Αρχική ΘΕΑΜΑ Λίνα Πάτσιου: “Η αισθητική είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα”

Λίνα Πάτσιου: “Η αισθητική είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα”

Λίνα Πάτσιου: “Η αισθητική είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα”

Κάθε της καλλιτεχνικό βήμα αποπνέει ποιότητα και ειλικρίνεια ενώ οι δουλειές που κοσμούν το βιογραφικό της έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στο κοινό.

Η ταλαντούχα ηθοποιός Λίνα Πάτσιου με αφορμή την θριαμβευτική επιστροφή της παράστασης “Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια ” στη σκηνή του Θεάτρου 104, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine.gr και στον δημοσιογράφο Πάνο Σταματόπουλο!

Το έργο “Λεμόνια,  Λεμόνια,  Λεμόνια,  Λεμόνια, Λεμόνια”  επιστρέφει ξανά αυτή την σεζόν στο χώρο του θεάτρου 104. Πώς νιώθεις γι’ αυτή την καλλιτεχνική επιστροφή αλλά και για την συνεργασία σου με τον Nίκο Κουκά στο ρόλο του Όλιβερ;

Χαίρομαι πάρα πολύ που η παράσταση μας πάει για δεύτερη σεζόν. Πέρυσι είχαμε πάει πολύ καλά με τις τελευταίες παραστάσεις μας να είναι όλες sold out, και χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε φέτος να φέρουμε το έργο και σε περισσότερο κοινό. Και ήταν και για μας μια ευκαιρία παίρνοντας απόσταση από το έργο, λόγω του διαλείμματος που έγινε στις παραστάσεις, να το δούμε με νέα ματιά. Σαν να ξαναερωτευτήκαμε το κείμενο και τους χαρακτήρες από την αρχή.

Και φυσικά χαίρομαι φοβερά για την συνεργασία μου με τον Νίκο. Εκτός από υπέροχος ηθοποιός είναι και ένας συνεργάτης στον οποίο μπορείς να βασιστείς, υπάρχει πολύ εμπιστοσύνη μεταξύ μας και αυτό αν και δεν είναι καθόλου δεδομένο, είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου. Είναι μεγάλο δώρο αυτή η συνεργασία.

Τι είναι αυτό που αναζητάει η Λίνα εν έτη 2024 σε μια επαγγελματική συνθήκη και δεν διαπραγματεύεται με τίποτα και τι αυτό που θα σε αποθήσει από μία δουλειά;

Εντάξει σίγουρα η αισθητική είναι αδιαπραγμάτευτη για μένα, θα πρέπει να γνωρίζω ότι ο σκηνοθέτης έχει μια άποψη καλλιτεχνική την οποία να πιστεύω και να εμπιστεύομαι. Η δουλειά του ηθοποιού είναι να φέρνει μεν τις ιδέες του στην πρόβα, αλλά να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που λαμβάνει από τον σκηνοθέτη, στον οποίο πρέπει να ανήκει ο τελευταίος λόγος. Πώς θα γίνει αυτό αν δεν τον εμπιστεύεσαι απόλυτα? Δεν γίνεται.

Πώς θα χαρακτήριζες την πορεία σου στο επάγγελμα μέχρι και σήμερα; Η σκληρή δουλειά και η επιμονή  επιβραβεύει έναν ηθοποιό ή πολλές φορές η τύχη και η κατάλληλη στιγμή  φέρνει τις πιο τρελές ευκαιρίες μέσα στο χώρο;

Είναι σίγουρα και τα δύο σημαντικά. Αλλά πραγματικά πιστεύω πολύ στην δουλειά, στο ταλέντο, και στο να μην επαναπαύεσαι. Και να μην τα παρατάς.

Η μυθοπλασία τα τελευταία χρόνια έδειξε σημάδια ανάκαμψης με το φετινό πεδίο να περιέχει μια πληθώρα σειρών κάθε είδους στα περισσότερα κανάλια της χώρας.  Παρακολουθείς τι παίζει στο τηλεοπτικό γυαλί ώστε να ενημερώνεσαι για τις σειρές που παίζονται;

Ναι φυσικά παρακολουθώ τι παίζει, αλλά πιο πολύ ακριβώς για να ενημερώνομαι για το επάγγελμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου, οπότε πραγματικά επιλέγω πότε θα δώ κάτι και τι θα είναι αυτό με σκοπό να ενημερώνομαι.

Τι σε δίδαξε η δικιά σου εμπειρία με το γυαλί αλλά και με την αναγνωρισιμότητα που έφερε το μέσο στον εαυτό σου;

Εντάξει δεν θα έλεγα ότι έχω κάποια αναγνωρισιμότητα. Οι συμμετοχές μου όλες είναι πολύ μικρές για κάτι τέτοιο. Πάντως η εμπειρία μου με την τηλεόραση ήταν πολύ ευχάριστη, είχα την τύχη να βρεθώ σε σετ με ωραίους ανθρώπους, επαγγελματίες που αγαπούσαν και ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Μου άρεσε πολύ.

Τι είναι αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη στην δουλειά του ηθοποιού και δε θ’ άλλαζες με τίποτα στον κόσμο;

Η δυνατότητα να ονειρεύομαι άλλες ζωές, και να αναλύω εναλλακτικές συμπεριφορές. Τείνουμε οι άνθρωποι να πιστεύουμε πως όλοι σκέφτονται σαν εμάς, ή ότι αναγνώζουν τα γεγονότα με τον ίδιο τρόπο. Αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου και αυτή η δουλειά σου το δείχνει αυτό με κάθε τρόπο. Είναι μάθημα ενσυναίσθησης.

Το τελευταίο χρόνο έγινε γνωστό ότι σε ακροάσεις του χώρου, κύριο task για τους υποψήφιους αποτέλεσε ο αριθμός των followers που μετρούν στα social media. Πώς κρίνεις όλη αυτή την κατάσταση αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να επιλεχθούν άτομα για μία δουλειά λόγω της δημοφιλίας που έλαβαν από κάποιο άλλο πρόγραμμα;

Το καταλαβαίνω, αλλά δεν το ενστερνίζομαι. Θεωρώ ότι προέρχεται από ανασφάλεια, ότι να θα πάρουμε αυτόν να μας διαφημίσει. Εγώ πιστεύω πως το καλό προιόν, το καλό κείμενο, η καλή σκηνοθεσία, η καλή παραγωγή, αυτά είναι που φέρνουν κόσμο. Αν ο παραγωγός δεν εμπιστεύεται το προιόν που παράγει, αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα, και θα έπρεπε εμεις οι ίδιοι οι ηθοποιοί να μην θέλουμε να συμμετάσχουμε. Άλλωστε η δημοφιλία ενός ηθοποιού δεν εγγυάται τίποτα, αλλιώς κανένας χολυγουντιανός στάρ δεν θα είχε παίξει ποτέ σε αποτυχημένη ταινία, εισπρακτικά, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Έχεις δηλώσει στο παρελθόν ότι οι περισσότεροι επιλέγουν στρατόπεδα και όχι απόψεις.  Σήμερα βιώνουμε μία εποχή όπου μέσω των social media πολλοί ανακυκλώνουν απόψεις άλλων,  άλλοι σχολιάζουν αρνητικά για να κάνουν ντόρο και άλλοι στηρίζουν μια συγκεκριμένη άποψη για το συμφέρον και μόνο.  Πώς διαχειρίζεσαι όλο αυτό το κομμάτι,  των αρνητικών σχολίων αλλά και της παραπληροφόρησης;

Προσπαθώ να το αγνοώ. Επιλέγω τα μέσα από τα οποία ενημερώνομαι, φροντίζω να διαβάζω νέα από πηγές διαφορετικών συμφερόντων, και αποφεύγω τα σόσιαλ μίντια. Δεν αποτυπώνουν μόνο την καλύτερη και πιο εξωραισμένη μας βερσιόν, αποτυπώνουν και την χειρότερη.

Σήμερα στην ζωή σου χωράει νέα καλλιτεχνικό όνειρο που ζυμώνεις μέσα σου; Ονειρεύεσαι μρόλους , projects και συνεργασίες με ανθρώπους που θα ήθελες να βρεθείς στο μέλλον ή προτιμάς να ζεις το τώρα αφήνοντας όποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο η σκέψη στην άκρη;

Και τα δύο! Υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω, δικά μου πρότζεκτ τα οποία δουλεύω με σκοπό να κάνω κάποια στιγμή, αλλά πιστεύω πολύ και στο ότι προσελκύουμε τα πράγματα που είναι για μας. Δουλεύοντας, δημιουργώντας, οι άνθρωποι βλέπουν τι ακριβώς κάνεις και ανάλογα με το πόσο ταιριάζουν οι αισθητικές σας έρχονται σε σένα. Και καμιά φορά τα πράγματα που έρχονται είναι πιο ωραία από αυτά που μπορείς να φανταστείς.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια από δω και  εμπρός;   Θα επιθυμούσες στο μέλλον να βρεθείς ξανά στο γυαλί σε μία νέα σειρά;

Ναι βέβαια, μου αρέσει η τηλεόραση. Είναι τόσο ισχυρό μέσο, και ένα μέσο στο οποίο, οι δουλειά που γίνεται σωστά μπορεί να σου δώσει πάρα πολλά πράγματα. Κατά τα άλλα έχω ήδη κλεισμένη την επόμενη θεατρική δουλειά, ενώ παράλληλα σκηνοθετώ αυτή την περίοδο μία μίνι σειρά ντοκυμαντέρ, είμαστε τώρα στο μοντάζ.  Και ετοιμάζω και ένα ντοκυμαντέρ μεγάλου μήκους, για το 2025.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

πάνω από 140 λέξεις ημερησίως; Πως συνδυάζονται η επανάσταση και η λογική; Ποιός είναι ο καλύτερος επικήδειος για μία γάτα που την έλεγαν Ντένις;  Από την ομάδα που έφερε το έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η παράσταση επιστρέφει για να απαντήσει.

Ο Όλιβερ και η Μπερναντέτ συναντιούνται στην κηδεία μίας γάτας, καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ημερήσιο όριο λέξεων.  Θα καταφέρουν οι δυο τους να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να αγαπηθούν ή θα χαθούν στη σιωπή; Επίκαιρο όσο ποτέ, το έργο διαπραγματεύεται μια μετ’ εμποδίων επικοινωνία σ’ έναν κόσμο που απομονώνει.

Ο συγγραφέας, σε μια αφήγηση με μη γραμμική χρονολογική σειρά εξερευνά το διαχρονικό ερώτημα: πώς θα έρθουμε εντέλει κοντά;

Θέατρο 104

24 Ιαν – 7 Μαρ 2024

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00

Διάρκεια 90′

Συγγραφέας : Σαμ Στάινερ

Μετάφραση: Λίνα Πάτσιου

Σκηνοθεσία: Βαρβάρα Νταλιάνη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Άννα Δεληγιάννη

Κινησιολογία: Χρυσάνθη Φύτιζα

Σκηνικά: Rastonee

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Δαούτη

Επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Ναταλία Λαμπροπούλου

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Βουρνουσούζης

Φωτογραφίες: Γιώργος Κασσαπίδης

Γραφιστικά: Χριστίνα Μπιλιούρη

Παραγωγή:

Rastonee 

Heterodoxa Theatre Company

Υπεύθυνη Χορηγιών:

Μαριλένα Θεοδωράκου

Επικοινωνία – Δημόσιες σχέσεις:

Γιώτα Δημητριάδη

Διανομή:

Μπερναντέτ: Λίνα Πάτσιου

Όλιβερ: Νίκος Κουκάς

Εκφωνητής:  Κωστής Μαραβέγιας 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠάνος Καλίδης: Επιστρέφει δριμύτερος, για το απόλυτο live party στο «Bodega» – Μαζί του ο Θανάσης Βασιλάκος (εικόνες)
Επόμενο άρθροΑιλιάνα Μαρκάκη: “Θέλει πολύ μεράκι αυτός ο χώρος”