας Κουνελάκη:
Το βλέμμα του Οδυσσέα / Ullyses ‘Gaze (1995)
Ο Μεγαλέξανδρος (1980)
Ισιδώρα (1975)[Μαρία Μπάουζμερ]
Αντάρτες των πόλεων (1972) [Πόπη]
Η χαραυγή της νίκης (1971) [Μάρθα Καλογερή]
Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969) [Κάθριν]
Ζήσε για την αγάπη μας (1968)[Μαρίνα Χατζή]
Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
Ο νικητής (1965) [Λένα Βασιλειάδου-Ντάβαρη]
Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)[Μαίρη]
Πικρή μου, Αγάπη (1964)[Ρένα Σιδέρη]
Ο λουστράκος (1962) [Μαρία Χαράτου]
Ο χρυσός και ο τενεκές (1962) [Μαίρη Μπαρατέλα]
Η υπέροχη οπτασία (1962)
Η απολύτρωση (1961)
Άτλας (1961)
Για σένα την αγάπη μου (1960) [Μαρούλα]
Η λίμνη των στεναγμών (1959)

Πέθανε η Βασούλα Μεριδιώτου – Θλίψη τον καλλιτεχνικό χώρο

Διαβάστε ακόμη:


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑυτοκτόνησε γνωστή παρουσιάστρια ειδήσεων
Επόμενο άρθροΔείτε την Τζοβάνα Φραγκούλη μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!