Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ “Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι” – κύκλοι εργαστηρίων στο Bios

“Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι” – κύκλοι εργαστηρίων στο Bios

Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο; Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό; Τι ακριβώς του ζητείται; Και πώς θα το κάνει πράξη;

Τα εργαστήρια Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι για πέμπτη χρονιά συνιστούν ένα άμεσο και αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης της θεατρικής πρακτικής.

Επικεντρώνοντας στο θέατρο με τα ελάχιστα μέσα, τη σκηνική πράξη και τη λειτουργία του ηθοποιού, τα εργαστήρια παρουσιάζουν με απλό και πρακτικό τρόπο νέες ιδέες και μεθόδους πάνω στο σύγχρονο θέατρο και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα συστηματικό και εντατικό ώστε να παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία χρήσιμα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Οι εισηγητές – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών – μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δουλεύουν στενά με τους συμμετέχοντες, βουτώντας στη δημιουργική διαδικασία μέσω των μαθημάτων, της συζήτησης, της δοκιμής και της έρευνας. Ο κάθε κύκλος των εργαστηρίων ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση.

Δημήτρης Καραντζάς, Άγγελος / Χορός – Οι κινητήριοι μοχλοί του αρχαίου δράματος – Εργαστήριο πάνω στον Οιδίποδα Τύρρανο του Σοφοκλή

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου έως Πέμπτη 3 Μαΐου
Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 13:00 – 17:00, για 20 συναντήσεις (εκτός από τις γιορτές του Πάσχα)

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου : 280 ευρώ

Το εργαστήριο είναι ένας πρώτος κύκλος διερεύνησης του υλικού του Οιδίποδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας του σκηνοθέτη πάνω στο έργο του Σοφοκλή . Στο επίκεντρο η αγγελική ρήση και ο χορός (Τα δύο κυριότερα εργαλεία, οι δυο βασικότεροι μοχλοί σύνθεσης και διαμόρφωσης του εκάστοτε δράματος).

Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της δομής του κειμένου, το εργαστήριο θα εστιάσει στη σύνθεση του λόγου, στην εσωτερική συνομιλία των φράσεων, που οδηγούν στη σύσταση του νοήματος και άρα στη δράση. Μια ανατομία των λέξεων, που οδηγούν με βάση το ρυθμό, το μέτρο, τη διαδρομή του νοήματος στη σύνθεση του “τραγικού μεγέθους” το οποίο δεν προυπάρχει αλλά συντίθεται απο τα παραπάνω υλικά και διαμορφώνει την πλοκή. Ο ηθοποιός ως ουδέτερη βάση που από μια επίμονη έρευνα και διαδρομή καταλήγει να γίνει ο κοινωνός του δράματος. Οι έξωθεν μάρτυρες της τραγωδίας ( Άγγελος- Χορός) είναι αυτοί που δημιουργούν το “δράμα” των ηρώων και άλλοτε έμμεσα άλλοτε με απρόσμενη αμεσότητα οδηγούν τους “ήρωες” στην πράξη.

Το εντατικό αυτό εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές και απόφοιτους δραματικών σχολών και σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Η επιλογή θα γίνει κατόπιν αποστολής βιογραφικού για πολύ περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο seminars@bios.gr

(Για προεξόφληση του εργαστηρίου προβλέπεται έκπτωση 15%. Εναλλακτικά, η εξόφληση γίνεται σε 2 ισόποσες δόσεις με την έναρξη του σεμιναρίου το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.)

Πληροφορίες και συμμετοχές: 2103425335 | seminars@bios.gr
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο BIOS Tesla, Πειραιώς 84

Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Διοργάνωση: BIOS


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕσύ δοκίμασες τη σούπα για τέλεια αποτοξίνωση που έχει τρελάνει τους πάντες;
Επόμενο άρθροΤο σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.