Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Αγώνας για τη Νίκη (Radio)

Αγώνας για τη Νίκη (Radio)

Κοινωνική ταινία, παραγωγής 2003

Σε μία μικρή πόλη της Βόρειας Καρολίνας την δεκαετία του 70, κανείς δε θυμάται το όνομα του πνευματικά καθυστερημένου Τζέιμς Κένεντι. Για όλους είναι απλά ο Radio, λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφει για το ραδιόφωνο. Ο χλευασμός είναι ο μόνος λόγος να ασχοληθεί κανείς μαζί του, και η παρουσία του οπουδήποτε περνά απαρατήρητη. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τον προπονητή της τοπικής ομάδας φούτμπολ , που λόγω ενός προσωπικού βιώματος θα τον πάρει υπό την προστασία του.

Η ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, θίγει διαχρονικά και λεπτά ζητήματα, όπως αυτό του ρατσισμού και της κοινωνικής απόρριψης, εξαιτίας κάποιων ιδιαιτεροτήτων που προίκισε τον καθένα η φύση. Το βασικό μήνυμα της ταινίας είναι απλό. Οι μεγαλύτερες νίκες είναι εκείνες που προέρχονται μέσα από την ίδια την ζωή. Ο κόπος και η αδιάκοπη προσπάθεια που ποτέ κανείς δεν έμαθε, αποτελεί το κρυφό πόθο πίσω από τον οποίο κρύβεται η επιτυχία.

 

 

Η ταινία έχει τον δικό της μεστό ρυθμό, με την κάμερα να καταγράφει κάθε σκέψη των πρωταγωνιστών.  Ο Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ ενσαρκώνει άψογα τον ρόλο του Radio. Απόμακρος και μοναχικός, φοβισμένος να μιλήσει, βρίσκει παρηγοριά στις φωνές του ραδιοφώνου που τον συντροφεύουν. Το βλέμμα του μόνιμα καρφωμένο έδαφος , ενώ ο τρόπος με τον οποίο αναπαριστάνει έναν άνθρωπο με νοητική στέρηση εντυπωσιάζει. Από την άλλη, ο Εντ Χάρις, προπονητής της ομάδας είναι εξίσου καταλυτικός. Τις ηγετικές τάσεις που οφείλει να έχει ένας προπονητής εντός των γηπέδων, εκείνος τις εγκαθιστά στην ζωή του. Αποφασιστικός και  μετρημένος, θαρραλέος και υπομονετικός δεν διστάζει να αφιερώσει πλήρως την ζωή του προκειμένου να κάνει τον Radio να εμπιστευτεί κάποιον ξανά. Με τον ρόλο του επιτυγχάνει να μεταφέρει την αισθητηριακή ευαισθησία και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, ενώ η πράξη του αποτελεί ηθική υποχρέωση προς τον καθένα από εμάς.

Αδιαμφισβήτητα, η ταινία καταρρίπτει τα ταμπού και τα στερεότυπα της κοινωνίας σχετικά με την φιλία και παρουσιάζει καθόλου ουτοπικά πόσο εύκολο είναι να ενταχθούν άτομα με ιδιαιτερότητες στην ζωή μας. Γεμάτη μηνύματα για την αγάπη, την αυτοπεποίθηση, την αξία της διαφορετικότητας, την πίστη, την ελπίδα και τον σεβασμό, θα κάνουν τον καθένα να προβληματιστεί και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚι όμως, δεν είναι τρολιά! ο Ψωμιάδης Ζορό στη νέα διαφήμιση των Jumbo (pics & vids)
Επόμενο άρθροΞέσπασμα Αγγελόπουλου για το ‘Τατουάζ’ – ‘Δεν πήγα να πάρω τη θέση κανενός’ (ΒΙΝΤΕΟ)