Αρχική ΤΕΧΝΕΣ O Μάνος Πατεράκης είναι ο καλλιτέχνης μέσα στο σπίτι σου!

O Μάνος Πατεράκης είναι ο καλλιτέχνης μέσα στο σπίτι σου!

DSC_0355

Ο Μάνος είναι πολλά!

Tattoο Artist, διακοσμητής, ζωγράφος, κάνει μάσκες για θεατρικές παραστάσεις, κατασκευάζει έπιπλα, φωτιστικά και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σου!

Τις ελεύθερες ώρες του ασχολείται με το ραδιόφωνο και τη φωτογραφία! Ένας ωραίος καλλιτέχνης που ότι κάνει το ζει και το αγαπάει! Σαν άνθρωπος απλός και αληθινός, τόσο που μπορεί να γίνει και ο καλύτερος σου φίλος!

DSC_0437

Mάνο πες μας με τι ασχολείσαι;

Τώρα τι να σου πρωτοπώ! Ασχολούμαι με αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων (interior design), με tattoo, με ζωγραφική, με κατασκευές κυρίως ξύλινες, με φωτογραφία. Και πέρα από αυτά δουλεύω ως μπουφετζής στο ΒΟΟ!Cafe – Bar και στους δικούς μου που έχουν γραφείο μεταφορικό με κηπευτικά. Ακόμα ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον alchemy web radio. Αυτά τα λίγα!

DSC_0452

Τέχνη τι σημαίνει για σένα;

Τέχνη θεωρώ, κατα την ταπεινή μου άποψη, ότι είναι η απόλυτη έκφραση συναισθημάτων όταν αυτά στοχεύουν σε ένα συγκεκριμένο σκοπό. Συνδυασμός ταλέντου, τεχνικής και καταλυτικής εμπλοκής συναισθημάτων.

Ένα ξύλινο ποδήλατο με δύο τιμόνια, μια σέλα και ρόδες φτιαγμένες πολύγωνα. Είναι βασισμένο στη ζωή που καμιά φορά δεν επιλέγει να σε πηγαίνει μόνο μπροστά αλλά αποφασίζει να σε γυρνάει πίσω και να αλλάζει τη θέση σου και σε γυρνάει στο παρελθόν

Ποια καλλιτεχνική σου φύση βάζεις σε προτεραιότητα;

Νομίζω πως όλα αυτά που κάνω έχουν πάρει το καθένα τη θέση του και το χώρο του στις σκέψεις μου και στο μυαλό μου. Όλα έχουν κάτι να μου δώσουν, ή μάλλον καλύτερα κάτι να πάρω αλλά και να δώσω ταυτόχρονα. Ίσως και να μην μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι τη δεδομένη στιγμή!

DSC_0457

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι θέλεις να ασχοληθείς με τις τέχνες;

Μικρός θυμάμαι, στο σπίτι μας στην Κρήτη κοντά στα 10 μου στο δημοτικό, έφτιαχνα μόνος μου κάτι ξύλινα σπαθιά και έπαιζα. Αργότερα στο γυμνάσιο ζωγράφισα τον πρώτο μου πίνακα. Η ουσιαστική μου ενασχόληση όμως ξεκινάει στην ηλικία των 22 που έκανα την πρώτη μου έκθεση ζωγραφικής. Από εκεί και μετά αυτό ήταν. Όταν είσαι μικρός δεν αντιλαμβάνεσαι με τί έχεις να κάνεις οπότε όταν περνάνε τα χρόνια καταλαβαίνεις ακριβώς τί είναι αυτό που σε εκφράζει τελικά.

Δεν συμφωνώ με τον όρο μόδα και δεν συμφωνώ και με εκείνους που δεν έχουν έναν ουσιαστικό λόγο να βάλουν μελάνι πάνω τους. Αλλιώς μην το κάνεις κιόλας!

Υπάρχει κάποια δημιουργία σου που σε εκφράζει απόλυτα εσένα σαν Μάνο;

Ναι υπάρχει! Και υπάρχει στο café που δουλεύω και στολίζει το bar. Ο τίτλος του ‘ το διθέσιο’. Ένα ξύλινο ποδήλατο με δύο τιμόνια, μια σέλα και ρόδες φτιαγμένες πολύγωνα. Είναι βασισμένο στη ζωή που καμιά φορά δεν επιλέγει να σε πηγαίνει μόνο μπροστά αλλά αποφασίζει να σε γυρνάει πίσω και να αλλάζει τη θέση σου και σε γυρνάει στο παρελθόν. Με όλες τις δυσκολίες της για αυτό και τα πολύγωνα και όχι κύκλοι. Ουσιαστικά έχει να κάνει μα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

DSC_0449

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου στον ραδιοφωνικό σταθμό alchemy;

Ανέκαθεν είχα μια τρελή αγάπη στο ραδιόφωνο. Και πριν από ένα πεντάμηνο περίπου έρχεται η πρόταση από την Όλγα Χάνουζα, φίλη ζωγράφο που έκανε μόνη της την εκπομπή ‘Μετά μουσικής’, να την κάνουμε παρέα. Δεν το σκέφτηκα καθόλου κι έτσι δέχτηκα να γνωρίσω και αυτόν τον κόσμο του ραδιοφώνου. Κάθε Κυριακή 18:00 με 20:00 με βασικό πάντα θέμα μας ό,τι έχει να κάνει με τις τέχνες και τα παρελκόμενα τους.

DSC_0355(2)

Θεωρείς πως τα tattoo είναι τρόπος έκφρασης;

Πλέον θα σου πω..ξεκάθαρα πως ναι. Και γιατί πλέον. Γιατί κάποτε δεν ήταν το μελάνι τόσο τρόπος έκφρασης όσο στιγματισμός ή άλλου είδους αποτύπωσης στο σώμα. Σήμερα θεωρώ πως έχει πάρει άλλη διάσταση και τροπή που θα μπορούσα να το ερμηνεύσω ως η απόλυτη αυτοέκφραση. Δεν συμφωνώ με τον όρο μόδα και δεν συμφωνώ και με εκείνους που δεν έχουν έναν ουσιαστικό λόγο να βάλουν μελάνι πάνω τους. Αλλιώς μην το κάνεις κιόλας!

DSC_0458f

Έχεις σκοπό να διοργανώσεις κάποια έκθεση; Και τι θέμα θα επέλεγες;

Η αλήθεια είναι πως κάτι έχω στο μυαλό μου να οργανώσω εδώ και ένα χρόνο περίπου. Θα είναι η τρίτη ατομική μου έκθεση που θα περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και κατασκευές. Και αυτή τη φορά σκέφτομαι να εντάξω με κάποιο τρόπο μια επιτελεστική δράση, ή αλλιώς performance. Μπορώ να σου πω και τον τίτλο της. Στα στενά δρομάκια του μυαλού. Ελπίζω να είναι και ο τελικός να μην αλλάξει. Και μη με ρωτήσεις παραπάνω. Δεν θα σου πω! Μόνο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Θέλω ο άνθρωπος απέναντί μου να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς να έχω επηρεάσει εγώ.

Τι σε ενδιαφέρει περισσότερο σε μια έκθεση;

Δύσκολο τώρα αυτό. Είναι δύο τα τεινά. Προφανώς να πουλήσω τα έργα μου αλλά υπάρχει το πιο σημαντικό και σπουδαίο κομμάτι που είναι να μάθει ο κόσμος τον τρόπο που δουλεύω, που σκέφτομαι, που εργάζομαι πάνω σε κάτι. Να γνωρίσει τον Μάνο με λίγα λόγια μέσα πό αυτήν και αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό.

DSC_0360

Περιέγραψέ μας τον Μάνο με 3 λέξεις.

Αυτό κι αν είναι δύσκολο! Έχω ένα θέμα να μην μπορώ να περιγράψω τον εαυτό μου. Θέλω ο άνθρωπος απέναντί μου να βγάζει τα δικά του συμπεράσματα χωρίς να έχω επηρεάσει εγώ. Οπότε θα σου πω 3 λέξεις που μου λένε πως είμαι. Ψυχαναγκαστικός, συναισθηματικός και πεισματάρης.

DSC_0434

Αγαπημένο σου στέκι και γιατί το προτιμάς.

Αγαπημένο στέκι είναι το ΒΟΟ! Πάνε 7 χρόνια από τότε που κόλλησα με το μέρος αυτό. Ένα χαμόγελο ήταν. Και ήταν αρκετό για να ξαναπάω την επόμενη και την κάθε επόμενη μέχρι σήμερα. Γιατί δεν είναι μόνο ο χώρος που με έκανε να κολλήσω αλλά και αυτά τα δύο εξαιρετικά αδέρφια, η Φωτεινή και ο Κώστας. Έτσι ξεκίνησα και τώρα συνεργάζομαι μαζί τους με τις συμβουλές μου στις διακοσμητικές τους ανησυχίες και αναζητήσεις αλλά και τα Σαββατοκύριακα πρωινά που έχω αναλάβει τον ρόλο του μπουφετζή! Και το πιο σημαντικό. Εδώ ξεκίνησα και τα πρώτα μου καλλιτεχνικά βήματα αφού εδώ έκανα την πρώτη μου έκθεση ζωγραφικής.

DSC_0454

Πες μας ποιόν ζωγράφο ξεχωρίζεις.

Η απάντηση εδώ είναι μια. Frida Kahlo. Και ποιους λόγους τώρα να προαναφέρω. Είναι μια και μοναδική αφού έχει καταφέρει να εμπνέει μέχρι και σήμερα. Μια φυσιογνωμία που η ιδιοσυγκρασία της, τόσο ως ζωγράφου όσο και ως άνθρωπος, κατέκτησε, κατακτάει και θα συνεχίσει να κατακτάει καρδιές με ανήσυχες καλλιτεχνικές σκέψεις. Ξέρεις, είναι δύσκολο να αποτυπώνεις με τέτοιο τρόπο όπως έκανε εκείνη τα προβλήματα ή τους προβληματισμούς της καθημερινότητας.

Μόνο όταν αγαπάει, έναν ή και παραπάνω τομέα της τέχνης, πιστεύω πως κάποιος μπορεί να το κάνει. Μόνο όταν παθιάζεται και ερωτεύεται με κάθε του πτυχή.

Ασχολείσαι με τη φωτογραφία. Τι σου αρέσει να φωτογραφίζεις;

Πολύ δειλά έχω ξεκινήσει να και ασχολούμαι με τα ‘clicks’. Μετά τη ζωγραφική θεωρώ πως είναι η επόμενη τέχνη δημιουργίας μιας εικόνας, ενός κάδρου, μιας συνεργασίας, ενός διαλόγου. Ακόμα δεν ξέρω τι είναι αυτό που μου αρέσει να φωτογραφίζω συγκεκριμένα όμως το μόνο σίγουρο είναι πως όταν φωτογραφίζω τις δουλειές μου, ακριβώς όπως θέλω, τότε αυτό το μέσο με ολοκληρώνει.

DSC_0438

Αγαπημένο χρώμα και τα συναισθήματα που σου βγάζει.

Θα σου έλεγα το μαύρο αλλά επειδή δεν θεωρείται χρώμα από τον βασικό κύκλο, είναι συμπληρωματικό, θα σου πω το κόκκινο. Το κόκκινο της φωτιάς. Αυτό που όταν το βλέπεις σου έρχεται σαν πρώτο συναίσθημα αυτό του πάθους. Εγώ θα σου πω και το συναίσθημα της αγωνίας, της ανυπομονησίας, της βίας, του θυμού, της αντίδρασης, εκείνο της ανησυχίας, του παράλογου κι αυτό της αναταραχής. Της επιθετικότητας και της δυναμικότητας.

DSC_0442

Θεωρείς πως ένας καλλιτέχνης μπορεί να ασχοληθεί με παραπάνω από μια τέχνες όταν το αγαπάει;

Σαφέστατα! Μόνο όταν αγαπάει, έναν ή και παραπάνω τομέα της τέχνης, πιστεύω πως κάποιος μπορεί να το κάνει. Μόνο όταν παθιάζεται και ερωτεύεται με κάθε του πτυχή. Δεν φτάνει μόνο η τεχνική. Είναι τα άλλα τα πιο σημαντικά που συμβάλλουν για να ‘δέσει’ το γλυκό που λένε. Όταν βγαίνει από την καρδιά. Όταν ξυπνάει και όταν κοιμάται να απολογείται σε αυτήν ή και αυτές.

Δημοσιογραφική κάλυψη Vasia Bresta/Φωτογραφική κάλυψη Francesca Kal

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Ελένη Γερασιμίδου! ”Αν δεν έχεις έρωτα για αυτό που κάνεις δεν βγαίνει αλλιώς!”

Η Κατερίνα Σιγάλα μας μίλησε για την ”Αφετηρία”της!

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου με τίτλο «Το Τώρα» από τη Heaven Music!

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΞόδεψε 40.000€ σε Πλαστικές για να γίνει σαν Κούκλα. Μόλις δείτε ΠΩΣ είναι το πρόσωπό της από Κοντά, θα Σοκαριστείτε
Επόμενο άρθροΕστραγκόν. Το βότανο με την ιδιαίτερη γεύση και το ξεχωριστό άρωμα