Αρχική TRAVEL Εξορμήσεις Το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά.

Το σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά.

         Όταν ακούς Καστοριά, σίγουρα το μυαλό σου πηγαίνει στην όμορφη λίμνη, στα αμφιθεατρικά χτισμένα σπίτια στις όχθες της, στα πέτρινα καλντερίμια της, στη θέα πάνω από τους λόφους της και στις πανέμορφες Βυζαντινές αρχαίες εκκλησίες της. Ίσως και στις όμορφες Μακεδονίτικες ρακές της. Υπάρχει κάτι ακόμα όμως: το σπήλαιο του Δράκου, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, κοντά στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας.

       

        Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με 300 μέτρα φυσικής διαδρομής, με άφθονους σταλακτίτες και σταλαγμίτες κάθε μεγέθους και σχήματος, καθώς και με επτά λίμνες εκ των οποίων συναντάμε περπατώντας τις τέσσερις. Η χαρτογράφηση του σπηλαίου έγινε το 1968. Το μεγαλύτερο βάθος φτάνει τα 18 μέτρα, η δε μέση θερμοκρασία τους 16 βαθμούς, με την υγρασία να αγγίζει το 90%. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45 επί 17 μέτρα.

        

       Παρόλο που στο σπήλαιο δεν βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας, εν τούτοις ανακαλύφθηκαν σπουδαία παλαιοντολογικά κατάλοιπα, με σημαντικότερα τα οστά Ursus Speleaus, δηλαδή μιας αρκούδας των σπηλαίων, είδος που υπολογίζεται ότι εξαφανίστηκε πριν 10.000 χρόνια και έζησε στην διάρκεια της Πλειστοκαίνου εποχής. Οστά της έχουν βρεθεί μόνο μέσα σε σπήλαια και θεωρείται ότι ήταν κυρίως φυτοφάγο ζώο, στο μέγεθος και των σημερινών αρκούδων.

         Είχα την ευτυχία να βρεθώ στην πόλη της Καστοριάς πριν λίγους χειμώνες και να θαυμάσω όλες τις ομορφιές της, μαζί και το σπήλαιο του Δράκου. Εξοπλισμένος, όπως πάντα, με τη φωτογραφική μου κάμερα και προσκολλημένος στον ξεναγό που μάς εξηγούσε μεταξύ άλλων και τα διάφορα σχήματα που βλέπαμε στις οροφές και στο έδαφος του σπηλαίου. Πολύμορφα σχήματα τα οποία δημιουργούνται σταγόνα-σταγόνα στο διάβα των αιώνων με την αδιάκοπη ροή των σταγόνων των σταλακτιτών και ειλικρινά, θα μπορούσα να καθίσω ώρες να τους χαζεύω, πλάθοντας εικόνες με τη φαντασία μου!

        Ευτυχώς μου έδωσαν την άδεια να φωτογραφίσω, όμως δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί ήταν αρκετά σκοτεινά. Επίσης η χρήση φωτιστικών πηγών με χαμηλή θερμοκρασία χρώματος σε όλο το σπήλαιο, έδινε μια κουραστική κιτρινοκόκκινη απόχρωση στους υπέροχους σχηματισμούς του σπηλαίου. Τελικά πάντως κατάφερα να πάρω μερικές καλές λήψεις τις οποίες διόρθωσα έπειτα χρωματικά.

        Δημοσιεύω λοιπόν ένα σύνολο 30 φωτογραφιών από όλη τη διαδρομή του σπηλαίου του Δράκου της Καστοριάς. Ανοίξτε την προβολή σε πλήρη οθόνη και ελευθερώστε τη φαντασία σας, περιηγούμενοι απολαυστικά σε αυτό το μοναδικό θέαμα. Και αν βρεθείτε στην Καστοριά, μην παραλείψετε ασφαλώς να επισκεφθείτε από κοντά το σπήλαιο.

                                                                                         Theo Lian.

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο“Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι” – κύκλοι εργαστηρίων στο Bios
Επόμενο άρθροΙωάννης Παπαζήσης: “Δεν πρέπει να χάνεις τον αληθινό σκοπό απ’ όπου ξεκίνησες”